torstai 27. tammikuuta 2011

Mongoli-imperiumin ympäristöteot

Tšingis-kaani oli hurja mies, kuten laulussakin kerrotaan. Missä Peter Steele saattoi kutsua itseään termonukleaariseksi soturiksi ja Aaron Rodgers on todellinen tiesoturi, on hiljan tehdyn tutkimuksen perusteella asianmukaista kutsua tätä kaaneista kuuluisinta ekosoturiksi.

Carnagie Institution for Science on julkaissut nimittäin tutkimuksen esiteollisen ajan väestökriisien ympäristövaikutuksista. Tuloksissa on todettu, että mm. musta surma ei ole verrattavissa kunnon sotaan ihmisen metsänhakkuu- ja hiilen palauttamishankkeisiin verrattuna. Mongolien 1200-luvun kampanja läpi Euraasian oli näin merkittävä tekijä ihmisen hiilijalanjäljen vähentämisessä.

Max Planckin ja Carnagien tutkijat selvittivät, että tällaiset pitkäaikaiset prosessit ovat merkittävimpiä makrotasolla ilmastoon vaikuttaneita ihmisperäisiä tapahtumia. Mongolien rinnalla tätä "hyvää ympäristötyötä" tekivät eurooppalaiset vallatessaan Pohjois-Amerikkaa!

Moraali ja ympäristönsuojelu liittyvät vakavasti toisiinsa, mutta se, mitä päädytään kulloinkin tekemään ja mistä syystä, ei ole tulosta sen enempää rationaalisesta ympäristötieteestä kuin puhtaasta moraalifilosofiastakaan. Nämä tulokset tuskin löytävät tiensä vihreän liikkeen manifesteihin.

Ei kommentteja: