keskiviikko 4. toukokuuta 2011

J Lo palaa juurille

Tietänette, että Jennifer Lopez on paraikaa tuomaroimassa American Idolia. Tämän vuotinen Idol taas on poikkeuksellisen retro, sillä tuskin yksikään pelkästään tämän päivän biisejä laulanut kokelas ei päässyt seulasta läpi top 10:n.

Tämä taas on näköjään saanut itse tuomarin nostalgiselle fiilikselle – vai ovatko ideat Tin Bit Alleylta vihdoinkin loppuneet?


...tai siis kuten meidän nuoruudessamme se tunnettiin, Lambada.

-

Pikaisesti pohtien tämä tarkoittanee sitä, että Madonnan jäljissä muutkin poptähdet pitäytyvät tahdittomien takapäivien yhden hitin ihmeiden kannibalisoinnissa.

Tämähän ei tietenkään ole mitään uutta, me vain emme muista näitä vetoja. Lainahöyhenet ovat osaltaan kuuluneet popin maailmaan aina, mutta nyt ei enää edes remiksata, vaan otetaan tunnettu melodia ja pistetään kaikki uusiksi. Ja tässä on jotain uutta.

Sen sijaan, että biisin historia tulisi selvästi esille, kuten taas kertaalleen uuden sovituksen saaneessa NIN:n Hurtissa (kuuntelen juuri Mísian versiota Ruas-albumilta), hävitetään kaikki mahdollinen, nostalgiasta alkaen ja myötähäpeään loppuen. Ovatko länsimaisen skaalamme melodiat viimeinkin loppuneet? Siis ainakin ne "hyvät" – niin ei niitä koskaan niin paljon ollutkaan.

Minulle Lopezin ja muiden vakiintuneiden poppareiden melodian kierrätykset näyttäytyvät hippasen hengettöminä. Juuri sellaisena takuuvarmana tuotantona, joka kerää turhat irtopisteet pyörimästä, mutta antaa uuden sukupolven tuottajille mahdollisuuden "loistaa". Jos maailmasta ovat biisit loppuneet, niin vedetään niitä vanhoja. Vai voitteko valittaa?

Electric Six – The Rubberband Man alkuperäisellä Spinnersin videolla


Saatatte tuntea biisin myös muppeteista!

Ei kommentteja: