maanantai 2. tammikuuta 2012

Aaron NFL-kauden 2011 ennusteet

Yhdysvaltain jalkapalloliigan kausi on taas kääntynyt jatkopelien pariin ja Super Bowl häämöttää horisontissa. Kuukauden päästä Lucas Oil Stadiumilla Indianapoliksessa räjähtää, enkä puhu Madonnan vaatetuksesta. Nyt kahdellatosita joukkueella on kuitenkin vielä mahdollisuus taistella tiensä kauden finaaliin. Kotijoukkuen Colts ei vanhan sarjan viisauden "kotona ei Super Bowlia pelata" mukaisesti ole enää mukana kerrassaan surkean 14 tappion ja vain 2 voiton kauden jälkeen.

Playoff tilanteen näette kätevästi täältä. Se, että New England Patriots kaappasi AFCn ykkössijan ja kotikenttäedun, tuskin yllättää ketään. Joukkue on jotakuinkin koko Belichickin-Bradyn kauden ollut puuduttavan vakuuttava. Tämä vakuuttavuus ei onneksi kuitenkaan näy täydellisenä hallintana loppupelissä. NFL kausi on liian lyhyt ja joukkueet vallan hyvin toisistaan perillä. Muistammehan miten kaudella 2007 Patriots kaatui vasta finaalissa voitettuaan jokaisen ottelun sitä ennen. No heidät tuolloin kaatanut NY Giants on taas peleissä mukana, joskin tlkuttoman väännön ja viimeisen kierroksen vakuuttavan voiton myötä.

Tilanne on siis kokonaisuudessaan tämä:

AFC

1. New England Patriots
2. Baltimore Ravens
3. Houston Texans
4. Denver Broncos
5. Pittsburgh Steelers
6. Cincinnati Bengals

NFC

1. Green Bay Packers
2. San Francisco 49ers
3. New Orleans Saints
4. New York Giants
5. Atlanta Falcons
6. Detroit Lions

1. ja 2. jyvitetyt joukkueet pitävät ensi viikonloppuna huilia ja parantelevat vammoja, kun 3. ja 6. sekä 4. ja 5. kohtaavat Wild Card -kierroksella. Voittajista huonommin jyvitetty kohtaa konferenssin 1.:n ja paremmin jyvitetty 2.:n. Jokaisen ottelun paremmin jyvitetty joukkue saa kotikenttäedun, mikä tietenkin tarkoittaa sitä ihastuttavaa tosiasiaa, että kaikki joutuvat pelaamaan Packersia vastaan Green Bayn hyytävässä talvessa. Lambeau Fieldhän on jo tunnettu historian ehkä legendaarisimmasta ottelusta jääkehästä! Packers on tietenkin vetänyt vakuuttavasti vain yhdellä tappiolla tämän kauden läpi, mutta luvut ovat uskottavammat kuin on syytä ajatella. Osa noista matseista oli todella tiukkoja, ja eritoten Giants oli hyvin lähellä kaataa pohjoisen pakkaajat.

Detroit Lions on ensimmäistä kertaa 12 vuoteen mukana playereissa. Vuoden 2008 kaiken hävinneestä superjumbosta on kuitenkin feenikslinnun tavoin kuoriutunut ihan kelpo joukkue, joka parin vuoden päästä on mielestäni kykenevä myös finaalipaikasta taistelemaan. Tuskin kuitenkaan nyt, etenkin kun ensimmäisellä kierroksella vastaan käy niukasti kolmanneksi konferenssissa jäänyt ja pelkästään vakuuttavasti läpi kauden pelannut Saints. Big Easyn pelinrakentaja Drew Brees on ollut aivan liekeissä koko syksyn ja tältä mieheltä on lupa odottaa ISOJA pelejä vastedeskin. Katsokaa nyt vaikka tuota täyden kympin legohymyä!

Toinen NFCn villin kortin otteluista on siis varsin selvää kauraa, mutta jättiläisten ja haukkojen yöstä on vaikea sanoa etukäteen mitään. Kokemuksen ja itseluottamuksen perusteella sanoisin, että New York on vahvempi näistä.

AFCn puolella molemmat villit kortit menivät hurjan väännön jälkeen pohjoisen divisioonalle. Näistä Steelers on kokenut finaalijoukkue, eikä tappio jyvityksestä Baltimorelle vähennä miesten nälkää, sen verran viime vuoden tappio Green Baylle varmasti kutkuttaa ja kirvelee. Ainoa kysymysmerkki on ison Benkun nilkkavamma. Vastaan asettuu kuitenkin ensin Broncos ja tämä lienee selvää hevosen lihaa, sillä Tim Tebown johtamat broncot ovat hyytymässä kalkkiviivalle. Lopusta pitää eittämättä huolen sarjan jäätävin safety, legendaarinen Troy Polamalu.

Texansin ja Bengalsin ottelu onkin vaikeampi nakki naposteltavaksi. Joukkueiden ainoa keskinäinen tällä kaudella oli mitä tiukin, joten arvaaminen on lähes mahdotonta. Tämän vuoksi nämä minun ennustukseni niin tehokkaasti menevätkin päin honkia. Sanoisin kuitenkin, että Texansin nälkä on ollut kovempi kuin Bengalsin viimeviikkoina.

Nyt sitten arvaamaan siis:

Texans voittaa Bengalsin kotonaan. Steelers tekee meetwuerstia pierogin väliin Broncosista. Näillä jyvillä Texans matkustaa Bostoniin ottamaan turpaan Patriotsilta. Steelers taas hyppää nopeasti perivihollistensa Baltimoren korppien luokse.

Niin, lienee tässä vaiheessa syytä sanoa, että minähän kannatan Baltimore Ravensia (ellette jo edellisen kirjoituksen teaserista tajunneet). Jos joukkue voittaa koko roskan, olen kevään aivan mahdoton Ray Rice -pelipaidassani! Baltimore on pyyhkinyt tekonurmea hirveillä pyyhkeillä kauden mittaan. Mukana ovat tietenkin puolustuspelin legendat Ray Lewis, Ed Reed ja Terrell Suggs. He, jos ketkä saavat Roethlissbergerin nilkat muljahtelemaan.  Sanonkin siis violetti paita päälläni, että Ravens hoitaa homman kotiin. Näin AFCn finaalissa Bostonissa kohtaavat Patriots ja Ravens.

NFCssä Giants ja Saints jatkavat matkaansa divisioonakierrokselle. Giants menee ottamaan mittaa Green Baysta, mutta nyt Manning nuorempi ei enää kykene ihmeisiin. Packers on liekeissä ja kaimani Rodgersin Aaro tekee uuden Yorkin jätkistä sääntömääräisen kollin. Saints matkustaa Friscoon ja tämä on koko kierroksen jäätävimmäksi ennakoimani ottelu. Saintsin uskomaton hyökkäys kohtaa 49ersin sarjan parhaan jumituspuolustuksen. Pelistä tulee vähäpisteinen henkien mittelö. Minä arvaan (kun en muutakaan osaa), että Saints osoittautuu lopulta paremmaksi, sillä kullankaivajien kyky 20n sisällä on ollut jotakuinkin luokaton ja sillä ei mennä konferenssifinaaliin.

Näin tilanne kahden viikon päästä olisi tämä:

AFC: Patriots – Ravens
NFC: Packers – Saints

Näistä neljästä kaksi kohtaa Indianapoliksessa kunhan Pro Bowl on sudittu Hawaiilla ensin alta pois. Inhorealisti minussa luottaa vasempaan kolumniin, siis Super Bowl XLVI ratkaistaan puolustavan mestarin Packersin ja viime vuosikymmenen kovimman joukkueen Patriotsin kesken. Tämä olisi kuitenkin niin tylsä ottelu, että minäpä sanon ennustuksenani, että koemme yllätyksiä ja finaaliin marssivat tiukkojen vääntöjen jälkeen Baltimore Ravens ja New Orleans Saints!

Taisto ensiluokkaisen heittohyökkäyksen ja räjähtävän puolustuksen välillä on huima. Silti, valitettavasti, lopulta hymynaama-Drew osoittautuu kovemmaksi (etenkin kun en luota Joe Flaccoon ollenkaan) ja Lombardin vie kotiinsa New Orleans Saints!

Ja näinhän siinä ei käy, joten mennään katsomaan matseja...

Ei kommentteja: