tiistai 17. helmikuuta 2009

Tutti Morti

Hyvä Italia, onko nyt hyvä?

Berlusconi lahjoo porukkaa, ja oikeudesta hänet pelastaa parlamentin poikkeuslaki. Silti hänen asianajajansa saa tuomion samasta kamasta. Meillä Suomessa ei ehkä mene hyvin, mutta ei näköjään teilläkään.

Vakavammin ajateltuna nyt olisi hyvä hetki kunnon journalismin hengessä tehdä galluppia italialaisten omakuvasta suhteessa ulkomaihin. Nämä korruptiouutiset kun tuppaavat olemaan lähinnä peruskauraa ainakin Suomessa ja nähtävästi Briteissäkin. Kuinka paljon herran B:n vaikutus näkyykään maan kansalaisten itseymmärryksessä?

Ruotsista taas kuuluu kummia.

Puolet Pirate Bayn kavereita vastaan nostetuista syytteistä tiputettiin oikeudenkäynnin toisena päivänä.

Guardianista:
After being unable to prove in court that illegally distributed files had used The Pirate Bay site – despite clear markers in the files, which are labelled with the Pirate Bay name – the prosecution, representing a swathe of high-profile music and film companies including Warner Bros, MGM, Universal and EMI – had to abandon almost half the charges.
Hesarissa taas:

Syyttäjä Roswall sanoi myös, että huomenna esitettävä syyte tulisi koskemaan vain The Pirate Bayn käyttämän bittorrent-tekniikan osana käytettäviä torrent-tiedostoja.

Syyttäjän lausuntoa on ihmetelty tuoreeltaan. Oikeudenkäyntiä seuraava internet-aktivisti Oskar Swartz kommentoi asiaa blogissaan näin: "Jos ymmärsin oikein, syyte koskee nyt torrent-tiedostojen, ei tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen, saataville saattamista."

Asianajaja Samuelsson arvioi, että syyttäjä ei ole kunnolla ymmärtänyt The Pirate Bayn käyttämää bittorrent-tekniikkaa

Meillä on oikeasti kansainvälinen, suorastaan globaali ongelma teknologian kanssa. Suurin osa ihmisistä ei oikeasti tajua missä mennään. Tämä heijastuu vastaavasti erinäisissä asioissa, ei ainoastaan lataamisessa, vaan myös muualla kuten olemme saattaneet lukea Lex Nokian ja muiden osalta Suomessakin. Yhteiskunta on vastaavanlaisessa murroksessa kuin aikanaan työväenliikkeen noustessa 1800-luvulla. Yhtäkkiä totutut toimintamallit ja arvoasetelmat eivät vastaakaan (edes illusorisesti) arkitodellisuutta. Tällöin etenkin valtiollisten valtarakenteiden konservatiiviset rakenteet, lainsäädännöllinen viive etenkin, joutuvat koetukselle.

Voin suoraan todeta, ettei minulla ole oikein mitään hajua mihin suuntaan tässä oikein ollaan menossa, mutta elämmehän mielenkiintoisia aikoja.

2 kommenttia:

-Tuomas- kirjoitti...

Italian poliittisen järjestelmän tilaa kuvattiin Time-lehdessä noin vuosi sitten sanoilla "general organ failure". Korruptio on niin arkipäiväistä, ettei sitä voi suomalaisesta näkökulmasta edes oikein hahmottaa. Edes oikeustuomio korruptiosta ei hidasta poliitikon uraa, päinvastoin osoittaa hänen taidoistaan "pelata peliä", käyttää kaikkia keinoja asioiden edistämiseen. "Suurella yleisöllä" on hyvin kyyninen kuva politiikasta, ja siihen kuuluu tietynlainen erityisoikeuksien salliminen vallankäyttäjille (eihän heillä muuten olisi aidosti valtaa).

Berlusconin uskomattomasta kansansuosiosta huolimatta en ole tavannut yhtään italialaista, joka kannattaisi häntä. Tietysti nämä tiedepiireissä tapaamani ihmiset ovat keskimääräistä koulutetumpia ja varmasti tiedostavampia kuin kansan syvät rivit, ja siinä onkin luullakseni Italian tulevaisuuden pirullisin ongelma. Koulutetut lähtevät, eivät mielellään, mutta koska se on ainoa järkevä asia. Poliittinen todellisuus esimerkiksi rajan takana Ranskassa on (ennakkoluuloistamme sammakonpurijoita kohtaan huolimatta) aivan toisesta maailmasta: asiat toimivat. Melkein tekee mieli kehua Suomen menoa, vaikka siihen ei suomalainen luonne pysty. Kannattaa muistaa välillä, että meidän poliittiset ongelmat, niin tärkeitä ja vakavia kuin ovatkin, ovat onneksi toista maata Saapasmaahan verrattuna.

Hymyilyttää tuo HS:n jutun viimeinen lause: "Italiassa ei ole ennen tuomittu lahjusjutussa lahjoman saajaa ilman että lahjuksen antajaa olisi nimetty." Molto interessante.

Aaro Sahari kirjoitti...

Hienoa kommentaaria, kiitos!