keskiviikko 14. tammikuuta 2009

Scared of Ghosts

Yhteiskunnassa tapahtuviin muutoksiin liittyy usein laajoja, mutta useimmiten vahvasti liioteltuja tai jopa täysin perättömiä pelkoaaltoja (eng. scare). Hieno esimerkki tästä on nuorison huono käytös ja suoranainen rikollisuus. Suomessa tätä ilmiötä on käsitellyt erinomaisesti Jari Määttä pro gradu -tutkielmassaan Pahat pojat ja tuhmat tytöt: lasten ja nuorten pahantapaisuus ja rikollisuus Helsingissä 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä. Määttä toteaa, että median laaja-alainen asian käsittely oli poliisin tutkinta-aineiston valossa täysin suhteetonta ja perusteetonta. (Määtän gradu ei valitettavasti löydy Helsingin yliopiston E-thesis -tietokannasta, joten paras paikka lukea se on Humanistisen tiedekunnan kirjasto Topeliassa.)

Viimeisten parin vuoden aikana internet, ja etenkin lasten hyväksikäyttö sen foorumeilla, on saanut paljon huomiota. Yhtään väheksymättä todellisia ja tunnettujakin tällaisia tapauksia on kuitenkin taas kerran syytä perään kuuluttaa parempaa, tutkittua tietoa ongelman laadusta. Sitä on nyt nimittäin saatavilla. New York Times uutisoi otsikolla Report Finds Online Threats to Children Overblown, että 49:n osavaltion oikeuskanslereista (attorney general, ja mulla ei ole mitään hajua tarkasta suomennoksesta ;) ) koostuvat ryhmä on havainnut lasten seksuaalisen vainoamisen internetissä varsin harvinaiseksi ilmiöksi:

The findings ran counter to popular perceptions of online dangers as reinforced by depictions in the news media like NBC’s “To Catch a Predator” series.

Ja:

The panel, the Internet Safety Technical Task Force, was charged with examining the extent of the threats children face on social networks like MySpace and Facebook, amid widespread fears that adults were using these popular Web sites to deceive and prey on children.

But the report concluded that the problem of bullying among children, both online and offline, poses a far more serious challenge than the sexual solicitation of minors by adults. (NY Times)
Vuoden ajan lukuisat tutkijat, lapsiturvallisuuden asiantuntijat ja internetfoorumeita ylläpitävien yritysten johtajat (kuten AOL) ovat käyneet ilmiötä läpi ja todenneet lopulta mm.,:
"This shows that social networks are not these horribly bad neighborhoods on the Internet,” said John Cardillo, chief executive of Sentinel Tech Holding, which maintains a sex offender database and was part of the task force. “Social networks are very much like real-world communities that are comprised mostly of good people who are there for the right reasons."
Koko raportti täältä.

Tästä on ollut viimeaikoina Suomessakin paljon puhetta, lienevät jotkut poliitikotkin sillä ratsastaneen, joten jospa täälläkin asiaan oikeasti perehdyttäisiin, eikä toimittaisi mutu-tuntumalta omien pelkojen ja tiedonpuutteen perusteella.

Niin,

Ja loppukevennykseksi haluaisin mainostaa viisitoista vuotta vanhaa albumia, joka kestää edelleen kuuntelua. Levyn seitsemäs raita on se "one hit" ja tietenkin 501-mainoksesta tuttu Inside. Stiltskin teki yhden hyvän albuminen, ennen kuin laulaja Ray Wilson lähti Genesiksen kelkkaan, valitettavasti.

Ei kommentteja: