perjantai 22. huhtikuuta 2011

Paikannimien kansallistaminen

Kaveri vihjasi perussuomalaisten hankkeesta muuttaa Itämeren nimeä. Havainnette, että tämä esitys on tehty ennen ko. puolueen vaalivoittoa. Tavoitteena on nähtävästi parantaa "Itämeren" tilaa muuttamalla sen nimi positiivisemmaksi ja innoittavaksi. Ja tätä varten pitäisi perustaa työryhmä – meidän kustannuksellamme vielä.

Epäilemättä tämä käyttämämme nimi on menneisyyden muovaama ja sellaisena ongelmallinen. Niinhän nimet aina ovat. Niissä kulkee tavattomasti elettyä ja koettua; hyvää ja huonoa, sekä kaikkea siltä väliltä. Sitä kutsutaan historiaksi.

Jos taas halutaan perusteita historiasta, ehdottaisin Tacituksen termiä n. 1900 vuoden takaa: Mare Suebicum tai siis svaabialaisten meri. Vaihtoehtoisesti voitaisiin käyttää Adam Bremeniläisen Mare Balticum eli balttien meri keskiajalta, kuten persutkin, joskin heidän ymmärryksensä sanan etymologiasta ontuu hieman:
Liettualaiset ja latvialaisetkin saavat hyvityksen englanninkielisestä nimestä Baltic Sea ("balttien meri").
Sama historia on kuitenkin muovannut meidän käsitystämme ja termistöämme. Ymmärrettävästi tuntuu hassulta, että Suomesta lähinnä lounaaseen sijaitseva murtovesiallas (ei siis maailman mittakaavassa mikään oikea meri) on "Itä"meri, mutta maamme pitkä taival Ruotsin kuningaskunnan osana – niin siis sen itämaana – tuo tähän selvyyden, sillä onhan meri ruotsiksi Östersjön. Maantieteellisesti ihan ymmärrettävää, eikö?

Jos sitten halutaan kadottaa tällaiset historian muovaamat kulttuurillisesti latautuneet nimet kielestämme, voisimmeko muuttaa muutakin, kun eduskunta maksaa? Helsinki on selvästi jäänne ruotsalaisten kauheasta pakkovallasta, niin onhan se pääkaupunkina pelkkä pettymys (paitsi jos hevareilta kysytään). Minä ehdotan pääkaupungin nimeksi Pääkaupunkia tai, jos se kuulostaa jäyhältä, niin Valtakuntaa.

Ottaen huomioon, että persut kutsuvat englanniksi itseään nimellä True Finns, ehdottaisin pikaista pyörähdystä peilin ääreen. Veli Michael on hyvin perustein ehdottanut puolueesta käännöstä Finnish Fundamentalist Party. Kannatan.

On suorastaan masentavaa, kuinka läpinäkyvästi tässä harrastetaan banaalia SUOMALAISUUS-populismia (He-heah!). Jos tämä on siis se muutos, jota puolue aikoo ajaa eduskunnassa, voinemme odottaa seuraavasta vaalikaudesta hukattua mahdollisuutta vaikuttaa maamme asioihin. Huomattavaa muuten on myös se, ettei Soini ole tuota allekirjoittanut, vaikka olettaisi katolilaisen kannattavan uskonveljen kielellistä muotoilua keskiajan ytimestä.

Luulisi, että kansanedustajilla olisi ihan oikeaakin tekemistä!

1 kommentti:

Michael Halila kirjoitti...

Miksi sitä sanotaan, kun ei enää pysty tietämään onko jokin asia (tässä tapauksessa tuo linkitetty määrärahaehdotus) parodia vai ei?

Ai niin, perussuomalaisiksi.