Ilman modernia lääketiedettä minäkään en olisi tätä kirjoittanut. Ei, olisin kuollut vauvana keuhkokuumeeseen (tai johonkin sellaiseen). Kiitos vanhemmilleni siitä, että veivät sairaalaan.
Tämä ei nimittäin näköjään ole aina itsestään selvä tapa toimia:
Uskolla parantavia vanhempia on haastettu oikeuteen Yhdysvalloissa. Asiasta kertoi NY Times artikkelissaan Trials for Parents Who Chose Faith Over Medicine. Yksitoistavuotias Kara Neumann kuoli diagnosoimattoman lapsuusiän diabeteksen aiheuttamiin komplikaatioihin. Oikeudessa asiaa käsitellyt tuomari totesi, että perustuslain 1. lisäyksen suojelevan uskoa muttei välttämättä siihen perustuvaa toimintaa.
Viimeisen neljännesvuosisadan aikana on artikkelin mukaan kuollut 300 lasta vastaavissa tilanteissa. Tämä on tietenkin utilitaristisesti ajatellen aika pieni määrä, mutta onko se vapauden hinta ja maksamisen arvoinen asia?
Epic: Payback at Bandar Setan
2 viikkoa sitten
2 kommenttia:
Kysymyksen asettelu on väärä. Kyse ei ole utilitarismista tai vapauden hinnasta, vaan jos asiaa lähestyy ihmisoikeuksien kautta, kysymys on siitä mitkä ovat lapsen ihmisoikeudet suhteessa vanhempiin. Siinä vaiheessa kun vanhemmat kieltäytyvät hankkimasta asianmukaista hoitoa sairastuneelle lapselle, kysymys on käytännössä siitä onko vanhemmilla oikeus sairastuttaa tai tappaa lapsensa. Näiden kuolleiden lasten oikeudelle elää ei voi asettaa hintaa.
Utilitaristi taas toki voi tehdä näin. Utilitarismissa tulisi laskea esim. kuinka paljon maksaisi pelastaa kyseiset lapset tai jotain vastaavaa.
Todellinen ongelma on se, että jos lasten oikeuksiin suhtaudutaan ihmisoikeuksina eikä vain esim. sensuurin keppihevosena, se avaa sellaisen sotkun ettei kukaan halua mennä siihen. Seuraavaksi voitaisiin kysyä onko vanhemmilla oikeus indoktrinoida lapsensa johonkin uskontoon.
Hypoteesi: Suomessa on hiljattain päätetty että ainakin poikalapsia saa silpoa uskonnon nimissä. Silpominen on rikosoikeudellisesti pahoinpitely. Jos ajattelee että vaikkapa lapsen vakavan sairauden hoitamatta jättäminen rinnastuu myös pahoinpitelyyn, saisiko Suomessa jättää poikalapsen taudin hoitamatta uskonnollisista syistä?
Niin, siksipä sen siihen laitoinkin, saadakseni tämän vastauksen. Kiitos siitä.
Olen nyt kuitenkin päättänyt tunkea pääni yhteiskuntamme muurahaiskekoon, joten:
Here I go again not on my own!
Lähetä kommentti