tiistai 20. heinäkuuta 2010

Tour de Aaro

Viime viikolla sain polkupyöräni huollosta. Vanha ratsu laitettiin taas iskuun: uudet rattaat ja ketju, jarrut, renkaat, vaijerit ja säädöt, sekä mikä tärkeintä lukkopolkimet. Remontti tuli parhaaseen mahdolliseen aikaan Tour de Francen päälle. Arvatkaapa siis, mitä olen tehnyt viimeisen viikon?

Selvittelin vähän ensin tieolosuhteita ja löysin hienon 31 kilometria pitkän Kotkaa kiertävän reitin, jossa on pitkiä suoria, haastavia mäkiä, pujottelua puistossa, maisemia, vauhtia ja tunnelmaa. Todellinen Kotkan Kierros siis. Tätä on nyt tahkottu ja tullaan tahkoamaan vastedeskin. lauantain jälkeen on paukutettu 106 kilometria, parhaimmillaan hippasen yli 22 km/h keskivauhdilla. Tämä toimii ja olo on hieno. Lenkit tosin pitää ajoittaa töiden (5 tai 10 km työmatka pyörällä reitistä riippuen) ja Tourin vahtaamisen väliin.

Niin ja se Tour. Mikäli ette ole seurannut, niin oinen todeta lyhyesti, että tämä on ollut ehkä jännittävin Ranskan kierros vuosiin. Keltaisesta paidasta kilpailevat puolustava mestari Alberto Contador ja haastaja ja viime vuodenkin kakkonen Andy Schleck ovat vain kahdeksan sekunnin päässä toisistaan. Pistekilpailusta on samalla kehkeytynyt tiukka kamppailu Norjan Thor Hushovdin ja Alessandro Petacchin kesken, eroa on vaivaiset neljä pistettä. Hushovd vei paidan taas tänään polkemalla kaksi pahimman kategorian (kirjaimellisesti ylikategorian) ja kaksi vaativan kategorian vuorta kärjen kanssa saadakseen maalissa muutaman jämäpisteen ja siirtyäkseen taas johtoon. Niin ja mitä tulee vuoriin, niin taistelu pilkkupaidasta ratkeaa sekin, kuten asiaan kuuluu, viimeiseen murhaavaan Col du Tourmaletin nousuun.

maanantai 5. heinäkuuta 2010

Sotahuuto: sunnuntai

(tämä tuli ulos päivän myöhässä, kun en eilen illalla jaksanut)

Kuten arvata saattoi, en kirjoittanut lauantaina mitään. En jaksanut. Paahtava kuumuus, kävellyt reilut 10 km (voi olla lähempänä 15:kin), taistelut ja illan palauttava ruoka ja sauna -yhdistelmä vetivät mehut miehestä huolella. Niin energiaa kului, sillä heiluin villanutussa haarniska päällä koko päivän.

Osa taisteluista käytiin tietenkin heinäpellolla, minä kompensoin ja söin lauantain aikana 8 nappia xyzalia. Nestettäkin kului kuumuudessa koko tapahtuman ajan likemmälti 14 litraa.

Mitä tulee suorituksiin, niin voin ilokseni todeta, että viime vuoden pettymys on pyyhitty pois. Ryhmämme toimi hyvin, tiiviisti ja pääsääntöisesti järkevästi. Pariin otteeseen jopa nerokkaasti. Oli äärettömän kivaa olla mukana toimivissa älytyksissä, joissa oman puolen strategia toimi juuri niin kuin oli suunniteltu ja vastustajat ns. tehtiin.

Oma suoritukseni oli sitten kuitenkin vähemmän innoittava. Kunto ei nykyisellään riitä jatkuviin intervaleihin metsässä. Vaikka pää pysyi mukana, oli etenkin sunnuntaina havaittavissa väsymyksestä johtuvaa sakkaamista ja hitautta. Tähän olisi syytä hakea muutosta. Lenkille siis käy miehen tie, ainakin kun rakot kantapäistä ovat parantuneet. Niin, minähän aina kehun patikointisukkieni erinomaisuutta sanoilla "ei koskaan rakkoja", mutta nöyrryttäköön tässä ja myönnettäköön, että uusien marssikenkien sisäänajo jäi aivan liian vähälle, ja tulos näkyy sekä tuntuu.

Koska kovin skirmaajaryhmä (ainakin tehojensa puolesta) oli koko tapahtuman meidän armeijassamme ja epäilemättä koska oma toimintamme oli loppuun asti mietittyä, ei tällä kertaa tullut oikeastaan ollenkaan selkään tehtyjä juoksutappoja. Sain siis keskittyä omaan tekemiseen ja pysyin usein pitkään hengissä.

Tietenkin keihästaistelijan tukeminen suojaamalla kilvellä on jonkin verran yksitoikkoista puuhaa, mutta ihmeen hyvin sitä sai iloa, kun onnistui estämään varmaa rushia tai lentävää nuolta saavuttamasta meikäläisen maalin.

Muutenkin tällä kertaa oli kivaa. Pidin kypärän koko tapahtuman ajan päässä, eikä kertaakaan tullut sellaista osumaa, joka olisi jättänyt tähtiä bongaamaan. Kaiken kaikkiaan tapahtuma olikin omalta osaltani turvallinen ja miellyttävä. Kertaalleen varustusta kuitenkin todella testattiin, kun arvioin väsymystäni sunnuntaina kallion reunan väärin ja heitin ukemin näreeseen. Kanervaa ja kypsyviä puolukoita haistellessani ja taivasta näiden lävitse katsellessani saatoin kuitenkin todeta, ettei lähes (muttei aivan) nyrjähtänyttä nilkkaa lukuunottamatta vauriota ollut sattunut. Onneksi olen treenannut nuorempana kaatumistakin.

Sotahuut 2011 -suunnitelmani alkaakin siis hahmottua, mutta siitä myöhemmin lisää, kunhan ehdin palautua ja asettua taas arkeen.

lauantai 3. heinäkuuta 2010

Sotahuuto: perjantai

Torstaina assassiinimobiili kuoli ja suunnitelmamme räjähtivät auki. Kolmen tunnin puhelinmaratooni lukuisten ihmisten kanssa toi meille paikat Maskuun. Oma kyytini lähti kuitenkin myöhään, joten ehdin mm. tuijotella pilviä kesätaivaalla. Koska te olette katselleet pilvien tanssia?

No, pääsimme matkaan iltaseitsemän jälkeen, mikä tarkoitti saapumista linnavuoren varjoon myöhään illalla. Stressi alkoi nousta, miekka ei mennyt tarkistuksesta läpi. Vuoden 1994 miekkailun SM-kisat muistuivat mieleen. Tähänkö tämä taas kaatuu. No, ei! Keräsin itseni ja lähdin hotelliin valmistautumaan tulevaan, taistelun täyteiseen päivään.

Huomenna on kuuma, haarniskassa tai ilman.