torstai 27. marraskuuta 2008

Nuke 'em if you got 'em

Ajatus, johon minun täytyy palata paremmalla ajalla: ydinvoima ja ympäristö.

Mielenkiintoinen avaus tästä sattui the Timesin sivuilta silmään. Mark Lynas toteaa:
Because everyone knows that real environmentalists loathe nuclear power. It is just evil. Full stop.

Except, well, I don’t believe that any more. Just a month ago I had a Damascene conversion: the Green case against nuclear power is based largely on myth and dogma.
Tämä asia on nimittäin häirinnyt minua jo pitempään. Heitän tuon nyt tähän haasteeksi itselleni ja muillekin, jottei asia unohtuisi.

4 kommenttia:

Michael Halila kirjoitti...

Wiredissä sanottiin ihan nätisti alkuvuodesta:

Face It. Nukes Are the Most Climate-Friendly Industrial-Scale Form of Energy

-Tuomas- kirjoitti...

Luettavaa: European Physical Societyn
Position paper on nuclear energy.

Summaa aika hyvin, mitä useimmat fyysikot ajattelevat aiheesta... Muistan, että EPS Newsletterin pääkirjoituksessa tästä aiheesta puhuttiin samasta ilmiöstä kuin viittaamassasi artikkelissa: ydinvoiman huono maine on niin voimakas, että monet fyysikot välttävät sen suosittelemista julkisesti, vaikka olisivatkin yksityisesti toista mieltä.

Toisaalta, fyysikkojen kuunteleminen tästä aiheesta on joidenkin mielestä vähän kuin antaisi lapsien päättää kotiintuloaikansa -- vituix meni viimeksikin.

Unknown kirjoitti...

Henk.koht olen kyllä sitä mieltä, että ydinvoima säästää melko paljon ympäristöä, jos homma hoidetaan oikein, eikä haudata metallisia jätesäiliöitä vanhaan suolakaivokseen (Saksassa?) tai vuodeta vahingossa ympäröiviin jokiin, kuten Ranskassa kait on ollut tapana tehdä viime aikoina. Kahdesti ydinvoimalassa vierailleena ja säteilymittaria tuijottaneena voin todetaa ettei sitä säteilyä saa ulkona tai laitoksessa sisällä yhtään enempää kuin mitä auringonpaisteessa yleensä saa. Muutkin päästöt ympäristöön ovat käsittääkseni melko pieniä. Vähän lämpöä pääsee ympäristöön jäähdytysvesien mukana.

Biodiversiteetille se on myös melkoinen piristysruiske, kun miettii minkä verran metsää ja ötököitä säästyy, kun jätetään metsä hakkaamatta 50 v ajan, jopa kauemmin. Olishan se kiva, jos kaikki käyttäisi maalämpöä, tuuli- ja aurinkoenergiaa, muttei taida olla nykytekniikalla vielä ihan realistista.

Aaro Sahari kirjoitti...

Selvästi voimme todeta, ettei meistä kukaan kelpaisi Greenpeacen Suomen tiedottajaksi, tehtävänkvuaan kun kuului nimenomaisesti ydinvoiman vastustaminen (Hesarin hakemus hiljattain!).