perjantai 11. kesäkuuta 2010

Ruorijuopumuksen sävyerot

Tiistaina ministerit Brax (vihr), Holmlund (kok) ja Vehviläinen (kesk) perustivat työryhmän miettimään ruorijuopumuksen promillerajan alentamista maantieliikenteen tasolle, 0,5 promilleen. Ruorissahan on todellakin saanut olla jo ihan mukavassa maistissa toistaiseksi.

Nyt Magnus Öster (rkp) ehdotti, että juopumusrajaa porrastettaisiin: suuret ja vaativat alukset lähelle nollatoleranssia ja pienemmät löysemmin. Asiaa käsitteli HS artikkelissaan Rkp haluaa porrastaa ruorijuoppouden rajat. Öster toteaa haastattelussa mm.:
Pääpointtimme on saada ruorijuopumuskeskusteluun lisää nyansseja eli saada ihmiset ymmärtämään, että joidenkin venetyyppien kohdalla rajojen on oltava tiukemmat kuin toisilla.
sekä
Olisi järkevämpiäkin tapoja käsitellä asiaa kuin säätää pelkästään yksi ruorijuopumusta mittaava taso.
Merkittävä enemmistö ruorijuopumuksista tapahtuu pienillä veneillä siviililiikenteessä. Ammattimerenkulun puolella erinäiset suojamekanismit ja tapakulttuuri ovat olleet ammatillisen kehityksen myötä jo hyvän aikaa liikkumassa kohti turvallista merenkulkukulttuuria. Viinalla läträäminen on mitä suurimmassa määrin amatöörien puuhastelua ja juuri tähän juopumusrajan selvä alentaminen tähtää. Maanteiltä tuttu ajatus "jos otat, et aja" tulisi näin myös meriliikenteen kattavaksi määritteeksi.

Palautan tässä mieleenne, että suurin osa humalahukkumisista tapahtuu soutuveneellä, jolloin mitään promillerajoja ei ole. Olkoonkin niin, että mielestäni ihmisellä pitää olla oikeus juoda itsensä känniin ja hukuttautua, jos niin katsoo haluavansa tehdä. Toista ihmistä ei kuitenkaan saa asettaa vaaraan ja aluksen päälliköllä on aina täysi vastuu matkustajistaan, oli kyseessä sitten soutuvene tai laiva.

Silti minun on kovin vaikea ymmärtää tätä Österin avausta asiassa. Yritetäänkö tässä nyt puolustaa pikku pöhnässä purjehtimista, vai mistä oikein on kyse?

Ei kommentteja: