maanantai 15. helmikuuta 2010

Oikeat työkalut oikeisiin töihin

Olen ihaillut Led Zeppelinin laulua The Battle of Evermore jotakuinkin vuodesta 1991 lähtien; siis siitä asti kun ystäväni tutustuttivat minut yhtyeen uskomattomaan äänimaisemaan. Lisäsyynä ihastumiseeni on luonnollisesti tämän laulun asiasisältö. Niin, sehän kertoo Sormusten herrasta. Kyseessä on muuten ainoa Zeppin biisi, jossa on vierailijamuusikko, erinomainen folk-laulaja Sandy Denny.

Näin esiteltynä lienee itsestään selvää, että tätäkin kappaletta on tullut harjailtua vuosien varrella. Laulussa on vain aina ollut se ongelma, että sen soittaminen leirinuotiotulkintaa paremmin on ollut jotakuinkin mahdotonta ilman alkuperäistä soolosoitinta, mandoliinia. Erinäiset kokeilemani kitaratulkinnat (6:lla ja 12:lla kielellä) ovat aina jääneet kovin valjuiksi. Näinpä totesin kerran laulajallemme, että nyt saa riittää! Tätä ei enää ilman maniskaa soiteta.

Sitten kävi niin, että yhtyeeseemme värvättiin naislaulaja. Yhtäkkiä minulle tuli sellainen tunne, että ehkä nyt vihdoinkin olisi aika hoitaa homma kotiin, oikeasti ja hyvin. Siispä lähdin etsimään itselleni oikeaa työkalua iäisyyksien taistoon.

Haaviin tarttui kokopuinen, heleä-ääninen Eastmanin mandoliini. Kokeilin kaupassa monia, mutta tässä oli selvästi sitä jotakin: harmoninen resonanssi, kuin jäähileiden tanssi pakkasyönä rantakaislikossa, kuin eteerinen hämy kuulon rajamailla, lupaus aamunkoitosta itäisellä taivaalla. Eli ihan hyvä maniska tarttui matkaan.

Kun sitten istuin alas opettelemaan ensimmäistä lauluani mandoliinilla, kävi soitto kuin itsestään. Jimmy Page ei nimittäin ollut pahemmin mandoliinia rääkännyt, eikä osannut siitä ihmeitä etsiä, ja näin The Battle of Evermoresta tuli helppo renkutus, kunhan kielet vain ovat kohdallaan. Laulun opetteluun meni tällä kertaa palttiarallaa viisi minuuttia.
Queen of Light took her bow
And then she turned to go,
The Prince of Peace embraced the gloom
And walked the night alone.

Oh, dance in the dark of night,
Sing to the morn-ing light.
The dark Lord rides in force tonight
And time will tell us all.

Oh, throw down your plow and hoe,
Rest not to lock your homes.
Side by side we wait the might
Of the darkest of them all.

I hear the horses' thunder
Down in the valley below,
I'm waiting for the angels of Avalon,
Waiting for the eastern glow.

The apples of the valley hold
The seeds of happiness,
The ground is rich from tender care,
Repay, do not forget, no, no.
Oh, dance in the dark of night,
Sing to the morning light.

The apples turn to brown and black,
The tyrant's face is red.

Oh the war is common cry,
Pick up you swords and fly.
The sky is filled with good and bad
That mortals never know.

Oh, well, the night is long
The beads of time pass slow,
Tired eyes on the sunrise,
Waiting for the eastern glow.

The pain of war cannot exceed
The woe of aftermath,
The drums will shake the castle wall,
The ringwraiths ride in black,
Ride on.

Sing as you raise your bow,
Shoot straighter than before.
No comfort has the fire at night
That lights the face so cold.

Oh dance in the dark of night,
Sing to the mornin' light.
The magic runes are writ in gold
To bring the balance back.
Bring it back.

At last the sun is shining,
The clouds of blue roll by,
With flames from the dragon of darkness
The sunlight blinds his eyes.

(Led Zeppelin, Page/Plant)

keskiviikko 10. helmikuuta 2010

Jatkoa edelliseen

Tämä tulee ystävältäni Markolta vinkkinä. Kiitos siitä Marko.

Menkää Google Mapsiin.

Hakekaa: Rugdeveien 39, 5097 Bergen, Norja

Klikatkaa Rugdeveien 39...

ja katselkaa ympärillenne.

Google hoitaa, osa 2: suhinaa verkossa

Google julkaisi uuden toiminnon gmailin kylkeen, joka mahdollistaa kavereiden kanssa jumittamisen ja kommentoinnin. Tämän härpäkkeen nimi on Buzz. Ensikokeilullani saatoin todeta, että kyseessä on suorastaan Facebookmainen ajanhukkaustoiminto, vai ehkä jotain nerokasta...

Päätelkää itse, täällä.

Varmaa on kuitenkin se, että iso G on lähtenyt ihan huolella kalastelemaan ison F:n vesille. NYT kertoo asiasta lisää artikkelissaan.

Nyt kun ne vielä integroivat Waven suoraan gmailiin, jotta voin hoitaa kaiken antikommunikaationi helposti yhdestä paikkaa, olen onnellinen. Vai olenko?

tiistai 9. helmikuuta 2010

Google hoitaa


Kuvassa on roskikseni viime kesänä. Google on saapunut kaupunkiin. Vaikka tämä on todella siistiä ja piirre auttaa ehdottomasti ihmisiä löytämään perillekin, olen myös huolestunut ihmisten yksityisyyden puolesta. No, meillä oli lukot joka ovessa jo kauan ennen Googlen ihmeellistä maailmaa.

tiistai 2. helmikuuta 2010

Ivanilla kävi huono tuuri...

...tuuli uutta lunta toi.

Pihasta alkaa tila loppua ja jouduin juuri puhkomaan puolitoistametriseen pakkautuneeseen kinokseen kolmesta kohtaa reiät, jotta sain tänään sataneen lumen pois kulkuväyliltä. Saunalle ja postilaatikolle ei ollut mitään asiaa, niille johtavien reittien avaaminen saa jäädä tuonnemmaksi, sillä puolentoista tunnin ja n. 10 kuution jälkeen minun mittani tuli täyteen.

Olen virallisesti saanut tästä talvesta tarpeekseni. Luulisin vaan, ettei talvi ole vielä saanut minusta. No, tuleepahan tehtyä kokovartalokardiota päivittäin.

Valtakunta puskutraktorista.