sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Hyvät tietokonepelit ja Adam Adamowicz in memoriam

Minun on ollut tarkoitus kirjoittaa konsoli- ja tietokonepelien tilasta jo jonkin aikaa. Vaikka aikani ei enää opiskelu- ja nuoruusvuosien tavoin taivu pelaamiselle, on se kuitenkin yksi harrastuksistani. Voisi sanoa, että se on merkittävä sellainen, sillä olinhan pienen hetken aikaa pelialalla töissä ja pääsin kokemaan harrastukseni toisen puolen.

Commando oli hurja peli

Peliharrastukseni ei kuitenkaan alkanut tuolloin, vaan kauan sitä ennen. Ensimmäinen peli, jonka muistan on klassikko nimeltä Commando vuodelta 1985, jota pelasin Commodore 64:lla serkkuni luona. Sitten tuli tietenkin Mario ja Nintendon NES kaikkine legendaarisine peleineen. Meillä ei ollut tällaisiin varaa, mutta riittävän monella kaverilla oli, joten lähikujien poikalauma kokoontui aina jonkun kotona. Olin todella hyvä Super Mario Brosissa, mutta suosikkini oli ehdottomasti Mega Man (osat 1-4).

Sitten meille koptiin hankittiin ihkauusi PC 486, nopein naapurustossa! Tietokonepelien ihmeellinen maailma avautui minulle 1990-luvun taitteessa, ja millainen maailma se olikaan. Seikkailuja, löytöretkiä tuntemattomiin maailmoihin ja ulottuvuuksiin, ongelmanratkaisua, diplomatiaa ja taisteluita – kaikkea mitä varhaisteini-ikäinen ujo poika voi toivoa. Pelit olivat tietenkin englanninkielisiä, niin myös DOS, jonka kautta niitä pyöritettiin (Windows 3.1.:llä oli tietenkin miinaharavansa ja pasianssinsa, joista ensimmäisen klaarasin nopeasti, korttipeleissä olen traditionalisti ja pidän, no, korteista). Kun harrastin lisäksi musiikin kuuntelua MTVltä, on tuskin yllättävää, että englanti oli hallussa läpi koulun. Minä ja ystäväni olimme osa sitä muutosta, joka nyt on jo arkipäivää. Englanti on internetin kieli ja se opitaan enenevässä määrin internetissä.

Monia pelejä tuli nuoruudessa pelattua, mutta muutama niistä ansaitsee erityismaininnan päivän teemaankin liittyen. Vanhemmat ystäväni nimittäin toimivat selvinä asennekasvattajina tässäkin suhteessa (se toinen on 1970-luvun rock). Ensinnäkin on Nethack.

Paras peli, ikinä!

Mikään peli ei saa minua yhtä nostalgiseksi kuin Nethack. Peli näytti pikkupojan silmiin jopa tuolloin kummalta, sillä mustalla näytöllä liikkuivat kirjainmerkit, ja tuskin muuta. Peli tarjosi joka yrittämällä jotain uutta, sillä koko maailma luotiin aina uudestaan, joskin sääntöjen puitteissa. Peli on edelleen vaikein, jonka olen ikinä pelannut läpi – Ghosts and Goblinsia en ole läpi päässyt! Sen oppimiseen meni vuosia ja hallitsemiseen toinen mokoma ja silti kuolema saattoi korjata milloin vain. Tallentaminen tarkoitti taukoa, vanhoihin tallennuksiin ei voinut (tai kunnian nimissä saanut) palata. Kun hahmo sitten kuoli, katsottiin kuinka korkealle omalla leader boardilla oli taas päästy. usein ei kauaskaan. Jos alkoi väsyttää, piti lopettaa pelaaminen, sillä virheen mahdollisuus kasvoi nopeasti aivan liian suureksi. Kun ensimmäinen hahmoni pääsi ns. lopputasoille (elemental planes) ja kuoli siellä ruuan puutteeseen levitointisormus kirotun voimahanskan alla jemmassa ilmassa leijaillen, päätin pelata pelin vielä joskus läpi ja näyttää itselleni. Meni vuosi, mutta heti lähdöstä onnekkaasti nimetyn barbaarin (God!, kyllä sillä oli myös huutomerkki) tie vei voitosta voittoon ja lopulta alttarille asti, sekä hurjaan + 3 miljoonan tulokseen. Oi niitä aikoja!

Ultima VI:tä harjasin huolella, tosin nimeni oli Eomer.

Ultima VII oli aikansa helmi ja aikakautensa viimeinen legenda.

Tuon saavutuksen jälkeen Nethack jäi, eikä nälkä oli sittemmin palannut. Samalla oli tietenkin muita pelejä. Tärkein sarja elämässäni on ehdottomasti ollut Ultima. Olin liian nuori alkupään peleille, mutta jostain osasta V lähtien olen ollut mukana. Rchard Garriottin johtama pelinkehitysryhmä teki jokaisella osalla historiaa. Seikkailut olivat uskomattomia, juonet kaikkeen muuhun nähden eläviä ja mikä tärkeintä: pelimaailma oli uskottava itsessään. Ultima-sarjassa (osasta IV lähtien) pelataan hyveellisyyden ruumiillistumaa, Avataria, joka on Britannia-maailman kuninkaan Lord Britishin meidän todellisuudestamme kutsuma sankari. Sankari ei saa tietenkään tehdä mitään väärää, ja tämä oli todella mallikkaasti sovitettu pelin juoneen. Karkuun lähteneitä vihollisia ei ollut soveliasta jahdata ja valehdella ei saanut.

System Shock 2 pelitti ja pelotti pitkään.

Ultiman jälkeen olen saanut vastaavat kiksit vain yhdestä tietokonepelistä (tai siis sen kahdesta osasta), System Shockista. Väitän tähän päivään, että moderni seikkailupelimaailma olisi kovin toisen näköinen ilman näitä heikosti tunnettuja, mutta sitä paljon vaikuttavampia pelejä. En myöskään suosittele niiden pelaamista heikkohermoisille, oikeasti!

Paljon on tullut pelattua sittemminkin ja viimeiseksi klassikkorintamalta on esiin nostettava Fallout-sarja, sillä sen kautta pääsemme päivän varsinaiseen asiaan. Ensimmäiset sarjan pelit ovat ansaitusti pelaajien ylistämiä ja ne popularisoivat post-apocalyptisen survivalfiktion uudemman kerran (edellinen kierros koettiin tietenkin Mad Max -leffojen myötä, joista pelitkin ovat imeneet vaikutteita). Pelin julkaisija on vaihtunut, mutta tyyli on pysynyt hyvinkin uskollisena, hyvässä ja pahassa. Nyt oikeudet immateriaalisiin aineistoihin ja uudien pelien tuottamiseen ovat Bethesdalla, joka on tietenkin vielä paremmin tunnettu Elder Scrolls -sarjastaan.

Skyrim on viimeisin Elder Scrollsin osa.

Fallout 3:n ja Elder Scrolls V: Skyrimin maailmoiden taustalla oli nimittäin Bethesdan konseptitaiteilija Adam Adamowicz nimittäin kuoli 9.2. keuhkosyöpään 43-vuotiaana. Pelisuunnittelu on ryhmätyötä lähes aina, jolloin kukaan yksittäinen ihminen ei voi vastata koko tuotannosta. Taitelijat ovat myös aina pelisuunnittelijoiden varassa ja ilman hyviä suunnitelmia ei myöskään tule hyvää taidetta.

Silti Adamowicz oli todella tärkeä näiden hankkeiden onnistumisen kannalta, ja ottaen firman mainoskamppanjan sekä toimintamallin huomioon, myös niiden menestymisenkin kannalta. Näin F3:n ohjaaja Todd Howard myös myöntää NYT:n artikkelissa. Minulle näissä peleissä parasta oli juuri maailman tuntu, immersio maisemiin. Samoilin tuntikaupalla maastossa ja ihastelin paikkoja, ydinsodan tuhoamaa Washington DCtä ja Skyrimin norjalaismaisemaa. Epäilemättä pelimaailma on menettänyt tärkeän vaikuttajan. Mitä se tarkoittaa mm. Fallout 4:lle jää nähtäväksi.

Bethesdan muistosivut löytyvät täältä. Kannattaa tsekata noita konspetitaide kollaaseja!

Vaikka firman pelit ovat olleet todellakin pelaamisen arvoisia, on niissä myös ollut paljon puutteita. Erinomaista maailmaa ovat kompensoineet idioottimainen tekoäly ja suoranaisesti hölmö juonisuunnittelu. Näihin asioihin ei taiteilija voi paljoakaan vaikuttaa. Ja tästä päästään siihen, miksi heitin tuohon alkuun noita vanhoja pelejä.

Nethackissa on tolkuton määrä tekoälyllisiä muuttujia, jotka saavat pelkät kirjaimet elämään mustalla ruudulla. Ultiman moraali- ja juonikuviot ovat edelleen parhaimmistoa ja System Shock todellakin teki selviytymiskauhusta käsin kosketeltavaa. Epäilemättä nykypelien visuaaliset ja fyysiset (tarkoitan tällä mm. fysiikkamallinnusta) ominaisuudet ovat aivan toisesta ulottuvuudesta. Silti tämän peliteollisuuden päävirran elokuvallisvisuaalisen trendin rinnalle on vakiintunut indiepelien uusminimalismi. Dwarf Fortress on arkkiesimerkki, mutta muita viihdyttävämpiäkin esimerkkejä mainitakseni: Minecraft, Goblin Camp.

Isot konsoli- ja tietokonepelit ovat muuttuneet Hollywood-mittakaavalla kalleiksi produktioiksi. Kun assettien teko yksinään maksaa miljoonia (ellei kymmeniä), on pelin pakko myydä ja silloin mennään kesäspektaakkeliasenteella. Tällöin myös hardcore -pelaajat jäävät auttamatta paitsioon, koska heitä ei sitten loppujen lopuksi ole tarpeeksi näin täyteen ahdetuilla markkinoilla.

Sen verran, kun minulta on kokemusta pelisuunnittelusta, katson, että paremman juonisuunnittelun ja tekoälyn tekeminen ei edellytä nykypäivänä mitään muuta, kuin motivaatiota tehdä jotain. Kun nämä asiat eivät vaan ole mitään prioriteetteja, ei mitään myöskään tapahdu. Jos pelaajat odottaisivat enemmän näiltä pelillisiltä osa-alueilta, olisi myös kaupallisesti perusteltua niihin panostaa, edes vähän. Tämän takia mainitsemieni indiepelien menestys (etenkin Minecraft) on osoittanut, että mielenkiintoa myös toisenlaiseen pelikokemukseen on.

Kun sitten otetaan vielä huomioon mobiili ja minälaitteiden pikkupelien kasvava markkinaosuus, lieneekin syytä arvioida näiden spektaakkelien mittakaavaa. Epäilemättä markkinat tulevat korjaamaan suurimpia virheitä, mutta samalla liene syytä myös miettiä omaa pelaamista ja tukea sellaisia hankkeita, jotka ihan oikeasti vievät alaa siihen suuntaan. Tämän takia olenkin viime aikoina alkanut miettiä vakavasti sitä, mitä pelejä ostan. Viimeisin hankintani muuten on edellä mainittu Minecraft, joskaan en voi suositella sitä yhtään kenellekään, koska se on niin koukuttava ja tuhoaa kaiken vapaa-ajan – oikeasti!

Tämä näin avaukseksi aiheesta, johon tullen palaamaan. Ja näin lopuksi siis vähän kaivostaitokuvia viihteen vuoksi...

Päälinnoitukseni monet vaiheet vasemmalta: varhainen majakka; lasikatollinen avolouhos; 2. vaiheen päärakennus (taustalla), joka nykyisin toimii eläinsuojana ja varastona; 1. vaiheen torni (keskellä), jota olen melkein alusta laajentanut; maakattoinen puufarmi uusinta megaprojektiani varten; ja uusi päälinnoitus siltoineen ja porttitorneineen (oikealla).

Toinen kuva vastakkaisesta suunnasta. Päätin, että neetteriportaali pitää tietenkin laittaa pyramidin keskelle stargåte-hengessä! Huippu on korkeudessa 60 tässä kuvassa ja PALJON on vielä tehtävänä.

 Jotta saisin kiveä riittävästi, tein ison avolouhoksen, joka yltää pian pohjalle asti. Tästä louhoksesta sitten laajennan käytäviä ympäröivään kallioon. Kun saavutin sopivan syvyyden, yllätyksekseni ja ilokseni ilmeni, että limakuutiot ilmestyvät louhokseni pohjalle. Ne eivät näe minua ylhäältä ja isommat eivät mahdu portaisiinkaan, joten järjestely on täydellinen!

Olen alkanut pitää farmia, jotta saisin tarvikkeita. Minulla on iso navetta ja kanala 2. vaiheen linnoituksessa, mutta lampaat ovat uusimpana lisäyksenä vielä tässä pihalla. Aion tehdä päälinnani fasadin egyptiläishenkisesti täyteen maalauksia. Koska pienin koko on 1x1m ja vaihtoehdot ovat rajallisia, aion käyttää villaa!

Mielenkiinnosta tein erilaisia eläinkokeita. Kyllä värillisyys periytyy, vaikka se olisi tuotettu elintarvikevärillä!

torstai 16. helmikuuta 2012

Spinal Tap mit geld – Rammstein Hartwall-areenalla

Nyt se on virallista. Rammstein on metallin Rolling Stones. Keikat myyvät vaikka uudet levyt ovat todellakin, mitä ovat, siis turhia. Fanit odottavat klasareita ja hyvää showta, ja rahaa sellaisen tekemiseen todellakin on. Seuraavista kuvista voi vain laskea bändin eeppistä lavasettiä, johon kuului mm. yhteensä 13 liikuteltavaa valolavettia lavan yllä (3 ristiä, neljä pyäreätä spottia, viisi laatikkoa ja eeppinen roottori), hydraulinen apulava sekä sille johtava nostettava silta.

Valoa metallikansalle!

Settilista löytyy Wikipediasta.

Luvassa oli potpurri vanhoilta albumeilta Herzeleidilta alkaen. Selkeä paino oli asetettu Mutter-albumille, jolta kuultiin kokonaiset kuusi laulua. Omalta suosikiltani, Sehnsuchtilta kuultiin neljä takuuvarmaa klassikkoa: nimibiisi, kulunut mutta edelleen toimiva Du Hast, kaikkien onneksi settiin palannut Bück Dich, sekä Engel. Useammalle vanhalle biisille olisi ollut tilaakin, mutta yllättävästi näytti siltä, että yleisössä on tapahtunut sukupolvenvaihdos sitten Nordensköldinkadun päivien. Yleisö oli nimittäin varsin jäässä ja pihalla kuin lumiukot kun sänkyjä poltettiin keikan alkumetreillä. Tätä vastoin seuraavana vedetty Reise, reisen taskunlämmin Keine Lust, sai reihakkaan vastaanoton.

Äitiä aneltiin epävireisesti, ja kitarateknikolle tuli sanomista...

Kun kyseessä oli ns. best of -vetäisy, oli liveshow kasattu sekin samalla idealla. Vuosien varrella tutuksi tulleet jipot ja propit oli kaivettu naftaliinista ja jokainen kappale oli oma pieni esityksensä. Alussa paukkuja tietenkin säästeltiin, mutta Mutterin myötä vauhti alkoi kiihtyä, joskin Landersin (vai oliko se Kruspen) kitara oli jäänyt väärään vireeseen. Tulta ja räjähdyksiä ei säästelty ja vanhan keikkakonkarin silmäkulma saatiin viimeistään Du Hastin räjähdyksillä kostumaan.

Koska esitykseen kuului paljon varsin vaarallisia ja tarkkaa ajoitusta vaativia temppuja (Flake mm. pakeni Mein Teilin lopussa katosta sinkoilevia raketteja), oli esitys selvästi tiukasti käsikirjoitettu ja preussilaisella tarkkuudella toteutettu. Ilmoitettu aloitusaika oli klo 21.00 ja esitys alkoi MIKESin mukaan synkroamani kellon perusteella klo 21.00. Samoin lopetus tapahtui minuutilleen yhdeltätoista.

Tulta munille!

Kuten asiaan kuuluu liekkien kuumotus kantoi pitkälle miksauspöydän tasalle, missä olimme varanneet lämppäribändi Deathstarsin lopetellessa settiään aivan legendaariset paikat. Rammstein nimittäin saapui keikalle styyrpuurin puolelta (lavan ollessa keulassa tietenkin) pääkatsomon yläovelta marssien Ollie Riedelin johtamana. Miehellä oli soihtu ja hänen takanaan toiset kantoivat Suomen ja Rammsteinin lippuja. Yrityksen puutteesta ei siis herroja voi syyttää. Me taas olimme metrin päässä tästä kunniakujasta.

Syy poikkeukselliseen saapumisreittiin, oli hydraulinen minilava miksauspöydän edessä. Bändi eteni aluksi tältä päälavalle, mutta palasi vetämään setin ehkä odotetuimman osan pienelle lavalle. Tätä ennen oli kuitenkin vuorossa perinteinen Flaken yleisöpurjehdus. Kuten vanhemmat fanit varmasti muistavat, suomalaiset tössivät tämän täydellisesti jäähallilla noin vuosikymmen sitten. Tuolloin Flake joutui taistelemaan tiensä veneen kaaduttua takaisin lavalle. Nyt pieni kumivene oli vaihtunut busteriin, ja homma oli yleisöllekin tuttua. Valitettavasti purjehduksen taustanauhana oli mitäänsanomaton Haifisch – ei Seemann nyt mikään hyvä laulu ole, mutta kuitenkin.

Muutenkin bändi oli kehitellyt vanhoihin klassikoihin lisäkikkoja Metallican hengessä. Lisätauot, -nostatukset ja loppujamit toivat henkeä monesti kuultuihin kappaleisiin ja loivat rentoutta, joka miesten puskiessa kohti viittäkymppiä (Lindemann on 49-vuotias) on jo ihan sopivaakin. 

Ysäriteknoa djnä Richard Z. Kruspe (tyylisuuntana Prodigy).

Haikalan jälkeen tarvittiin pieni säätötauko, jotta pikkulavan spektaakkeli saatiin käyntiin. Muiden vielä soittaessa haikalaa, Kruspe syöksähti taasen editsemme, veti hetken henkeä (ja tupakkaa) miksauspöydän takana ja kapusi lavalle Ableton Liven kimppuun (minun tulkintani). Luvassa oli remix-versio seuraavaksi soitettavasta liveklassikosta, Bück Dich. Kyllä, Lindemannin ja Lorenzin "herkkä" rakkaudenosoitus oli taas setissä ja tällä kertaa aniksenmakuinen rakkaudenmehu valui miksauskopin ympäristöön kirurgisella tarkkuudella välttäen kalliit laitteistot.

Keikan alussa ääni oli ollut varsin puuroista. Kitarat olivat varsin epämääräisiä, mikä ei niinkään häirinnyt (edes minua), mutta aivan kirkkaasti ylimiksattu kireän virvelin yläkalvo sitä vastoin kalvoi mieltä huolella. Keskilavalla bändi taas joutui ison areenan suurimman ongelman kanssa tekemisiin. Jotta kaikki kuulisivat kaiken synkassa, on yleisölle välitettyä signaalia vaihtelevasti viivytettävä. Miksauskopin tasalla viive on jo merkittävä (rytmimusiikista kun on kyse). Tämän takia Cristoph Schneider käytti tällä lavalla kirkkaan keltaisia peltor-mallisia kuulokkeita. Olin kuitenkin niin lähellä rumpusettiä, että kuulin hihatin myös akustisesti, mikä ei ehkä ollut niin miellyttävää, joskin sitäkin opettavaisempaa!

Avaruuslaiva nousee.

Miesten välinen rakkaus ei jäänyt yhteen lauluun, vaan heti perään vedettiin Mann Gegen Mann. Tämän jälkeen oli illan virallisen hitaan aika. Avaruuslaivan kohotessa taivaisiin usvan ja valokeilojen keskeltä Ohne Dich herkisti yleisön ja bändin. Tähän loppui ns. varsinainen setti.

Kiitos ja kumarrus.

Rammstein on kuitenkin toisessakin suhteessa hevin Rollarit (tai Spinal Tap miten sen nyt haluaa nähdä), sillä encoreja oli tälläkin keikalla ns. kerta kiellon päälle. Pikkalavan setin perään kumarrettiin ja kiiteltiin, ja siirryttiin pakolliselle tauolle. Ns. Encore-osan (tämä on nykyään puhdas vitsi, mutta minkäs teet) aloitti kuitenkin yllätys:

Apocalyptica säestää Rammsteinia – vain Helsingissä (kai?).

Sydämen paloa herkistämään lavalle patsastelivat Apocalyptican sellistit. Homma pysyi kasassa myös äänimaiseman osalta, mikä ei oikeasti oli helppo homma. Kotiyleisö meni tietenkin banaaniksi, sen verran helppoja me suomalaiset olemme. Tämän jälkeen illan toiseksi älyttömin proppi esiteltiin:

Amerikka tarkoittaa isoa suihkumoottoria.

Syksykierteen äänin suuri suihkumoottori vedettiin katosta esiin. Oli American aika. Till Lindemann on onneksi tajunnut jättää laulusta C-osan kauhean paatoksen laulamatta. Ironia on sen verran selvää, että imlan sitä laulu on jotenkin siedettävä. Ich Willin paikka encoressa on sitten vähemmän selvä, mutta menköön, sillä olihan seuraavaksi luvassa aina sykähdyttävä Engel. Tillin eeppiset säihkyvät enkelinsiivet syöksivät tulta ja ilta oli pulkassa...

...vai oliko:

Tillin "lelu" tägää eturivin.

Ainoa syy lopettaa keikka Pussy-kappaleella lienee yllä kuvattu härpäke. Peniksen muotoinen vaahtotykki kulki pitkin päälavan reunaa kiskoilla Lindemannin ratsastaessa sillä leveässä haara-asennossa. Yleisö ei biisille lämmennyt ja keikan olisi voinut lopettaa niin paljon paremminkin. No herra tekee kuten haluaa...

Mitään uutta ei tällä kertueella kuultu, eikä varmaan yllätyksiä ole lähivuosina muutenkaan Rammsteinin puolelta luvassa. Yhtye on ehtinyt siihen kypsään ikään, missä takana on loistava tulevaisuus (siis musiikillisesti). Bändi ja road crew vetävät kuitenkin niin 101 varmaa heviteatteria, ettei vastaavaa ole nähty sitten Rocky Horror Picture Shown. Tätä varten paikalla oltiin, eikä petytty. Rammstein on edelleen aivan ensiluokkainen liveyhtye!

Kaikki kuvat Aaro Sahari 2012. Loput kuvat täällä.

sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Super Bowl XLVI

Eli NFL finaali 46. Tässä ACn ennustus, hippasen myöhään mutta kuitenkin.

Super Bowl Sundayn pippaloiden valmistelut venähtivät myöhään, ja kävimme 25-asteen pakkasessa myös heittelemässä palloa ja tekemässä peliharjoitteita velipojan, veljenpojan ja serkkupojan kanssa. Päivä vierähti kuitenkin Boston Cream Pieta ja hampurilaisia valmistellessa.

Super Bowlin voittaa New York Giants tuloksella 35-31. Ensimmäisen puoliajan jälkeen olla 17-14 Patriots-johdossa, mutta Giants saa heittopelinsä kuntoon toisella puoliskolla ja tekee kolme TDtä, kun New England kykenee vain kahteen, kovasta yrityksestä huolimatta. Ratkaiseva touchdown tulee Eli Manning 15 yardin heittona Victor Cruzille kun peliaikaa on jäljellä 4 minuuttia.

Madonnan väliaikashow on iso ja näyttävä, mutta ontto oman historiansa painossa – silti parempi kuin viimevuotinen. Kansallislaulu pelin alussa on typerryttävä. Tom Coughlin ei saa gatoradea niskaansa, mutta Justin Tuck nostaa hänet harteilleen.

Ja sitten todellisuuteen...

torstai 2. helmikuuta 2012

Jenkkifutista fantasiamaassa

Ja silti tunnustan väriä.

Oikea palloa maanantain vastaisena yönä... alustukseni siitä vähän myöhemmin!

keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Neil Young, piratismi ja äänenlaatu

Neil Young on avannut sanallisen arkkunsa Wall Street Journalin tilaisuudessa. Herra Young puolusti sekä musiikkiteollisuutta että piraatteja puheenvuorossaan peräänkuuluttaen äänenlaatua digitaalisen median aikakaudella.

Youngin ehdotuksen käytännöllisyys on kyseenalainen, mutta syyt siihen ovat paremmat. Young kutsui nettipiratismia aikakautemme radioksi – tavaksi promota ja levittää sanaa. Samalla äärimmäisenä hifistinä tunnettu muusikko vaati maksullisen audion puolelle parempaa äänenlaatua.

Young on tullut tunnetuksi mm. CD-levyjen vastaisuudesta. Niiden laatu ei nimittäin riitä, minkä vuoksi hän antoi antologiansa odottaa, kunnes julkaisi ensimmäisen osan bluray-formaatissa (24 bittinen ääni 96 kHz näytetaajuudella CDn 16 bittisen 44,1 kHz sijaan). Young antaa selvästi ymmärtää, ettei ole itse se oikea ihminen ratkaisemaan tätä teknologista ongelmaa, mutta suomii musiikkiteollisuutta kyvyttömyydestä pysyä mukana teknologisessa muutoksessa. Oman kertomansa mukaan Young keskusteli asiasta myös Steve Jobsin kanssa ennen tämän kuolemaa.

Lähtökohtaisesti järkevin osa Neil Youngin argumenttia perustuu ilmaisuuden ja kaupallisuuden yhdistämiseen. Kaikilla on pääsy matalalaatuiseen materiaaliin, mutta laadukkaampi sisältö edellyttää maksamista.

En voi esittää olevani Youngin kaltainen kultakorva, todellakaan, mutta mp3n äänenlaatu aiheuttaa minullekin päänsärkyä (useimmiten), enkä näe parempaa äänenlaatua ongelmana itsessään. Ongelmaksi koen pikemminkin sen, että tapa kuunnella musiikkia on muuttunut länsimaissa. Sen sijaan, että istuisimme levynkannet käsissämme nojatuoliin fiilistelemään musiikkia hifi-järjestelmästämme, me kuuntelemme musiikkia missä vain, matkustaessamme, odottaessamme miten vain. Tähän muutokseen huono äänenlaatu on ollut riittävä. Eihän radionkaan suhina (tai c-kasetin, mikäli muistanette ne) lopulta estänyt saamasta tutun kappaleen aiheuttamaa tunnelatausta!

Kuluttajien tulee haluta parempaa äänenlaatua ja se on isompi ongelma koko yhtälölle. Tällä välin lienee hyödyllistä, että ongelmat pyritään ratkaisemaan rakentavalla kaikkia edes marginaalisesti hyödyttävällä tavalla sen sijaan, että viihdeteollisuus syyllistää tavallisia ihmisiä (piratismi on varsin tavallista) ja luo vastakkainasettelutilanteen ja eripuraa. Kuluttaja voi myös harkita äänestämistä lompakollaan, jos jostain artistista tai vaikka musiikin äänenlaadusta oikeasti yhtään välittää.