lauantai 31. tammikuuta 2009

Aikuisten oikeasti

Ilman modernia lääketiedettä minäkään en olisi tätä kirjoittanut. Ei, olisin kuollut vauvana keuhkokuumeeseen (tai johonkin sellaiseen). Kiitos vanhemmilleni siitä, että veivät sairaalaan.

Tämä ei nimittäin näköjään ole aina itsestään selvä tapa toimia:

Uskolla parantavia vanhempia on haastettu oikeuteen Yhdysvalloissa. Asiasta kertoi NY Times artikkelissaan Trials for Parents Who Chose Faith Over Medicine. Yksitoistavuotias Kara Neumann kuoli diagnosoimattoman lapsuusiän diabeteksen aiheuttamiin komplikaatioihin. Oikeudessa asiaa käsitellyt tuomari totesi, että perustuslain 1. lisäyksen suojelevan uskoa muttei välttämättä siihen perustuvaa toimintaa.

Viimeisen neljännesvuosisadan aikana on artikkelin mukaan kuollut 300 lasta vastaavissa tilanteissa. Tämä on tietenkin utilitaristisesti ajatellen aika pieni määrä, mutta onko se vapauden hinta ja maksamisen arvoinen asia?

perjantai 30. tammikuuta 2009

Valtiollisen historian museo, osa 2.

No nyt on kaikkivoipa HS-raati päässyt sanomaan sanottavansa. Onneksi nettiversioon on nostettu vähän laajemminkin mielipiteitä. Aloitetaan fantastisemmilla:

Kulttuuri-intellektuelli A. W. Yrjänä väistää kommentoinnin näin:
Eläähän kansakunta monumenttiensakin kautta
Kuvanveistäjä Kaarina Kaikkonen tarjoaa kurkistusikkunan perisuomalaiseen psyykeeseen:

Miksipäs ei, hyvä idea.

Valtiollinen museo on aivan paikallaan juuri Porvoossa jossa Suomen ensimmäiset valtiopäivät kutsuttiin koolle.

Suomen on syytä olla ylpeä omasta olemassaolostaan. On syytä nostaa lippuamme korkealle niin henkisiin kuin fyysisiinkin salkoihin.

Niin.

Kapellimestari Atso Almila haluaa löytää hankkeesta jotain positiivista:
Kaikki uusi kulttuurirakentaminen on tervetullutta
Kiitos muuten Almilalle myös täydellisestä tiedottomuudesta:
Viimeaikaiset, modernit museohankkeet, pienemmät ja isommat, ovat (Kotkan Merimuseon ja Maretariumin tapaan) rikastuttaneet kulttuurimme kuvaa, antaen matkailullekin uusia näköaloja.
Merikeskus Vellamo Kotkassa, missä Suomen merimuseo ja Kymenlaakson museo, Atso.

Osa on selvästi ottanut asian huumorin kannalta:

Professori Kari Uusikylä ehdottaa ikiomaa Etelä-Suomen Mt. Rushmorea:
...ehdottaa vaihtoehtona museolle, että aikamme valtiollisten vaikuttajien kuvat muotoillaan Turku–Helsinki-moottoritien kallioseiniin.

Professori Laura Kolbe lähtee ajamaan ihan uudenlaista päänavausta, joka toteutuessaan toisi meidät historiantutkijat takaisin tämän maan keskiöön:

Kysymys rakennuksesta ja sen sijainnista on olennainen. Pääkaupunki ilman muuta.

Nykyisen näyttelytekniikan kehittymisen myötä museoiden ei tarvitse enää kiertyä esinehistoriallisten kokoelmien esittelylle. Mediatekniikka vaikuttaa – miksei tehdä Suomen historian museota Heureka-henkisesti ja vuorovaikutteisesti?

Nykymuseon ei tarvitse olla kansakunnan mahtipontinen monumentti, vaan moderni ja toimiva informaatiokeskus. Siis: Hotelli ulos Katajanokan rannalta, ja tälle paraatipaikalle tilaan sopiva Suomen historiakeskus multimedianäyttelyineen, tieto- ja kirjastopisteineen.

Osa raadista näkee taustalla politiikan peikon. Suomentaja Jukka Malinen suomii byrokraatteja:
Suomalaiset kulttuuribyrokraatit ovat innokkaita rakentamaan komeita seiniä – ja nostamaan siten omaa häntäänsä
Kirjailija Antti Tuurille tällaiset museaaliset vastuukysymykset ovat jo selviä:
Tehtävä kuuluu Kansallismuseolle.
Professori Juha Sihvola suomii erityisesti aluepolitiikkaa:
Hölmöyden huippu sen sijaan olisi tehdä museohankkeesta osa muutenkin järjetöntä aluepolitiikkaa eli maakuntien ja syrjäseutujen tekohengitystä
Sihvola tosin myös ennakoi ja kyseenalaistaa hienovaraisesti myös kansallismielisen hohkaamisen asiallisesti ja (keskustelun tässä maassa yleensä) perustellusti:

Olennaista olisi keskustella museon sisällöistä. Koko museo epäonnistuu, jos siitä tulee virallista valtiollista historiaa tukevien myyttien rakentamisen ja ylläpitämisen väline.

Valtiollisen historian museon pitäisi tarjota kansalaisille välineitä kriittisen historiannäkemyksen muodostamiseen ja historiaa koskevan vuoropuhelun vahvistamiseen. Suomen valtiollisessa historiassa on monta teemaa, alkaen Ruotsin vallan ajasta, autonomian ja venäläistämispolitiikan kautta itsenäistymiseen ja sisällissotaan, edelleen toisesta maailmansodasta vaaran vuosien kautta kylmään sotaan ja aina eurointegraatioon ja globalisaatioon saakka, joita koskevaa kriittistä kansalaiskeskustelua tarvittaisiin pölyttyneitä ennakkoluuloja ravistamaan.

En tiedä, onko museolaitoksella valmiutta tarttua näihin haasteisiin, mutta toivottavasti on.

Kokemukseni perusteella, Juha, on. Valitettavasti niin monet ihmiset eivät vain halua kuunnella meitä.

Professori Yrjö Renvall pelkää, hyvästä syystä, hankkeen uskottavuusongelmia ja puolustaa Mansea:

100-vuotisjuhla tässä hakee monumentaalista ohjelmaa, joka on viritetty niin, että siitä ei isänmaallisuuttaan voi kieltäytyä kukaan. Laman pitkittyessä tästä ehtii tulla eturivin hanke myös siihen keskusteluun, jossa elvytetään rakentamalla. Pelottava visio on vihkiäisjuhla tyhjässä tilassa, jossa muoto ja manööveri ovat ohittaneet asiallisen sisällön.

Tullakseen kohdelluksi historia ansaitsee enemmän. Kyky ylläpitää nykyisiä museoita ja kehittää niitä, on varmistettava ensin. Joitakin päiviä sitten esitelty ajatus arkkitehtuurin ja designin suunnitelmista Kaartin kaupunginosassa kannattaisi katsoa myös tässä saumassa.

Aineistoa pitää tietenkin kerätä, vaikka tämän vähäisen valtiollisen matkan muistaa vielä jokseenkin jokaisen mummo tai isomummo. Mutta jos aluepolitiikka on tässä se juttu, tamperelaisena sanon tietenkin, että Tampereelle.

Politiikan tutkija Iivi Anna Masso on diplomaattinen, vastaten kysymykseen, mutta välttäen aitosuomalaiseen (vai oliko se suomettuneeseen) tapaan vastaamasta ongelmaan:
Historian kartoittaminen ja muistaminen ei koskaan ole turhaa, ja ottaen huomioon, että tiettyjen tahojen pyrkimykset historian vääristelyyn eivät ole kadonneet mihinkään, museon merkitys korostuu edelleen.
Mutta tämähän se ongelma juuri on, Iivi. Tuolla nimellä museo on juurikin osa tätä tiettyjen tahojen toimintaa.

Sitten täyslaidallinen vastustusta:

Kirjailija Anja Snellman:

Kakola on juuri oikeapaikka (sic.) Valtiollisen historian museolle.

Museon eteen patsaat Suomen hevoselle ja Suomen naiselle.

Kustannuspuolen voisi ottaa hoitaakseen Renny "Marsalkka" Harlin.

EI

Professori Matti Wiberg iskee tyylilleen uskollisesti suoraan asian ytimeen:

Kunhan muistetaan, että museon pitää palvella ensisijaisesti totuutta eikä valtiota.

Rahat ehdotan juustohöylättäviksi kirkoille ja urheiluun osoitetuista valtion varoista (eli opetusministeriön pääluokista 29:51 ja 29:90).

Tylytyksestään tunnetulta Antti Nyléniltä ei heru myötätuntoa nykyisillekään museoille:

Museo tuskin on oikea keino esitellä filosofisia, abstrakteja asioita, kuten "valtiota". Sitä varten on kirjallisuus.

Mitä museoon muka tuotaisiin? Mannerheimin pyssyt ja Kekkosen mustekynät tietääkseni jo pölyttyvät jossakin muualla.

Ja jos tarkoituksena on rakentaa jonkinlainen muistelukeskus 1900-luvun sodille, kannatan ajatusta vielä vähemmän.

Kerrankin Jaakko Hämeen-Anttila antaa laulaa kuin muhajediin konsanaan:
Hanke haiskahtaa eläkkeelle jääneiden poliitikkojen ja poliittisten virkamiesten halulta luoda itselleen monumentti, mahdollisesti alueellisesti "sopivasti" sijoitettuna.
Kuvataiteilija Silja Rantaselta hanke ei saa sympatiaa:
Hänestä museohanke kuulostaa siltä, että halutaan rakentaa virallinen kertomus propagandan tapaan.
Sitähän se juuri onkin. Tutkija Annamari Vänskä osoittaa siihen liittyvät ilmeiset ongelmat:
Jo nimenä "valtiollisen historian museo" assosioituu ikävästi totalitarismiin
Erityisesti ongelmallista on keskustelu erilaisten näkökulmien ja arvojen välillä, mihin Vänskä puuttuu toteamalla:
Pääsisivätkö museossa esille epämieluisat historialliset muistot, entä virallisen historiankirjoituksen ulkopuolelle jäävien ryhmien, esimerkiksi naisten ja lasten ääni? Olisiko museossa tilaa homo-Mannerheimille?
Kulttuuriyrittäjä Raoul Grünstein näkee tällaisen museohankkeen selvät ongelmat:

Suomen tuhatkunta museota takaavat, että maamme on asukaslukuun nähden museoiduin maa planeetallamme. "Valtiollisen historian museo" kuulostaa juuri sellaiselta kauhistukselta, joka kerää kymmenkunta ihmistä päivässä kuulemaan valtiovallan kansalaisille lähettämää valtiollista tervehdystä, joka kertoo... valtiovallasta.

Se mistä halutaan tiedottaa, ei välttämättä ole sama kuin se, mihin yleisöt nykyään haluavat vapaa-aikansa käyttää.

Juuri näin, vaikka alalla olenkin.

Historioitsija Mirkka Lappalainen "vierastaa ajatusta museosta, joka esittelisi yhden, virallis-nationalistisen totuuden Suomen historiasta." Kuulostaa tutulta:

Kuka määräisi, mitä esimerkiksi sisällissodasta kerrotaan? Tutkijatko?

Poliittisesta ja valtiollisesta historiasta on sitä paitsi vaikea saada kiinnostavaa museota. Sodat ovat toinen asia, mutta meillähän on jo sotamuseo. Eikö sitä kannattaisi kehittää?

Kyllä, kannattaisi, ja lisäksi ottaa pois MPKK:n alaisuudesta.

Lopuksi paras; ohjaaja Erik Söderblom tiivistää koko keskustelun hankkeesta tavalla, johon voin vain yhtyä:
On se humoristinenkin, kuin aprillipila.

Täydet vastaukset laajemmin: HS-raadin vastaukset kysymykseen: Pitääkö Suomeen perustaa valtiollisen historian museo?

torstai 29. tammikuuta 2009

Konserttiarvostelu: Queen Rock Montreal

No oikei, kyseessä on tietenkin ikivanha keikka, suoraan vuoden 1981 marraskuulta. Queen teki tällöin jonkinmoista historiaa, sillä kahtena iltana kuvattu keikka tallennettiin elokuvakameroin, minkä ansiosta tämä hiljattain uudelleen digitoitu blu-ray-versio suorastaa kimaltelee.

Vuosikymmenen taitteessa yhtyehän oli kiertämässä yhtä parhaista levyistään (enkä tarkoita sitä räppäriä!) The Game. Käytössä oli 1970-luvun tuttu lavarakennelma, eikä yhtään syntetisaattoria. Tämä nimittäin oli viimeinen ns. 70-lukulaisen rock-Queenin kiertue.

Settilista on todella taaki.

Wikipediassakin kommentoidaan jotain melko hiljaisesta yleisöstä, mikä tietenkin lienee pohjoisamerikkalainen ilmiö, tiedä häntä. Bändi on tavoilleen ominaisesti tiukassa vireessä. Sen tarkemmin yksittäisiin biiseihin menemättä tämä pesee Ylenkin näyttämän Budapestin keikan ja muutamat muut mennen tullen, muttei kuitenkaan yllä ihan umpilegendaarisen Wembleyn 1986 vuoden keikan tasolle. Pikemminkin tätä voisi pitää erinomaisena lisänä bändin jo valmiiksi kattavaan videokatalogiin.

Mitä sitten tulee HD-formaattiin?

Keikan visuaalinen ilme on tietenkin takuuvarmaa vintagea, mutta tämä ei kuitenkaan haittaa tippaakaan. Kuva on nimittäin epämääräisimmissäkin valaistuksissa uskomattoman tarkka. Freddien kalapuikosta voi pianon äärestä laskea karvoja, ja suoraan sanoen en ehkä olisi halunnut "kokea" herran valkoisia farkkuja ihan näin hyvällä kuvalla. Silti blu-ray puolustaa paikkaansa keikkataltiointienkin saralla, sillä ihmeen paljon on tästä saatu irti.

Ääni on sitten ihan omaa luokkaansa. Näin äänekkääseen levyyn en ole aiemmin törmännyt, mutta tämä kuitenkin hyvällä tavalla. Queen todellakin rokkaa Montrealin!

Upea setti, jonka lisiksi on vielä tungettu, joskin paljon huonommalla laadulla, Live Aid esiintyminen ja hype-dokkari vuodelta keppi-ja-kivi. No joo nämä lisät ovat jossain määrin surkuhupaisia, mutta pääasiahan on keikka ja sille täytyy antaa täydet pisteet.

Kuolleen miehen show jatkukoon!

Suomi ja Super Bowl

Eivät käy yhteen. Viasat Sport näyttää tämän vuoden SB:n , mikään muu ei. Kiitos siitä.

Näköjään ette vaan viitsi, vaikka kaikki tämän maan tuhannet Bruce Springsteenin fanit voisivat olla kiinnostuneita väliaikashowsta, jonka kaveri vetää. Kiitos niin hirveästi!

Pitää varmaan lopettaa kokonaan television katselu, paitsi etten voi, koska tarvitsen konsolia varten päätelaitetta. Tämän maan televisiolupajärjestelmä mättää pahasti.

Vihassani totean: kaikki kanavat luvallisiksi kortin taakse, maksat mitä haluat!

Tuo Pohjolan Parthenon

Helsingin olympiastadion oli Suomen portti maailmaan. Siellä vuonna 1952 maamme astui vapaiden kansakuntien joukkoon maailman tärkeimmän urheilusymposiumin järjestäjänä. Yrjö Lindegrenin ja Toivo Jäntin funkkistyylinen rakennus on nyky-Suomessakin yhä tuulahdus mennen maailman tulevaisuudenuskosta paremmalta ajalta, kun Karjalakin oli vielä Karjala.

Tai sitten ei.

Stadion on jäänyt pieneksi. Merkittävien urheilu- tai viihdetapahtumien järjestämisessä on ollut huomattavia haasteita. Sisään ei saada tarpeeksi porukkaa. Tai jotain...

Kansanedustaja Kari Uotila (vas.) ehdottaa tämän päivän Helsingin sanomissa, että stadion on pelastettava, koska:

Helsingin olympiastadion on määritelty ylivoimaisesti merkittävimmäksi urheilupaikaksi maailmassa.

Syynä on stadionin urheiluhistoriallinen ja arkkitehtoninen merkitys.

Vähän tautologiaa: on määritelty ylivoimaisesti merkittävimmäksi urheilupaikaksi maailmassa.

Ensinnäkin, hyvä Kari, kuka on määritellyt? Kansainvälinen olympiakomitea, UNESCO? Ei, eivät ole. Toiseksi, ylivoimaisesti merkittävin, oikeasti? Minun mieleeni kun juolahtavat mm. Olympia, Circus Maximus antiikista, Circuit de la Sarthe ja Indianpolis Motor Speedway autourheilun puolelta, sekä ihan stadionien joukosta ainakin Wembley, nämä kaikki muuten legendaarisia urheilukeskuksia aikojen saatosta.

Olympiastadion on suomalaisittain poikkeuksellinen ja erittäin merkittävä urheilu- ja viihdepaikka (ei pidä nimittäin unohtaa sen toista tärkeää tarkoitusta, keikkoja), ja kaikki vähänkään merkittävät funkkistalot on syytä säästää jälkipolville, sillä liian moni on jo laitettu matalaksi.

Kun Kari toteat:
Nykysukupolvella ei mielestäni ole mitään oikeutta stadionin purkamiseen, mutta ei myöskään sen vähittäisen tuhoutumisen sallimiseen tai jättämiseen toimimattomaksi muinaisjäänteeksi.
On tämä vain sinun mielipiteesi. Elämme (käsittääkseni kuitenkin) jonkinlaisessa demokratiassa, jossa pitää myös sietää muiden mielipiteitä, vaikka ne kuinka vääräpäisiä olisivatkin. Yltiökansallismielisyys ja oman historian glorifiointi ei ole universaali arvo. Kun olympiastadionin suojelua ja mahdollista kehittämistä lähestytään näin fantastisilla argumenteilla, tehdään helposti enemmän pahaa omille tavoitteille.

Mitäs jos keskustelisimme suoraan Helsingin olympiastadionin merkityksestä suomalaiselle yhteiskunnalle ja toimivan "fasiliteeteiltään" nykyaikaisen urheilukeskuksen tarpeesta pääkaupunkiseudulla. Jätetään kansalliskiihko vähemmällä?


maanantai 26. tammikuuta 2009

Halvalla lähtee: kansalaisoikeudet

Tämä kannattaa muistaa, kun seuraavan kerran äänestää (jos äänestää):

Eduskunta on valmis rajoittamaan kansalaisten perusoikeuksia yritysten tietosuojan nimissä, vaikka oikeuden asiantuntijat pitävät lakia perustuslain vastaisena.

Me tarvitsemme tähän maahan perustuslakituomioistuimen, ja pian.

Kiitos M. taas tietojen keräämisestä!

keskiviikko 21. tammikuuta 2009

Virkaanastujaispuheet kautta aikojen

NYT:n sivuilla tällainen hauska osio.

Siitä voi käydä lukemassa kaikki Yhdysvaltain presidenttien pitämät virkaanastujaispuheet.

Valtiollisen historian museo, osa 1.

Joukko suomalaisia jääriä, etunenässä itse Veijo Meri, on jättänyt eilen valtioneuvostolle ehdotuksen Suomen valtion historiaa esittelevän museon perustamisesta. Museoliitto ei ole vielä asiaa kommentoinut, mutta aiheesta on alalla työskenteleviä tiedotettu seuraavasti:
Joukko arvovaltaisia kansalaisia ehdottaa, että Suomeen perustettaisiin
valtiollisen historian museo. Ehdotuksen allekirjoittajien mielestä
museo tulisi vihkiä Suomen itsenäisyyden saavuttaessa sadan vuoden iän
vuonna 2017. Ehdotus jätettiin Valtioneuvostolle 20.1.2009.

Tavoitteena on, että museo antaisi kokonaiskuvan Suomen valtion
rakentumisesta. Museon tulisi kertoa valtiollinen historia
esihistoriasta nykypäiviin. Ehdotuksessa arvostellaan, että nykyään
Suomen valtion rakentumisesta ei saa selvää julkista kuvaa sen paremmin
kotimainen yleisö kuin ulkomainen kävijäkään.

Museon perustaminen olisi allekirjoittajien mielestä kunnianosoitus
sille suomalaisten sukupolvelle, joka kävi läpi sotien vuodet
1939-1945, jälleenrakensi maan ja loi pohjan nykyiselle hyvinvoinnille.
Historian eri vaiheet olisi museossa tuotava esille tasapainoisesti ja
tasapuolisesti.

Ehdotuksen on allekirjoittanut 28 kansalaista. Mukana ovat esimerkiksi
akateemikko Veijo Meri, ministerit Heikki Haavisto, Jaakko Iloniemi,
Kalevi Kivistö, Ole Norrback, Jaakko Numminen ja Pär Stenbäck sekä
SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen. (Museoposti, Suomen museoliitto)
Suutari voisi taas koittaa pysyä lestissään. Niin, ja meillähän on jo yksi kansallinen museo hoitamassa jotakuinkin juuri tätä tehtävää, mutta tämä ei näköjään kelpaa. Ja miksi kelpaisi, kun siellä ei kerrota valtiollista historiaa esihistoriasta nykypäiviin. Saanen huomauttaa, että nykyisen Suomen valtion alueella ei edellä mainittuna ajanjaksona ole ollut minkäänlaista valtioksi miellettävää ennen niin sanottua keskiaikaa, joten olisi täysin anakronistista projisoida jotain vain sata vuotta olemassa ollut yhteiskunnallista konstruktiota näin kauas historiaan.

Ottaen huomioon edellä lainaamassani postissa mainitut kansalaiset (medborgare) en tietenkään voi olla yllättynyt tällaisesta vedosta. Varmaa on se, että Valtion satavuotisjuhlien eittämättä lähestyessä (enää 3241 päivää), tällaiset mielenilmaisut yleistyvät.

maanantai 19. tammikuuta 2009

Super Bowl

Paljon huonommin en olisi voinut AFC:n ja NFC:n mestaruuskamppailujen tuloksia ennustaa. No, hyvä tietää, ettei tiedä mitään. Cardinals voitti tiukassa kamppailussa Eaglesit ja etenee näin kautta aikojen ensimmäiseen Super Bowliinsa (edellinen konferenssivoittokin on kaukaa vuodelta 1948). AFC:n puolella Steelersin puolustus osoittautui taas kerran teräksen tiukaksi, ja kukapa muu siellä taas teki pahojaan kuin Troy Polamalu!

Kahden viikon päästä kohtaavat siis Steelers ja Cardinals. En osaa oikein päättää kumpaa haluaisin kannustaa, sillä olen aiemmin pitänyt edellisten tiukasta puolustusvoittoisesta pelistä, ja onhan heillä nyt mahdollisuus siirtyä SB-voitoissa yksin johtoon, kuuteen sormukseen. Ehkä kallistun kuitenkin hieman Cardinaalien puolelle, sillä heille voitto olisi todellakin tuo ensimmäinen.

Toivottavasti Nelonen jatkaa hyvällä mallilla ja näyttää matsin!

Kitarasankarien uskottavuusongelmasta

Soitan kitaraa ja olen siinä subjektiivisesti ihan hyvä. Oikeasti olen todella huono kitaristi, jos mittakeppiä haetaan maailman huipulta tai edes ammattikitaristien joukosta. Minua ei huvita treenata yli kymmentä tuntia päivässä skaaloja, arpegioita ja sointuvaihdoksia. Tämä on harrastus, sen tarkoituksena on tuottaa iloa, ei rahaa tai muuta vastaavaa.

Olen nähnyt joitain näistä kitaramaailman sankareista livenäkin (Vai, Sardinas, Morse, Laiho mm.), voidakseni vain todeta, että jotain mätää tässä koko kultissa on. Kitaristit elävät omassa maailmassaan, joka tavallaan lähestyy klassista musiikkia vakavuudessaan. Kun ystäväni kuitenkin opasti minut Tiago Della Vegan ihmeelliseen maailmaan, saatoin vain todeta, että taas kerran oli saavutettu sellainen taso minulle niin rakkaan soittimen kaikkeudessa, ettei siihen oikein enää voinut suhtautua muulla kuin kauhun sekaisella epäuskolla.

Miten tähän on tultu?
Taitavia muusikoita on ihailtu pitkään. Paganini ihastutti Eurooppaa uskomattomilla taidoillaan. Selvästi tämä virtuoositeetin kultti liittyy laajempiin kulttuurimme sankarimyytteihin, jollaisia musiikissa on ollut Mozartin päivistä lähtien, ellei kauemminkin. En tunne ns. eurooppalais-klassista musiikkia tarpeeksi hyvin voidakseni tässä syventyä näihin uuden ajan tapahtumiin ja eurooppalaisen virtuoosimentaliteetin kehitykseen. Voin sitä vastoin hahmotella sitä, miten tämä eetos tuli ja valloitti kitaran.

Modernissa mielessä ensimmäisiä kitaravirtuooseja oli epäilemättä belgialainen roma, Django Reinhart. Modernin hänestä tekee se, että Reinhartin musiikkia voi yhä kuunnella nauhoituksista toisin kuin aiempia virtuooseja, joista meillä on jäljellä vain kirjallisia lähteitä, partituureja, kommentaareja ja muita vastaavia. Djangon taitoa voimme arvioida soittotekniikan, tarkkuuden ja artikulaation perusteella. Erityisen vaikuttavan hänen tarinastaan tekee tämä:
he received first- and second-degree burns over half his body. His right leg was paralyzed and the third and fourth fingers of his left hand were badly burnt. Doctors believed that he would never play guitar again and intended to amputate one of his legs. Reinhardt refused to have the surgery and left the hospital after a short time; he was able to walk within a year with the aid of a cane.

His brother Joseph Reinhardt, an accomplished guitarist himself, bought Django a new guitar. With painful rehabilitation and practice Django relearned his craft in a completely new way, even as his third and fourth fingers remained partially paralyzed. Hence, he played all of his guitar solos with only two fingers, and managed to use the two injured digits only for chord work. (Wikipedia)


Django Reinhart eli kuitenkin jazzin ja mustalaismusiikin maailmassa, joka alkoi 1900-luvun puolivälissä erota valtavasti kevyemmästä populaarimusiikista. Nykyisen popin, rockin ja muiden johdannaisten alku kitaran näkökulmasta löytyy Yhdysvaltain etelästä, Mississippi-joen varsilta ja suistosta sekä Appalakkien laaksoista. Tämän musiikin ensimmäiset innovaattorit ovat suurten muuttoaaltojen myötä teollistuneeseen pohjoiseen, Chicagoon ja New Yorkiin, päätyneitä mustia muusikkoja. Heille nopeus ja teknisyys olivat pitkälti toissijaisia tekijöitä, sillä bluesissa tunne on aina ollut keskeistä.

Nämä vaikutteet yhtyivät country- ja bluegrass-traditioihin ja niiden myötä nousivat valtavirtaan Elvis ja muut 1950-luvun suuruudet. Vaikka Scotty Moore ja muut kitara-aikalaiset olivat kovia soittajia, ei heitä ihailtu tämän takia. He olivat niin sanotusti vain bändin poikia. Muutos alkoi näkyä 1960-luvun alussa. Beatlesin ja Rollarien ympärillä pyörivässä mylläkässä vain viitteellisesti, mutta samaan aikaa uraa luoneiden Eric Claptonin, Pete Townsendin ja Jimi Hendrixin kohdalla vallan suoraan.

Kun Clapton erosi Yardbirdsista petyttyään For Your Loven populistiseen suuntaan, ja liittyi englantilaisen bluessuunnannäyttäjän John Mayalin Bluesbreakersiin, alkoi hänen kohdallaan tapahtua. Viimeistään Cream räjäytti pankin ja (kuten useasti todetaan) Lontoon katukuvaan ilmestyivät Clapton is God -graffitit. Hendrix vastavuoroisesti ajoi Claptonin kirjaimellisesti lavalta taituruudellaan. Jimmy Pagen, Tony Iommin ja monien muiden ohella nämä 1960-luvun nousukkaat uudistivat kitaristin asemaa ja näkyvyyttä populaarimusiikissa. Sähkökitara oli vuosikymmenen kuumin soitin, ja sen virtuooseista oli tullut suuria staroja.

Useimmille heistä (Clapton, Hendrix, Page ja Iommi mm.) kitaran soitto oli suoraa jatkumoa bluesista. Vaikuttaakin siltä, että nämä Britannian pojat vahvistivat ainakin osittain mustan musiikin vanhojen suosikkien mainetta jälkipolville. Tästä esimerkkinä mainittakoon varsin suora kunnianoisoitus: Eric Claptonin albumi Me and Mr. Johnson. Deep Purple oli kuitenkin toista maata. Ennen kuin yhtye vakiintui 1970-luvun alussa maailman valloittaneeseen mark II kuosiinsa, bändi kokeili kosketinsoittaja John Lordin johdolla yhtä jos toista. Mielestäni kummallisin kokeilu oli eittämättä vuonna 1969 Royal Philharmonic Orchestran kanssa äänitetty, ja Lordin säveltämä Concerto for Group and Orchestra. Tätä suorempaa viittausta klassiseen musiikkiin rockin aikakirjoista saa todellakin etsiä.

Mukana oli tietenkin myös Ritchie Blackmore, jonka harteille koko tämä kitaravirtuositeetin kauhistus oikeastaan voidaan laskea (ellei sitten Per Gesslen!). Blackmore toi aikalaisiaan huomattavasti suoremmin rockkitaran soittoon klassisia teknisiä vaikutteita, kuten käy ilmi mm. Speed King -laulun soolosta, sekä oikeastaan herran rytmityöskentelystä yleensä. Blackmoren puolustukseksi on sanottava, ettei hän ollut yksin vastuussa kitarasankarien tyylitajun täydellisestä puutteesta, vaan oli erityisesti Pagea huomattavasti hienovaraisempi pukeutuja!

Purppuran jälkeen Blackmore pisti pystyyn Rainbow -yhtyeen, jonka myötä haltiahippeilyyn aiemmin syyllistynyt Ronnie James Dio myös sai kohtuuttomasti huomiota. Nämä proggikset loivat huomattavissa määrin pohjaa uusille suuntauksille, mutta suurin vaurio syntyi, kun Blackmorea (ja Uli Jon Rothia, Brian Mayta sekä Paganinia) ihaillut Lars Johan Yngve Lannerbäck päätti 1970-luvulla teininä lähteä musiikkia tekemään. Tämän päätöksen seurauksista me kärsimme yhä tänäkin päivänä.

Tottakai moni muukin oli tällöin liikkeellä. Iso-Britanniassa Judas Priest johti joukkoja uuden hevin ihmeelliseen maailmaan, ja joukot vastasivat. Yhdysvalloissa Eddie Van Halen keksi kurittaa kitaran otelautaa plektralla luoden uuden kauhean massatuhoaseen kepittäjille, ja tuomiten kaikki soitinliikkeissä asioivat ja työskentelevät ihmiset vastedes lirutuksen kurimukseen. Silti Ynkka oli kaikista hirvityksistä kauhein, hänen johdollaan uusi sukupolvi spandexiin ja ihonmyötäiseen nahkaan pukeutuneita variksenpelättimiä päätti tehdä nopeudesta kitaristin taidon mittarin. Miten tämä suoraan sanoen tapahtui, on yhä selvittämättä ja vaatisi mentaalihistoriallista tutkimusta muuten.

Kaikenlaiset Steve Vait ja Michael Angelo Batiot ilmestyivät peräkammareistaan aseistettuna loputtomin harjoitustunnein ja ylikellotetuin vahvistimin. Kävi kuten aina näyttää käyvän: homma meni överiksi ja 1990-luvulle saavuttaessa porukka oli kypsynyt huolella tähän kitaristien itsetarkoitukselliseen irvailuun. Siinä missä Paganini oli ollut jossain määrin poikkeuksellinen tapahtuma, oli näitä kepittäjiä nyt joka niemessä ja notkossa. Niin sanotut Grunge ja Nü Metal onkin mielestäni nähtävä juuri tässä valossa. Pelkistetty, suoranaisen antivirtuoosinen tyylitaju oli vastalause hybrikselle ja hedonismille.

Mutta eihän se kestänyt. Pandoran lipasta ei voinut enää sulkea, ja maailma oli pullollaan kotikitaristeja. Minäkin seurasin nuorena poikana, kun Aleksi Laiho osoitti suurta taituruuttaan Tapiolan koulussa bändinsä Inearthedin kanssa. Hienoahan se oli! Läpi 1990-luvun kepityshaluiset kitaristit kärvistelivät odottaen aikaa parempaa, kunnes hitaasti lupaukset viimein täytettiin.

John Petrucci ja yhteensä Dream Theater johtivat pitkällisten valmistelujen myötä uutta hyökkäystä kuulijakuntaa vastaan. Shadows Fallin ja lukuisten muiden avulla uusi 1980-luvusta mitään muistamaton sukupolvi omaksui uudelleen kikkelihevin ihanuuden permiksineen, sifonkeineen kaikkineen! Näin Dragonforcen kaltainen mielikuvitukseton kuritus ilman päätä häntää saattaa mennä läpi. Muistimme on rajallinen eikä yllä aikaan ennen meitä, valitettavasti.

Lopuksi
Olen yllä käynyt läpi poleemisesti niitä teemoja, joita kitarasankariuden historiassa tulisi ottaa huomioon. En tietenkään pyrkinyt akateemisen kylmäkiskoiseen tulkintaan, vaan annoin palaa ihan tunteella. Vaikka arvostan kaikkia edellä esittelemiäni soittajia juuri heidän teknisen taituruutensa ja järjestelmällisen ja pitkäjänteisen päättäväisyytensä takia, en oikein voi arvostaa heitä sen enempää taiteellisesti kuin älyllisestikään. Kitaransoitossa on laajalti otettu aimoharppaus taaksepäin älyllisellä tasolla (tai ehkä kehitystä ei koskaan ollutkaan). Useimmat kitaristit suhtautuvat moniin heitä koskeviin asioihin taikauskoisen irrationaalisesti, kehittäen samalla mieletöntä mekaanista osaamista. Tähän asiaan palaan myöhemmin, mutta vain affektien tasolla todettakoon, että jotain todella vastenmielistä tässä koko hommassa on.

sunnuntai 18. tammikuuta 2009

Hidasta ruokaa, hyvät ihmiset

Hyvä ruoka saa todellakin paremmalle mielelle.

Tämän muistaen olemme pienellä, vaihtelevalla porukalla kokoontuneet milloin kenenkin luokse laittamaan yhdessä ruokaa ja nauttimaan siitä ja tietenkin myös henkevästä seurasta. Tämän täysin epävirallisen slow food -seuran aivotuksena on syntynyt suorastaan yllättäviä, joskus uusiakin reseptejä kuten pizza Passa di Trulli.

Hiljattain sain esitellä omaa työtäni, sekä tietenkin Merikeskus Vellamon näyttelyitä ystävälleni ja hänen isälleen. Herrat toivat tuliaisina varsinaisen yllätyksen, kylmälaatikollisen Länsi-Suomessa ammuttua peuraa. Tämä antelias lahja tarjosi erinomaisen syyn kutsua innokkaita kokkeja Kotkaan.

Kiitos lihoista herroille H&H, ne olivat erinomaisia!

Tiedossa oli siis peuranpaisti jonka kylkiäisiksi kaivoi jälkiruokaspesialistimme erinomaisesta Maijan Silvennoisen Maijan riistakirjasta (Tammi: Helsinki, 2006) sopivan porkkanareseptin. (Silvennoisesta ei muuten ollut Wikipedia-artikkelia.) Jo aiemmin testaamamme suussa sulava perunapyree päätettiin valmistaa myös, sekä paistin liemestä keitetty punaviinikastike. Alkuruuaksi valmistimme peuranjauhelihapasteijoita ja jälkiruuaksi teimme Romanovin mansikoita. Ruuan kanssa tarjosimme sopivan tasapainoista Cono Sur punaviiniä.

Ruoka on jo pöydässä!
Jälkkäri vei koko potin! Parasta ikinä.

Tarkemmin siis:

Fisichella-pasteijat
kuohkeaa lehtitaikinaa
peuran jauhelihaa
mausteita (rose-pippuri, suola jne. valkosipuli)
kesäkurpitsa
inkivääri
sipulia

Peuran paisti
900g Peuran ulkopaistia

Paisti ajoissa sulamaan. Ripotellaan päälle suolaa ja mustapippuria. Kypsennetään uunivuoassa sopiva aika (käytimme mittaria ja toimimme fiiliksellä) mukanaan 2 dl vettä.

Punaviinikastike
Tätä en ollut koskaan muuten tehnyt, joten ensimmäinen yritys meni aika nappiin!

Paistinliemi
pikkupullo hapokasta punaviiniä
tujaus Sandemanin Old Invalidia
maisteita maun mukaan (suolaa jne.)
sakeutus perunajauholla (varovaisesti)

Hunaja-timjami porkkanat
6 porkkanaa kuorittuna ja tasakokoisiksi pilkottuna
tuoretta timjamia
ruokalusikallinen hunajaa (käytimme kiinteää Laajakosken hunajaa Kotkasta)
nokare kirnuvoita (Accept no substitute!)
2 dl omenamehua (ei todellakaan Valion)

Sulatimme voin kasarissa ja kuullotimme siinä porkkanat. Lisäsimme omenamehun ja muut ainekset. Haudutimme 10 minuuttia. Lopputuloksena rapsakat, makeat porkkanat; todella helppoa!

Perunapyree
Rosamunda-perunoita fiiliksen ja syömäreiden mukaan
kirnuvoita (ibid.)
mustapippuria ja suolaa
pieneksi pilkottua punasipulia (sipulin pilkkomisesta on hyvä ottaa oppia oikeilta kokeilta tasaisen millin kuution tekemisestä, tai aina voi kysyä pääkokki P:ltä!)

Kuoritut perunat keitetään pehmeiksi. Muussataan ne (minä suosin käsivoimaa) ja lisätään voi sekä mausteet sekoittaen ja lopuksi sipuli.

-

Jälkiruokaa en tehnyt, mutta ehkä jossain vaiheessa palaan siihen, sillä kyseessä oli ihan uskomattoman upea ja todella tajunnan räjäyttävä kiisseli!

Mitäpä tässä sen tarkempaa setvimään, kuin toteamaan, että ruoka oli kerhomme paras toistaiseksi. Hyvistä raaka-aineista "ammattitaidolla" syntyy myös...

lauantai 17. tammikuuta 2009

Internet televisioon

Tätä pitänee kokeilla.

Lupauksena on internetvideo sisällön streamaaminen suoraan telkkariin, hurjaa.

NYT:n artikkeli aiheesta.

Lisää, kunhan saan kokemuksia kerrottavaksi.

perjantai 16. tammikuuta 2009

The Internet Makes You Stupid

Really stupid!

I mean really, really stupid!

Seriously.

Arne Naess in memoriam

Norjasta on tullut monenlaista. Yksi vähemmän tunnetuista on eräs modernin ympäristöajattelun pioneereista, Arne Naess. Maanantaina kuollut Naess kehitti syvän ekologian (deep ecology) käsitteen, jolla on ollut huomatta vaikutus mm. ympäristöliikkeen kehitykseen.

Aiheesta myös NY Timesin artikkeli
josta seuraava lainaus:
Surveying the continuing destruction of the environment, Mr. Naess was pessimistic about the 21st century but optimistic about the 23rd. By then, he predicted, population control would show results, technology would be noninvasive and children would grow up in a natural environment. At that point, he said, “we are back in the direction of paradise.”
Niinpä.

torstai 15. tammikuuta 2009

Yleisradion näkemys Suomen historiasta

Katsoin juuri ykkösen uutisia. Ei olisi pitänyt, on tapahtunut virhe.

Toimittaja väitti pokkana kameralle, että Ruotsin tappio ja sitä seurannut Suomen menettäminen Venäjälle vuonna 1809 aloitti Suomen itsenäisyyden taipaleen.

Onneksi on internet. Sen avulla voi kommentoida asiaa. Minun palautteeni toimitukselle:

Torstain 15.1. uutisten päälähetyksessä kello 20.40 toimittaja Väänänen väitti, että Suomen itsenäinen taival sai alkunsa vuonna 1809, kun Ruotsi menetti ns. Suomen sodassa itäisen osansa, Suomen, Venäjälle. Tämä Suomen historian myytti on toistamiseen kumottu akateemisessa historiantutkimuksessa. Mitään Suomen valtiota ei Porvoon valtiopäivillä perustettu.
Voisiko Yleisradio lopettaa tällaisten fennomaanisten valheiden viljelyn veronmaksajien rahoilla ja tukeutua kriittiseen historiantutkimukseen?
Oikeasti.

keskiviikko 14. tammikuuta 2009

Scared of Ghosts

Yhteiskunnassa tapahtuviin muutoksiin liittyy usein laajoja, mutta useimmiten vahvasti liioteltuja tai jopa täysin perättömiä pelkoaaltoja (eng. scare). Hieno esimerkki tästä on nuorison huono käytös ja suoranainen rikollisuus. Suomessa tätä ilmiötä on käsitellyt erinomaisesti Jari Määttä pro gradu -tutkielmassaan Pahat pojat ja tuhmat tytöt: lasten ja nuorten pahantapaisuus ja rikollisuus Helsingissä 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä. Määttä toteaa, että median laaja-alainen asian käsittely oli poliisin tutkinta-aineiston valossa täysin suhteetonta ja perusteetonta. (Määtän gradu ei valitettavasti löydy Helsingin yliopiston E-thesis -tietokannasta, joten paras paikka lukea se on Humanistisen tiedekunnan kirjasto Topeliassa.)

Viimeisten parin vuoden aikana internet, ja etenkin lasten hyväksikäyttö sen foorumeilla, on saanut paljon huomiota. Yhtään väheksymättä todellisia ja tunnettujakin tällaisia tapauksia on kuitenkin taas kerran syytä perään kuuluttaa parempaa, tutkittua tietoa ongelman laadusta. Sitä on nyt nimittäin saatavilla. New York Times uutisoi otsikolla Report Finds Online Threats to Children Overblown, että 49:n osavaltion oikeuskanslereista (attorney general, ja mulla ei ole mitään hajua tarkasta suomennoksesta ;) ) koostuvat ryhmä on havainnut lasten seksuaalisen vainoamisen internetissä varsin harvinaiseksi ilmiöksi:

The findings ran counter to popular perceptions of online dangers as reinforced by depictions in the news media like NBC’s “To Catch a Predator” series.

Ja:

The panel, the Internet Safety Technical Task Force, was charged with examining the extent of the threats children face on social networks like MySpace and Facebook, amid widespread fears that adults were using these popular Web sites to deceive and prey on children.

But the report concluded that the problem of bullying among children, both online and offline, poses a far more serious challenge than the sexual solicitation of minors by adults. (NY Times)
Vuoden ajan lukuisat tutkijat, lapsiturvallisuuden asiantuntijat ja internetfoorumeita ylläpitävien yritysten johtajat (kuten AOL) ovat käyneet ilmiötä läpi ja todenneet lopulta mm.,:
"This shows that social networks are not these horribly bad neighborhoods on the Internet,” said John Cardillo, chief executive of Sentinel Tech Holding, which maintains a sex offender database and was part of the task force. “Social networks are very much like real-world communities that are comprised mostly of good people who are there for the right reasons."
Koko raportti täältä.

Tästä on ollut viimeaikoina Suomessakin paljon puhetta, lienevät jotkut poliitikotkin sillä ratsastaneen, joten jospa täälläkin asiaan oikeasti perehdyttäisiin, eikä toimittaisi mutu-tuntumalta omien pelkojen ja tiedonpuutteen perusteella.

Niin,

Ja loppukevennykseksi haluaisin mainostaa viisitoista vuotta vanhaa albumia, joka kestää edelleen kuuntelua. Levyn seitsemäs raita on se "one hit" ja tietenkin 501-mainoksesta tuttu Inside. Stiltskin teki yhden hyvän albuminen, ennen kuin laulaja Ray Wilson lähti Genesiksen kelkkaan, valitettavasti.

maanantai 12. tammikuuta 2009

Tarina kolmesta linnusta ja raudanvalajasta

Sunnuntaina pelataan NFL:n konferenssifinaalit (AFC ja NFC), joita en nähtävästi taaskaan näe, koska niitä ei Suomessa näytetä kirveelläkään. Siksi kirjoitan niistä.

AFC:n puolella alkukaudella vakuuttaneet Tennesseen titaanit alkoivat joulun alla kompuroida, jääden lopulta Baltimoren korppien kynsiin juuri sunnuntaina pelatussa ottelussa. Kuten Wikipediasta voi lukea, korpit ovat saneet nimensä B-moreen haudatun goottikirjallisuuden suuruuden Edgar Allan Poen varmasti tunnetuimman runon mukaan. Vastaansa nämä linnut saavat todellisen teräsjyrän, eli tietenkin aina yhtä vaikuttavat Pittsburgh Steelersit. Matsista tulee tiukka, sillä näiden AFC:n pohjoisdivisioonan joukkueiden välillä on tunnetusti kipinöitä korpin kynsiessä Troy Polamalun johtamaa puolustuksen teräspalkkia. Mikäli pääsette näkemään, kannattaa myös kiinnittää huomiota terästyöläisten aina yhtä karhumaiseen pelinrakentajaan, Ben Roethlisbergeriin!

NFC:n finaaliin ovat sitten taistelleet tiensä kaksi varsin yllättävää lintuparvea, Arizona Cardinals ja Philadelphia Eagles. Näistä ensimmäinen on sarjan vanhin yhtäjaksoinen joukkue, eikä sillä myöskään ole yhtään Super Bowl -voittoa. Kotkat, joita kannatan ottelussa puhtaasti semanttisista syistä taas ovat saaneet wp:n mukaan nimensä taas kerran ajankohtaisesta FDR:n National Recovery Actista, jonka tunnuksena oli vihainen kotka. Toivottavasti pojat tekevät osansa!

Steelersit lienevät tässä vaiheessa suosikkeja, mutta kotiottelussa saattaa käydä ihan miten vaan, niin tiukkaa on Pittsburghin ja Baltimoren vääntö männävuosina ollut. Kardinaalien ja Kotkien edellinen kohtaaminen päättyi jälkimmäisten selvään 48-20 voittoon, joten jos Kotkat pysyvät nälkäisinä käy kardinaaleille kuten vain petolinnulta odottaa saattaa.

On siis varsin mahdollista, että finaalissa nähdään kaksi lintuparvea. Heitän tässä arvauksena, että Super Bowl XLIII:ssä kohtaavat Ravens ja Eagles. Katsotaan (tai siis ei) miten käy. Tosin Steelersillä olisi nyt mahdollisuus nousta suurimmaksi ja kauneimmaksi ohi 49ersien ja Cowboysien voittamalla kuudes SB. Ravensien edellinen voitto on kuitenkin vuodelta 2000, mutta Eagles ja Cardinals metsästävät yhä ensimmäistään, olisikohan nyt viimeinkin jomman kumman aika?

Noh, onneksi sentään SB näkyy suorana täällä Fågelissakin.

torstai 8. tammikuuta 2009

Kalliovuorten kilipäät

Tämä ihan vain talviviihteeksi:

Terje näyttää amatööreille närhen m***t.

Muutenkin hieno leffa toi First Descent.

Hyvää pakkasta teille kaikille!

torstai 1. tammikuuta 2009

Viski osa 5. Glenfarclas 21

Tämän mainion juoman tarjosi ystäväni Antti S. uudevuoden yönä (ja olin kohtuullsien selvänä sitä nauttiessani 1800-lukulaisesta käsin leikatusta lasista, joka vastaa omaani varsin hyvin mittasuhteiltaan).

Väriltään Glenfarclas on suorastaan klassinen. Oranssista sävyn keltaiseen ja okraan päin, eli ruskeankultainen. Kohtalainen valumaero on Nikkaa selvästi irtonaisempi, muttei aivan turpeisten Islay-viskien tyylinen.

Tässä viskissä tuntuu vahva viinainen terä nenässä. Tämän selvän tuntuman läpi haistettaessa avautuu kuitenkin lämmin viininen, rypäleinen tuntuma. Turve ja savu ovat iristyneet kapeaan kiilaan muiden makujen keskelle.

Makean aavistuksen jälkeen suun valtaa todella vahva ja pureva alkoholin maku. Tämä tuo mukanaan lämmön. joka leviää huulilta poskia pitkin kielelle nielun kautta. Puraisun jälkeen on kuitenkin vuorossa pienoinen yllätys. Viskissä tuntuu vahvana tynnyri ja sen mukana pyöreä viini. Tynnyrin jälkeen viskin maku alkaa hitaasti haihtua makean rusinaisen, täyteläisen maun vallatessa suun. Silti viskin vahva polte hallitsee nielussa läpi maistelun.

Tässä on vahva ja suoraviivainen viski, joka sopii terävän mutta samalla täyteläisen juoman ystäville. Savua siinä ei ole, eikä oikeastaan turvettakaan, mutta kypsä ja täyteläinen ylämaan maku.