perjantai 13. tammikuuta 2012

Omakustanne ja DIY-toiminnan tulevaisuus

Kindlemiljonaääri Amanda Hocking ei saanut kirveelläkään kustannussopimusta fantasiakirjoilleen, mutta suunniteltu matka Muppet-näyttelyyn sai hänet ryhtymään itsekustantajaksi. Tuloksena on 1,5 miljoonaa myytyä e-kirjaa ja hulppeat provikat välikäsittä. Tarina Guardianissa.

Tämä ilmiöhän on käynnissä myös musiikin alalla Band Campissa ja monissa muissa sosiaalisissa itsejulkaisukanavissa. Kun julkaisemisesta tehdään helppoa ja välitöntä, lähes kuka tahansa voi laittaa tuotoksensa muiden saataville. Markkinat määräävät menestyksen. Hockingin miljoonamyyntiin ei käytetty mainosrahaa, ja vaikka suurin osa itsejulkaistuista tuotoksista jääkin myynniltään huomattavasti vaatimattomampiin määriin, on trendi selvä.

Omaa musiikkiani itse julkaisevana harrastelijana kannatan tätä muutosta. Vaikka parhaan A-laadun varmistaminen ääni- ja videopuolella saattaakin yhä edellyttää ammattimaisia tuotantolaitoksia ja -prosesseja, ei tämä ole täysin taattua. Tuotannon ja koko kustannusalan tulee siis sopeutua muuttuneeseen maailmaan – vaikka se sattuukin. Hetkellisesti (tai ehkä pysyvästikin) editoimattoman ja puutteellisestikin viimeistellyn aineiston määrä tulee nousemaan, mutta milloin tämä on estänyt hyviä ideoita ja tuoretta näkemystä loistamasta keskinkertaisuuden yössä?

Tehkää itse ja loistakaa!

Ei kommentteja: