torstai 29. tammikuuta 2009

Konserttiarvostelu: Queen Rock Montreal

No oikei, kyseessä on tietenkin ikivanha keikka, suoraan vuoden 1981 marraskuulta. Queen teki tällöin jonkinmoista historiaa, sillä kahtena iltana kuvattu keikka tallennettiin elokuvakameroin, minkä ansiosta tämä hiljattain uudelleen digitoitu blu-ray-versio suorastaa kimaltelee.

Vuosikymmenen taitteessa yhtyehän oli kiertämässä yhtä parhaista levyistään (enkä tarkoita sitä räppäriä!) The Game. Käytössä oli 1970-luvun tuttu lavarakennelma, eikä yhtään syntetisaattoria. Tämä nimittäin oli viimeinen ns. 70-lukulaisen rock-Queenin kiertue.

Settilista on todella taaki.

Wikipediassakin kommentoidaan jotain melko hiljaisesta yleisöstä, mikä tietenkin lienee pohjoisamerikkalainen ilmiö, tiedä häntä. Bändi on tavoilleen ominaisesti tiukassa vireessä. Sen tarkemmin yksittäisiin biiseihin menemättä tämä pesee Ylenkin näyttämän Budapestin keikan ja muutamat muut mennen tullen, muttei kuitenkaan yllä ihan umpilegendaarisen Wembleyn 1986 vuoden keikan tasolle. Pikemminkin tätä voisi pitää erinomaisena lisänä bändin jo valmiiksi kattavaan videokatalogiin.

Mitä sitten tulee HD-formaattiin?

Keikan visuaalinen ilme on tietenkin takuuvarmaa vintagea, mutta tämä ei kuitenkaan haittaa tippaakaan. Kuva on nimittäin epämääräisimmissäkin valaistuksissa uskomattoman tarkka. Freddien kalapuikosta voi pianon äärestä laskea karvoja, ja suoraan sanoen en ehkä olisi halunnut "kokea" herran valkoisia farkkuja ihan näin hyvällä kuvalla. Silti blu-ray puolustaa paikkaansa keikkataltiointienkin saralla, sillä ihmeen paljon on tästä saatu irti.

Ääni on sitten ihan omaa luokkaansa. Näin äänekkääseen levyyn en ole aiemmin törmännyt, mutta tämä kuitenkin hyvällä tavalla. Queen todellakin rokkaa Montrealin!

Upea setti, jonka lisiksi on vielä tungettu, joskin paljon huonommalla laadulla, Live Aid esiintyminen ja hype-dokkari vuodelta keppi-ja-kivi. No joo nämä lisät ovat jossain määrin surkuhupaisia, mutta pääasiahan on keikka ja sille täytyy antaa täydet pisteet.

Kuolleen miehen show jatkukoon!

2 kommenttia:

-Tuomas- kirjoitti...

Loistavaa, tämä pitää päästä itsekin kokemaan! Settilistalta löytyy myös minua henkilökohtaisesti lämmittävä (älkää kysykö miksi) "I'm in love with my car". Yeah!

Keikkakatalogin jatkeeksi suosittelen NIN:in komeaa Beside you in time -keikkaa. Jo dvd:llä pankin räjäyttävä tuotos on kuulemma blueray-aatelia. (Trent Reznorin perfektionismi ei tuttuun tapaan tunne rajoja.)

Aaro Sahari kirjoitti...

Hienoa, se menee ehdottomasti listalle...

Senkun hoidat itsellesi laitteet!

;)