lauantai 9. helmikuuta 2013

Vielä kerran kiellon päälle – Go Ravens!

Serkkupoika ehti ensin!

Minun on silti pakko kirjoittaa ajatukseni julki, sillä sen verran hurjaa tämä on ollut. Tämän jälkeen en sitten taas puhu pitkään aikaan jalkapallosta, sillä Ravens on maailmanmestari, kausi on ohi, ja minun on syytä keskittyä väitöskirjaani...

Miten on mahdollista, että Baltimore Ravens voitti Super Bowlin? Joukkue oli varsin keskinkertainen numeroiltaan läpi kauden (hyökkäystilastot, puolustustilastot). Kun NFL:n asiantuntijat ennustivat finaalin tulosta, vastakkain olivat ne, jotka halusivat uskoa kohtaloon (Ravens), ja ne, jotka uskoivat numeroihin (49ers). Itse muuten kuuluin läpi tammikuun jälkimmäiseen ryhmään ja ennakoin aikanaan, että 49ers tämän kauden korjaa. Onnekseni olin väärässä.

Tässä on yksi selvästi finaalissakin näkynyt tilasto: NFL Team opponent red zone scoring percentage (TD only). Kaikilla Ravensia vastaan asettuneilla joukkueilla oli vaikeaa tehdä maaleja, vaikka 20 jaardin päähän pääseminen olikin helppoa. Ravensin puolustuksen heikkous oli sen keskusta läpi kauden. Tämä teki etenemisestä helppoa heittäville joukkueille, mutta tilan loppuessa kentän päässä tilanne muuttui. 49ers taas oli selvästi heikompi tässä suhteessa. Kun Ravens antoi paljon jaardeja, sen laskennallinen tulos oli selvästi heikompi (vasta kahdeksas jatkosarjassakin!), mutta puolustus jäädytti vastustajat tarvittaessa. Tätä pelkät yleiset numerot eivät näytä.

Toinen asia on hyökkäys. Joukkue oli kriisissä kaudella ja Cam Cameron sai talvella kenkää hyökkäyksen koordinaattorin tehtävistä. Tuolloin puhuttiin joukkueen kyvyistä pärjätä, kun Jim Caldwell astui puikkoihin – ja vapautti Joe Flaccon tekemään, mitä lystää. Tulokset muuttivat joukkueen hyökkäyksen. Tai antoivat sille mahdollisuuden toimia, kuten oli tarkoitus ollut alunperinkin. Kannattaa muistaa, mitä alkukaudella tapahtui!

Amerikkalainen jalkapallo on edelleen se laji, jossa minä tahansa sunnuntaina saattaa tapahtua mitä tahansa. Näin nytkin. Baltimore Ravens liittyy siis NY Giantsin ja Green Bay Packersin joukkoon ryhmänä, joka sai hommansa toimimaan juuri oikealla hetkellä. Tilastoissa trendi on siis syytä muistaa keskiarvon rinnalla.

Nyt, kun suosikkijoukkueeni on voittoisa, ja lake trout on syöty (oli hyvää, mutta haisi pahalle), on aika keskittyä muihin asioihin. Vuosi 2012 tulee jäämään henkilöhistoriaani aika hurjana tapauksena (Sotahuudon voitto, jatko-opintojen aloittaminen, Ravens), joten ehkä nyt jotain vähän arkisempaa?

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

perjantai 1. helmikuuta 2013

Go Ravens! Minun Super Bowl XLVII -ennustukseni

Maanantaina kello 01.00 se tapahtuu. Baltimore Ravens on viimeinkin taas mukana NFL:n finaalissa. Samoin tietenkin San Francisco 49ers. Tosiasiat ensin. Jos tilastoihin ja joukkueiden pelaajaluetteloihin on uskominen on 49ers selvä ennakkosuosikki. Miksi? Katsokaa Brian Burken tyhjentävä analyysi täältä. Viralliset tilastot löytyvät täältä.

Nuori ja nälkäinen joukkue on selvästi ollut tämän kauden tasaisin kaikilla pelin osa-alueilla. Ravens taas oli alkukaudesta "special". Tämän jälkeen tuli ongelmia ja vasta yhdennellätoista hetkellä, hyökkäyksen koordinaattorin saatua kenkää, Joe Flacco näytti, miksi hän on niin yllättävällä tavalla erinomainen. Hän alkoi paineen alla pelata kuin unelma.

Minun arvaukseni menevät muuten näin:

Voittaja: Baltimore Ravens
Alicia Keysin kansallislaulun kesto: yli 1:35
Kolikonheitto alussa: klaava
Ensimmäinen pisteitä saava pelaaja: Justin Tucker
Ensimmäinen aloituspotkun jälkeinen mainos: auto
Ensimmäinen valmentajan haaste: 49ers
Saavuttaako toinen (tai molemmat) joukkueista 16 pistettä 1. puoliajalla: molemmat
Kuinka monta kertaa Jack Harbaugh nähdään tv:ssä ennen puoliaikaa: 7
Beyoncén biisit puoliajalla: Independent Woman part I, Single Ladies, Bootylicious, Crazy in Love, Survivor
Kuka vierailee puoliaikashowssa: Jay-Z
Alkaako 2. puoliaika touchbackilla: kyllä
Julkkiksia 3. neljänneksen mainoksissa: Kate Upton, Kaley Cuoco, Usher
Kuinka monta missattua potkumaalia: 1
Voittajavalkun gatoradekylvyn väri: violetti
Parhaan rushaajan jaardimäärä: 136
Super Bowl MVP: Joe Flacco

Kysymykset täällä.

No, koska on aivan mahdollista, että tästä tulee 49ersin perinteiden mukainen turpasauna, olemme painostaneet taas kerran ruokaan!

Illan pääateria koostuu Friscon ja B-moren perinteistä: burritoja ja lake troutia. Kyytipojaksi yhdysvaltalaista olutta, ginger alea ja kolaa, vapauden perunoita, pretzeleitä, salsaa ja niin päin pois. Tällä saralla ei siis tule ongelmia.

Ainoa ongelma on hereillä pysyminen ennen ottelun alkua, mutta lienee syytä keksiä jotain hauskaa toimintaa (kuten lautapelejä), koska 4Pro ei näytä konferenssifinaaleja aivan SB:n alla, vaan aiemmin (virhe). No, ainakin näyttävät itse matsin sekä suomeksi että englanniksi. Arvatkaapa vaan kumpaa minä kuuntelen.

Jännittävää tästä tulee, mutta kuten aiemman lukeneena tiedätte, olen jo tyytyväinen B-moren tämänvuotiseen tulokseen. Kaikki on jo plussaa.