maanantai 28. joulukuuta 2009

Mac OsX Snow Leopard toistaiseksi

Päivitin 19.12. eli vähän yli viikko sitten tietokoneeni käytöjärjestelmän uusimpaan versioon 10.6. Snow Leopardiin. Osasin odottaa ongelmia, sillä olen tehnyt vastaavalla laitteistokokoonpanolla jo yhden siirtymän tiikeristä lepardiin. Tässä suhteessa en todellakaan pettynyt, valitettavasti.

Ensimmäisenä hajosi internetsoitto-ohjelma. Uusi versio löytyi Vodafonen sivuilta helposti ja on toiminut nyt 9 päivää varsin moitteettomasti, mitä nyt estää muiden ohjelmien käskemät järjestelmän uudelleenkäynnistyskomennot ollessaan päällä. Elisan sivuilta ei muuten mitään infoa löytynyt tuolla modeemimallilla (Huawei E220), mutta ohjelma itse tunnisti Elisan palveluntarjoajakseni, joten go figure.

Flashin kanssa on web-selaimissa ollut pientä kränää, mutta tähän en ole päässyt kiinni, katsotaan toistuuko, vai mitä.

Spotlightin indexointi on vähän tökkinyt, mutta muiden käyttäjien ilmoittamia massiivisia muistihukkia en ole yhtä lyhyttä tapausta lukematta kohdannut.

Guitar Pro tarvitsi uuden version, joka löytyi juurikin päivitettynä firman sivuilta (ilmaiset versiot maksaneille, rekisteröityneille käyttäjille). Vanha lumilepardia edeltänyt versio kaatui heti käynnistyksessä.

Sitten vähän sydämentykytyksiä: tänään aamulla yrittäessäni mennä Ylen Areenaan katsomaan Avara luontoa äänikorttini ei lähtenyt tulille. Ei, vaan kaatoi koko koneen. Harmaata ja uudelleen käynnistysohje (eli käsky painaa virtanappi pohjaan ja huolella). Ei hyvä. No sitten uudelleen kone raksuttamaan ja verkkoon. Laitailin RME:n sivuilta kaikkea kivaa, ja toinen lataamani driveri toi onnen takaisin Geneleceihin. Huh. Huomion arvoista on se, että vanhoilla ajureilla kaikki toimi viikon ihan hyvin, enkä siinä tehnyt mitään audioasetusmuutoksia. Todellakin go figure.

Kokonaisuutena täytyy todeta, että lumikissa on tuonut paljon tyhjää tilaa koneelle. Samalla se on tuonut outoa käytöstä ja ihmeellistä tökkimistä. OSa tästä varmaan johtuu ohjelmien vanhojen versioiden kanssa tulevista virheistä, mutta kokonaisuutena en vielä ole oikein saanut tähän uuteen pakettiin täyttä luottoa. Mikäli en olisi saanut äänikorttia muuten toimimaan, olisi tänään, heti ollut tiedossa paluu kloonin kautta vanhaan. Musan kanssa ei todellakaan leikitä.

keskiviikko 23. joulukuuta 2009

Eikun hyvää Whateveria!

Eli mitä ikinä juhlittekaan tähän aikaan vuodesta, jos juhlitte ja jos ette juhli, niin sitten muuten vaan, nauttikaa!

Lumi ja innokkaat kinkun paistajat ovat täällä katkoneet yhteyksiä, joten olen tälläkin kertaa ytimekäs. Joulusauna on jo saunottu ja hangessa on puljattu, vaikka olikin suoja. Olen toisin sanoen siirtynyt lomamoodiin ja toivon teillekin rauhaisaa eloa ja mitä menestyksekkäintä uutta vuotta. AC palaa, ehkä, vielä tämän vuoden puolella, mutten luottaisi siihen.

torstai 17. joulukuuta 2009

Kun olemme musiikistamme rehellisiä: Mindless Self Indulgence

Tuttu kaveri pisti vinkkinä minut kuuntelemaan New Yorkilaista yhtyettä Mindless Self Indulgence. Kyseessä on 1997 perustettu kohtuullisen hellyyttävällä tavalla häiriintynyt tapaus elektroa, poppia, metallikitaraa ja nü metal laulua yhdistelevä tapaus, joka tuo mieleen tuon jo kadonneen vuosikymmenen annin raskaammalle musiikille, siis Coal Chamber, White Zombie, Marilyn Manson yms. (joskaan en allekirjoita kaikki w-pediassa esitettyjä vertauksia, tietenkään!).

Kai tätä nykypennut kutsuisivat emoksi, muta minusta tämä on vain iloisen surisevaa pörinää tiukalla, isolla biitillä ja varsin hyvillä riffeillä. Bändi ei selvästi yritä liikaa, eikä todellakaan koita olla liian älyllinen, biiseissä mennään sillä, mikä toimii.

Pari vikaa levyä ja kasan yhdestä hittibiisistä tehtyjä remixejä voi ottaa haltuun Spotifystä.

Henulle kiitos hyvästä heitosta, toimii!

keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Maanpuolustuksesta sanottua

Kari Uotila (vas) on, joskin hieman epäsuorasti esittänyt eduskunnan käynnissä olevissa budjettikeskusteluissa uudistusta maanpuolustusjärjestelmäämme, kirjoittaa HS:
Hän esitti puolustusministeriön pääluokkaa koskeneessa eduskunnan budjettikeskustelussa, että "paremmin motivoitunut, paremmin koulutettu ja paremmin varustettu aseellinenkin joukko voisi olla puolustuksen kannalta jopa tehokkaampi kuin tämä nykyinen". Eduskunnan budjettikeskustelussa torjuttiin tylysti vaatimus palkka-armeijasta, HS 16.12.2009.
Olen seurannut Uotilan toimintaa, sillä hän on nähtävästi ihan oikeasti kiinnostunut nykyisen järjestelmämme ongelmista, myös tasa-arvon toteutumisen suhteen. Olen tietenkin nillittänyt myös Uotilan yllä esittämistä asioista. No kuten arvata saattaa, Uotila sai suorastaan Raatteentiemäisen vastaanoton.

Jukka Gustafsson (sd) ei pitänyt Uotilan ehdotusta realistisena, eikä ainakaan lehtiartikkelin mukaan tasa-arvoa ongelmana, siis nykyisessä epätasa-arvoisessa mallissa.

Esko-Juhani Tennilä (vas) pitäytyi perinteiseen mantraan aluepuolustuksesta. Tämä muuten tarkoittaa koko ikäluokan miesten uhraamista tarvittaessa, kuten kävi kolmen valtion sodassa Paraguaylle.

Kenraali Olli Neponen (kok) sätti Uotilan käsitystä huonosta koulutuksesta ja Pentti Oinonen (ps) vain voi pahoin.

Onneksi Uotilalla ei ole mitään aietta lopettaa demokraattista toimintaansa yhteiskuntamme varojen käytön priorisoinnista (ts. oikeaa politiikan tekoa mikä tarkoittaa julkista keskustelua ei kabinettisopimuksia):
Uotila ei lannistunut yhden miehen sodassaan. "Kysyn vaan arvon edustajilta, onkohan mitään yhteyttä kallistuvalla koulutuksella, kallistuvalla yksittäisen taistelijan aseistuksella sen kanssa, kuinka suuri määrä ikäluokasta koulutetaan tai ei kouluteta", hän kysyi. ibid.

lauantai 12. joulukuuta 2009

Google Chrome for Mac

Sain tällä viikolla Google Chromen OSX version betan. Paljon en muilta meiningeiltä ole ehtinyt testata, mutta tässä pikaiset kommentit.

Chrome on selvästi Firefoxia nopeampi kaikilla kokeilemillani sivustoilla, vaikka kettu ei edes lataa mainoksia Adblock Plussan ansioista. No tässä lienee se suurin ongelmanikin. Haluaisin blokata nuo mainokset, sillä niiden välttäminen on mm. uutissivustoilla nopeuttanut tiedonhakujani ja sisällön omaksumista huomattavasti.

Tähän ovat minua paljon pätevämmät kuulemma keksineet keinot, mutten niitä ihan ensiyrittämällä saanut toimimaan:

http://www.mychromeaddons.com/chrome-addon-adblock-for-google-chrome/

http://www.macosxhints.com/article.php?story=20091118063639927

No joo, ehkä jossain vaiheessa.

En oikein vielä ole valmis elämään ilman ABP:tä, joten kokeilu jatkuu. Kaunishan tuo on tosin, mutta aika näyttää onko siitä ketun korvaajaksi.

perjantai 11. joulukuuta 2009

FY Studio venyyyyyyyyyyyy

Hain tänään päivityksen Logic Studioon versiosta 8 versioon 9.

En ollut aluksi innostunut 200 euron päivityksestä, sillä oli varsin tyytyväinen työasemaani, etenkin kuten aiempien kirjoitusteni perusteella voi ymmärtää. Monet uudet piirteet vaikuttivat ensisilmäyksen perusteella kyllä hienoilta, mutta eivät maailmaa mullistavilta. Apple mainosti uuden Logicin ja Mainstagen hienoja kitaristeille suunnattuja piirteitä.

Sitten kävin tutustumassa toimintoon nimeltä flex time. Enää en voinut odottaa.

Esittelyvideot löytyvät täältä.

Periaatteessa kyseessä on toiminto, jolla suoraan perusasetteluikkunassa voi venyttää ja rytmittää äänitettyjä äänitiedostoja. Esimerkiksi nyt voi basistin suorituksen ajoittaa suoraan rumpalin basarin tuntumaan, tai venyttää laulajan tavua ja korjata pieniä ajoitusongelmia.

Kaikki nämä piirteet ovat tuttuja kilpailevista tuotanto-ohjelmista, mutta viimeisenä tullut Apple on tehnyt hyvää työtä ja hoitanut arvostelijoiden kommenttien perusteella asiansa hyvin. En malta päästä kokeilemaan, vaikka tämä tarkoittaakin samalla käytännössä Snow Leopard -päivitystä. Toisin sanoen tiedän, mitä teen joululomalla! Lukekaa silti itse:

Mäkkimaailman arvio

Tweakin lyhyt esitys
, lue myös koko historia edellisillä sivuilla

Kattavampi käsittely Paul Dakeyneltä

Synthopian videoarvostelu

Sitten vähän itsekritiikkiä. Kuten arvioistakin ilmenee, tämä uljas uusi ohjelma voi olla monella tapaa sisällöllisesti samaa kuin Antares Auto-Tunet ja Melodynet. Sillä voi loputtomasti säätää ja korjata muusikoiden "epätäydellisiä" suorituksia. Se, pitäisikö niitä korjata, milloin ja kuinka paljon on sitten ihan toinen, hyvän maun vallitseva kysymys. En ole ihan niin varma, mutta kokeilen ja kerron sitten.

lauantai 5. joulukuuta 2009

F Y Studiot: Sysikuun äänityssessiot, osa 5

Palaanpa pienen tauon jälkeen studiokuulumisilla. Sysikuun sessioiden lopputulema alkaa häämöttää F Y studioiden horisontissa, sillä vain yksi kappale, Neonhämärä-eepos on enää miksaamatta. Nyt onkin hyvä aika käydä projektin jälkimmäistä puoliskoa, eli miksausta läpi kriittisesti ajatuksella.

Ensinnäkin on syytä miettiä projektiin käytettyä aikaa. Jos äänityksiin meni kaikkine säätöineen yksi viikonloppu, on miksaukseen näillä näkymin menossa jotakuinkin vastaava aika. Kokemuksesta voin sanoa, että miksaukseen saisi menemään ihan tuhottomasti aikaa, jos vain haluaisi. Kun kuitenkin otetaan huomioon yhtyeen tyyli ja äänityksen luonne, olisi tällainen tuotannollinen pilkun viilaaminen jotenkin hölmöä. Parhaimmillaan livenä toimivan bändin musiikki saa mielestäni kuulostaa elävältä myös studiossa.

Tietenkin, jos tässä tuotannossa olisi päädytty isoon joukkoon jälkiäänityksiä (overdub) ja korvakarkkia (sweetening), niin vastaavasti olisi ollut syytä hioa varsinaisia raitojakin, jotta kaikki palaset saataisiin istumaan yhteen.

Nyt paketti oli kohtuullisen hyvin kasassa, sillä jokaisessa biisissä oli rummut, basso, kaksi kitaraa ja laulu. Otin tämän takia heti lähtökohtaisesti sen näkökulman, että bändi nauhoitetaan kerralla laulut pois lukien. Rumpalin suoritus oli keskeinen varsinaisissa otoissa, sillä kun saatiin toimiva otto haltuun, oli biisi siinä. Tämän jälkeen nauhoiteltiin laulujen kanssa lisää kitaroita, jotta saatoin korvata trackingissa tulleet virheet ennen vahvistinten nauhoittamista.

Rumpuihin en oikeastaan joutunut näin hirveästi koskemaan. Muutamia ajoitusjuttuja biiseissä on, mutta ne eivät mielestäni häiritse, vaan tuovat elävyyttä tulkintaan. Biiseistä ainoastaan Neonhämärä nauhoitettiin ilman clickiä, joten muissa groove pysyi aika kivasti tiukkana ja toimivana. Onneksi käytin kuitenkin paljon mikkejä, sillä miksatessa törmäsin melkein jokaisessa biisissä johonkin kummallisuuteen raidoilla, joiden korjaamiseen löytyi näin liikkumavaraa. Kaikista biiseistä helpoin taisi lopulta olla Matoinen kanto, jossa rumpujen säätämiseen meni oikeastaan vain noin tunti. Tietenkin se, että olin työstänyt jo muita biisejä tätä ennen, auittoi, sillä hain kaikkiin kappaleisiin suurinpiirtein samankaltaista tasaista saundia.

Rumpalin ohella basisti hoiti tonttinsa niin tasaisen luotettavasti, että emme edes päätyneet nauhoittamaan overdubbeja bassolle. Muissa biiseissä valitsemani bassosaundit toimivat hyvin, mutta Yön rajalla osoittautui haasteeksi. Ilmava kappale olisi jotenkin vaatinut enemmän tiukkuutta ja ylä-äänien artikulaatiota, jotta säkeistöt olisivat pysyneet hyvin kasassa. No ihan hyvältä tuo lopputuloskin kuulostaa, mutta selvästi näissä hitaammissa biiseissä on mietittävä paljon tarkemmin instrumenttien tasapainoa, jottei kokonaisuus kuulosta liian irtonaiselta.

Kitarat päätin ennakolta äänittää DI:nä, mikä osoittautui hyväksi päätökseksi päästyäni miksaamaan. Vaikka olin nauhoittanut molemmat kitarat kahden vahvistimen läpi (säröä THD:stä ja Englistä ja kirkasta purevaa Peaveysta) oli kitarasaundit käytännössä katsoen jokaisessa biisissä hiottava kuntoon mallintajan avulla. Toisin sanoen täytin kitarasaundin tyhjät kohdat mallintajan avulla, jolloin selvästi vasemmalle ja oikealle miksatut kitarat täyttivät oman puoliskonsa stereokuvasta. Koska eri äänet tukivat toisiaan, jouduin kitaroiden kanssa turvautumaan aika radikaaleihin EQ-asetuksiin, jotta kokonaisuus (eli kuuntelijalle yksittäinen instrumentti) olisi kuulostanut selvältä ja eritellyltä.

Huomaisin miksausten yhteydessä, että määrätyt äänielementit vaativat selvästi vähän lisää jotain toimiakseen. Rummuissa lautaset kuulostivan niin uskomattoman hyviltä (pitkälti rumpalin laadukkaiden peltien takia), että ne hyppäsivät todella helposti läpi mistä tahansa. Tämän takia päädyin laittamaan lautasille erillisen kaiun loppumiksaukseen, jolla sain niitä istumaan paremmin äänimaisemaan. Samalla päätökseni käyttää vanhaa luottopakkiani C1000s:ää hihatin mikittämiseen maksoi itsensä takaisin ihan kunnolla. Overheadien hihatsaundi oli varsin ohut ja terävä - tämä toimi raidiin - mutta teki haitsusta vähän rasittavan ylä-äänisen. Sain AKG:lla kuitenkin loihdittua haitsusta lihavan ja muhkean, mikä sopi mureisiin ja paksuihin kielisoittimiin kauniisti.

Virveli oli toinen todellinen haaste. Samoilla työkaluilla kokeneempi karpaasi olisi varmasti saanut tuosta puuvirvelistä vielä huomattavasti enemmän irti, mutta onneksi laitoin toisen mikin alakalvolle. Tämä toi äänitykseen sen usein kaipaamaan räsähdyksen. En ymmärrä miten niin monet näyttävät menevän paksuihin virveleihin, sillä selvästi kitarapitoisen keskitaajuuksiltaan tukossa olevan äänimaiseman läpäisee parhaiten yksinään jopa ärsyttävän ohut ja metallisen terävä virveli.

Yhden täysin yliviljellyn ja suorastaan törkeän kikan kuitenkin synkimpinä tuotantohetkinäni kuitenkin otin käyttöön ja pelastin sillä vaikeimmat virveliraidat. Laitoin keskenään miksatuille virveliraidoille oman kaiun. Kyseessähän on tietenkin 1980-luvulta tuttu karonadi-virveli. Sopivan steriili kaiku luo virvelille tilaa ja lihasta, jolloin itse saundissa voidaan keskittyä pelkkään terään. Ero uskottavan ja poskettoman välillä on kuitenkin todella hiuksen hieno.

Samanlaiseen kaiutukseen päädyin sitten myös tomiraidoilla. Koska tomit vuotivat oikein huolella lautasia ja virveliä läpi (mikä oli vain oletettavaa ja jo etukäteen tiedossa), päädyin leikkelemään nämä raidat ja hiljentämään kaikki paitsi ne olennaiset iskut lähes jokaisessa biisissä. Kerran jätin keskimmäisen tomin raidan soimaan, kun sieltä tuli virveliin ja basariin kivaa likaa, mutta yleensä näiltä raidoilta kuuluivat vain ne olennaiset iskut. No tämä teki niistä vähän luonnottoman kuuloisia, ja tätä sitten paikattiin vähän ilmavammalla kaiulla.

Laulun suhteen voin vain kiittää omaa vainoharhaisuuttani, että päätin käyttää kolmea erilaista mikkiä kaikessa. En nimittäin päätynyt yhdessäkään biisissä samanlaiseen laulusaundiin. Jotenkin biisit vaativat ihan eri asioita lauluraidalta. Yhdessä biisissä dynaaminen lähimikki antoi sopivasti pehmeyttä, kun taas toisessa biisissä se kuulosti ihan kauhealta. Tällöin vähän kauempana ollut putkimikki taas toimi hyvin. Matoisessa kannossa loihdin EQ:lla putkimikistä itsessään aivan törkeän autoradioäänen, mutta yhdessä Shuren kanssa ne loivat jotenkin sopivan saundin; psykoakustiikkaa todellakin!

Lauluihin käytin myös vähän enemmän aikaa, ja laitoin muutamia kaikuja sinne tänne. Päätin aikaisin, että laitan laulut keskelle äänimaisemaa, enkä liian kovaa. Jotenkin halusin taas saada sen elävän kokonaisvaikutelman, että tässä on nyt bändi. Laulut ovat muutenkin nykyään niin törkeän ylituotettuja, että halusin tietoisestikin välttää tällaista puunattua lopputulosta.

Nyt kun tätä postia kirjoittaessani olen kuunnellut jo miksaamiani biisejä loputtomalla toistolla läpi useita kertoja, voisin korjata miljoona pikkuasiaa. Ehkä koitan kuitenkin saada viimeisen biisin valmiiksi ja siirryn sitten uusiin seikkailuihin, mitä ne sitten lienevätkään. Tämä sessio on todistanut ensinnäkin minulle itselleni sen, että saan nykylaitteistollani aikaiseksi ihan yllättävän uskottavaa kamaa. Nyt pitää vaan jatkaa tuottamista ja kerätä kokemusta!

perjantai 4. joulukuuta 2009

Mene suoraan vankilaan...

Valitettavan hiljaiselon jälkeen olen viimein saanut keskusteluyhteyden ystävääni vankilassa. Tätä tietenkin tapahtui poikkeuksin metodein, käsin kirjoitetuttujen ja postitettujen kirjeiden välityksellä puolin toisin.

Aiheestahan olen jo aiemmin huomatuttanut. Minun täytyy nyt taas kertaalleen avautua tämän käytännön mielettömyydestä, joka meillä täällä Suomen lottovoittajien ihmemaassa on. Kun kaveri osoittaa minkäänlaista oma-aloitteisuutta ja ajattelee itse moraalikysymyksiä tullen näin siihen lopputulokseen, että tasa-arvo ei nykykäytännöllä toteudu ja systeemissä on jotain mätää muutenkin, häntä rankaistaan vankeudella.

Syynä ei tietenkään ole se, että moraalisessa toiminnassa olisi mitään itsestään väärää. Suomen valtio on vain vanhastaan vakiuttanut määrätyn "maan tavan", jota ei tule kyseenalaistaa. Toisin sanoen määrätyissä kysymyksissä valtio tulee poikkeuksetta ennen ihmistä, ja jos ihminen tämän asetelman kyseenalaistaa, on hän suoranainen uhka valtion itseoikeutetulle arvoasemalla ja häntä pitää rangaista, jotta muut ihmiset, jotka saattaisivat ajatella itsenäisesti, ajattelisivat toistamiseen ja pitäytyisivät haastamasta valtion väkivaltamonopolin varjopuolia.

Kansanedustajamme ovat muuten raukkoja, eivätkä koske tähän yhteiskunnalliseen epäkohtaan pitkälläkään kepillä, joku saattaisi vaikka suuttua. Sen sijaan, että toimisivat yhteiskunnan moraalista arviontikykyä kasvattavalla tavalla, he itseasiassa tukevat epäoikeudenmukaisen järjestelmän hiljaa hyväksyen arkaaisia, regressiivisiä tapoja ja ylläpitävät sellaista yhteiskunnallista arvoasetelmaa, josta Suomi on saanut huomautuksia mm. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta.

Tällä asialla on myös toinen ikävä puolensa. On nimittäin siten, että niin kauan kuin tästä asiasta patologisesti kieltäydytään puhumasta, ei myöskään voida avoimesti puhua sen taustalla oelvan järjestelmän mielekkyydestä. Tarkoitan tietenkin maanpuolustusta.

Aina, kun joku status quota kannattava viranomainen käyttää aiheesta puheenvuoron, hän ei perustele kantaansa millään uskottavalla tavalla, vaan tukeutuu vanhaan mantraan kuin uskon kappaleeseen. Minusta maanpuolustus on aivan liian tärkeä asia jätettäväksi uskon asiaksi. Se vaatii parasta tutkimusta, parasta asiantuntemusta ja parhaita ammattilaisia. Mutta miten me saamme näitä kaikkia?

No tietenkin tarjoamalla kilpailukykyisen, mielekkään työpaikan hyvällä palkalla. Kysynpä nyt vaan, että onko räkänokkaisten nuorten miesten paimentaminen ja hyppyyttäminen teidän mielestänne työtä, jolla on tarkoitus? Saammeko me puolustusvoimien nykyisellä palkkarakenteella parhaat asiantuntijat teknisen sodankäynnin, terrorin ja tietomurtojen kimppuun? Ihan oikeasti.

Suomi ajautuu vielä omaa typeryyttään ja muutosvastarintaansa uuteen elektroniseen malli-Kajanderiin.

Valoa kuitenkin lienee tunnelin päässä. Ei siksi, että meidät pettäneet poliitikot kaivaisivat jostain järkeä ryhmäkurin ja keskinäisen näennäispoliittisuutensa tylsyttämiin päihinsä, vaan puolustusvoimista. Useammalta tuon organisaation kanssa tekemisissä olevalta akateemiselta taholta olen saanut sellaisia uutisia, että maanpuolustuksen parissa työskentelee uusi ammattiupseerisukupolvi, joka haluaa (ja tätä halua en aiempienkaan maanpuolustajasukupolvien keskuudessa ole koskaan kyseenalaistanut) oikeasti suojella tätä maata parhaalla mahdollisella tavalla. Toivonkin, että nämä tulevaisuuden toivot osoittavat nykyisen järjestelmämme heikkoudet ja esittävät valtajärjestelmän sisältä syntyvänä liikkeenä muutoksen tarpeen. Ehkä tällöin myös maatamme hallitsevat populistit uskaltavat alkaa myydä muutosta "sille tyhmälle kansalle".

Meillä suomalaisilla on ollut tapana pitäytyä vanhassa, kunnes muutos on paitsi ilmeinen, myös pahasti myöhässä. Vielä melkein sata vuotta sitten meillä oli Euroopan vanhoillisin poliittinen järjestelmä, kunnes se hetkessä uudistettiin maailman moderneimmaksi. Lakejamme olemme uudistaneet pakottavan tarpeen edessä, ja harvoin ennakoiden jo tapahtumassa olevia dramaattisia muutoksia. Heittäisinkin näin omana henkilökohtaisena arvionani, että maanpuolustus on yksi tällainen poikkeuksellisen suomalainen jumi, joka avataan vasta kun yhteiskunnassa tosissaan joudutaan pohtimaan niitä peruskysymyksiä kriisitilanteessa.

Olkaa niin hyvät ja unohtakaa vuodet 1939-1944. Niillä ei oikeasti ole mitään tekemistä maanpuolustuksen kanssa. Unohtakaa tämä historia nykypäivän ohjenuorana, sillä, ellette ole ammatihistoriantutkijoita, ette todennäköisesti edes ymmärrä näiden vuosien merkitystä tälle yhteiskunnalle. Ja väärinymmärrystä seuraa epäilemättä aivan väärä johtopäätös. Ennen oli ennen, nyt on nyt, mutta minulla on vielä tukkaa päässäni.

keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Pukki kaalimaan vartijana, eli miksi keskusta ei välitä ympäristönsuojelusta

Meinasivat taas mennä aamukahvit väärään kurkkuun, kun luin tänään Hesaria. Keskustan matalan profiilin varapuheenjohtaja Antti Rautakangas aloitti näemmä viikon yrittämällä vetää mattoa ympäristönsuojelun jalkojen alta. HS: Keskusta lakkauttaisi ympäristöministeriön.

Niin kyseessähän on tietenkin se puolue, joka on koittanut vetää maamme katumaasturivihreitä lähiöasukkeja puoleensa uudella ympäristötietoisella agendallaan. Lakkautusuhan, tai tarkemmin sanottuna realisointihankkeen alaisena olisi vuodesta 1983 asti toiminut ympäristöministeriö, joka tuolloin otti erinäisten sitä edeltäneiden toimijoiden, mm. vesihallituksen, tehtävät hoitaakseen. Tällöin järjestettiin ympäristökysymyksiä yhden katon alle. Ehkä maalaisliitto on nyt keksinyt hyvän uuden järkeistämistoimen, jolla takaamme vastedeskin harkintaa ympäristökysymyksiin. Niin siis, jotteivat ympäristöministeriön perustamista edeltänyt meininki palaisi.

Katsotaanpa siis mitä ison talon Antilla on oikein ollut mielessään (lainaukset HS 2.12.2009):
Perustettaisiin uusi ministeriö vähän samalla periaatteella kuin perustettiin TEM yhdistämällä kauppa- ja teollisuusministeriö ja työministeriö. Se olisi osa valtion keskushallinnon keventämistä.
Ei siis ihan tyhmä ajatus. Valtionhallinnon keventäminen on aina hyvä asia veronmaksajille, joskaan ei valtion virkamiehille. Mutta Antti, miksi?
Uskon että sen kautta saataisiin tehoa luonnonvarain hyödyntämiseen.
Tehoa sanot. Siis emme hyödynnä luonnonvarojamme riittävän tehokkaasti. Tämähän kuulostaa enemmän mainitsemasi TEM:n tehtäväkentältä, kuin ministeriön, jonka tehtävänä on vastata ympäristönsuojelusta ja siihen liittyvistä turvallisuuskysymyksistä.

No miten tätä hallintoa sitten olisi tarkoitus järkeistää?
Luonnonvarainministeriössä säilyisi hyvin vahva ympäristöpoliittinen ote. Nyt kun aluehallinto koottiin yhteen, on luontevaa että keskushallinnonkin puolella tehdään vastaavia järjestelyjä.
Siis, että luonnonvarain. Otetaanpa hetkeksi Antti, sinun retoriikkasi tarkastelun kohteeksi. Haluta siis, että luonnonvaroja hyödynnetään tehokkaasti, ja että valtion tasolla kaikista niihin liittyvistä asioista vastaa luonnonvarainministeriö, mutta että ote olisi ympäristöpoliittinen. Ensinnäkin tässä puhutaan nyt vain hyödyntämisestä ja tehokkuudesta, ei suojelusta tai tutkimuksesta, molemmat keskeisiä ympäristöministeriän ja ympäristökeskuksen toimialoja. Toiseksi kaikki, mitä ministeriöissä yleensäkään tehdään on poliittista ja kaikki ympäristöön liittyvä pakostakin ympäristöpoliittista. Riskiyhteiskunta on ympäristöpoliittinen, hirvittävällä tavalla, mutta kuitenkin. Käyttämäsi termit tuovat mieleen vain hyötyajattelun suoraviivaisimmillaan, jolloin tuo nyt sattuu olemaan ensimmäine mieleen juolahtanut, ympäristöpoliittinen näkökulma.

Eikä tämä nyt Antti ole vähän huolestuttavaa ajattelua? (Hesarin kysymys: Luonnonsuojeluväki suhtautuu Suomen keskustaan hyvin epäluuloisesti. Mistä se johtuu?)
Tätä on nyt vähän provosoitukin. Meillähän on kautta historian pidetty ympäristöstä ja luonnosta huolta, mutta on haluttu nähdä myös se, että pitää olla järkevää taloudellista hyödyntämistä.
Anteeksi, voisitko toistaa sen, mitä sanoit historiasta?
Meillähän on kautta historian pidetty ympäristöstä ja luonnosta huolta...
Antti, en tietenkään ole arvovaltainen poliitikko, enkä lähelläkään varapuheenjohtajuuden vaativaa asemaa, mutta oikeastiko olet tätä mieltä? Katsos, minä olen historiantutkija, erikoisalanani ympäristöhistoria, ja minun täytyy nyt esittää eriävä mielipiteeni. Suoraan sanoen, tuo sinun heittosi meidän (siis suomalaisten, vai liekä keskustalaisten?) historiallisesta kyvystämme pitää ympäristöstä ja luonnosta huolta, on pelkkää potaskaa.

1950-luvulle tultaessa huomattavat osat maamme vesistöistä olivat pahoin saastuneita ihmisen toiminnan takia. Olemme olleet muitten alueen valtioiden ohella syypäitä Itämeren ympäristöongelmiin. Itse asiassa tilanne oli niin paha, että Eduskunta päätti perustaa vesilakitoimikunnan 1950-luvulla keksimään keinoja tämän sietämättömän, ja suorastaan vaarallisen tilanteen ratkaisemiseksi. Tuloksena oli vesilaki vuonna 1963, vesihallitus vuonna 1970 ja lopulta ympäristöministeriö ja Syke. Ihmisen poikkeuksellinen kyky muokata omaa ympäristöään on edelleen olemassa, ja siksi me, yhteisesti globaalisti mutta myös paikallisesti tarvitsemme varojärjestelmiä. Niistä minä ainakin olen valmis maksamaan veroja.

Vai mitä sinulla, Antti on tähän sanomista?
...tämä on enempi tällaista politisoitumista, mikä ei perustu tosiasioihin.
Eli siis, kun sinä esität ympäristöpolitiikan dramaattista uudelleen linjausta luonnonvarojen tehokkaamman käytön nimissä (mikä siis tukisi suomalaista raskasta teollisuutta, joka sijaitsee ympäri maamme haja-asutusalueita, sen sijaan, että tukisit vähemmän ympäristöintensiivisen tietoyhteiskuntakehityksen esiinmarssia, joka voidaan luonnonvaroja säästäen hoitaa kaupungeissa), on se järkevää ja kohtuullista, mutta kun joku muu esittää jotain muuta, on se "tällaista politisoitumista". Hyvä mies, tuo nyt on TODELLA TEKOPYHÄÄ.

No mutta, hyvä kun toit asian esille, niin me politisoituneet oikeasti "vihreät" saamme rivimme järjestykseen ennen vaaleja. Vai?
Puolue päättää hallitusohjelmatavoitteet vaalien alla. Kyllä tällaista ajattelua on meillä laajemmin. Pitäisin tätä hyvin järkevänä tavoitteena.
Varmasti on, teillähän on se ympäristöministerikin, Lehtomäen Paula, varsinainen luonnonystävä. Tässä on minun vaaliohjelmani, Antti: maalaisliitolta viedään valta maassa, etteivät ne pääse enempää meidän koskipuitamme sotkemaan.

---

Keskustan keskeisten päättäjien ympäristölausunnot edistävät vallan usein nostalgista, mutta täysin erheellistä käsitystä suomalaisista jonkinlaisena ympäristönsuojelun mallikansakuntana. Ihan kuin se, että meillä on paljon skugea, jotenkin automaattisesti johtaisi hyvään ympäristöpolitiikkaan. Ei se kuule johda, se johti kattavaan ympäristökatastrofiin 1900-luvulla. Me suomalaiset näemme itsemme mielellämme luonnonlapsina. Me suomalaiset menemme Lappiin laskettelemaan lentokoneella ja ajamme isoja autoja energiatehottomilta omakotitaloiltamme työpaikoillemme. Me suomalaiset ihannoimme Nurmijärveä, ei odotas, sehän olikin Matti, en minä.

Antti, sinun esitystäsi en voi tulkita minään muuna, kuin keskustalaisena valtapolitiikkana, jonka tavoitteena on hallita Suomen valtiolaivan suuntaa. Kun sinä vielä alentuvasti haukut ympäristönsuojelijoita liiallisesta poliittisuudesta, vaikka itse olet suuren puolueen keskeinen vaikuttaja, on syytä kysyä: oletko sinä sekaisin?

lauantai 28. marraskuuta 2009

Keikka: The ??? Rapper at Sober-IT pikkujoulu

Hämäävä otsikko, eikä?

Eli olin vierailevana muusikkona HUT:n T-laitoksen pikkujouluissa Espoon Otaniemessä. Settilista oli vähintäänkin yllättävä:

Green Day - Boulevard of broken dreams

Foo Fighters - Times like these

Midnight Oil - Beds Are Burning

Oasis - Wonderwall

Kolmas nainen - Hyvää ja kaunista

Eppu Normaali - Tahroja paperilla

Popeda - Kersantti Karoliina

Bryan Adams - Run to you

Billy Idol - Rebel Yell

Kolmas nainen - Tästä asti aikaa

No nyt heti nokkelimmat, pokkelimmat älähtävät, että mitä sinä noita finshists inhokkeja olet ruvennut vetämään!

Tosiasia on, että katu-uskottavuuteni on aina merimieslaulufestivaalien voiton jälkeen ollut vähintäänkin kyseenalainen, ellei täysin olematon. Joka tapauksessa tulin vierailemaan ja oli kivaa. Käsitykseni siitä, mitä ihmiset haluavat kuulla vakiintuu entisestään, sillä nuo kotimaiset iskivät yleisöön ehkä vielä muita paremmin. Koko lista oli tosin aika hyvin hittiputkeksi hiottu.

Koska sain tietää keikasta vain kuusi päivää ennen sitä, oli aikaa varsin naftisti kuvioiden hiomiseen. Osa kappaleista oli tietenkin helppoja ja osa jo tuttujakin, mutta lopulta elämäni yhden kiireisimmän viikon päivät eivät todellakaan riittäneet intensiiviseen harjoitteluun. Näin ollen tein lopulta hyvin toteutuneen ratkaisun, ja vaihdon kotimaisten ajaksi rumpujen taakse.

Siinä sitten 'tallica ranteenlämmittimillä aseistautuneen paukuttelin parhaan kykyni mukaan pois kolmannet naiset ja kersantti Karoliinat, ihan hyvin lie, kun yleisökään ei ihan hajonnut. Oli todella hauskaa soittaa muutakin kuin kitaraa!

tiistai 17. marraskuuta 2009

Vuosi avautumista ja kohkaamista

Arcticon Companion täytti hiljattain hiljaiselon keskellä vuoden. Vaikka viimeaikoina onkin ollut muiden kiireiden vuoksi vähän hiljaisempaa, avautuminen, mehustelu ja muukin "kulttuuritoiminta" jatkuu ilman sen kummempia muutoksia.

Lähiaikoina koitan saada lisää musiikkimuisteloita linjoille. Toinen lähiaikojen projekti on Google Wave, ja sen mahdollinen integroiminen osaksi AC-kokemusta. Näistä kuitenkin lisää myöhemmin.

Kaikille, joita AC saattaa kiinnostaa, hyvää talven alkua ja valon odotusta!
Yö ei ole pimeä päivä.
Eli näin eteenpäin.

maanantai 9. marraskuuta 2009

Huominen eilen

Sain kutsun Google Waveen. Hurjaa kamaa, ja vielä vaiheessa, mutta katsotaan miten lähtee veivaaminen liikkeelle. Tästä voi oikeasti tulla huomisen kommunikointiväline. Kaiketi tässä on viimeaikoina nörtähtänyt oikein kunnolla, kun haluaa aktiivisesti testaamaan uutta softaa.

Lisää aiheesta, kunhan tulen sen kanssa enemmän sinuiksi!

maanantai 26. lokakuuta 2009

Paras tv-ohjelma, ikinä

Jim näyttää Anthony Bourdainin No Reservations -matkailu/ruokaohjelmaa arki-iltaisin. Sitä kannattaa katsoa. Valitettavasti, jos ette jo niin tee, missasitte tältä kertaa sarjan toistaiseksi legendaarisimman jakson. Bourdain nimittäin päätti lähteä John Watersin ja The Wiren perässä Baltimoreen. Paikallista, edellisestäkin tuttua ruokaa ovat jaksossa esittelemässä oikeat Jay Landsman ja Snoop. legendaarista!

Audi: myöhempien aikojen bemari?

(Varoitus: mikäli omistat audin tai olet joskus sellaisen hankkimista harkinnut, saattaa tämä kirjoitus aiheuttaa sinulle mielipahaa. Mikäli näin käy on se omaa syytäsi, ja sinun tulisi mennä itseesi ja pyytää avo-/vaimoltasi/tyttöystävältäsi/äidiltäsi/tyttäreltäsi/tai muulta arkisin kohtaamaltasi naiselta anteeksi, ihan vain varmuuden vuoksi.)

...

Sunnuntaina satoi vettä, ja Kehä I oli kovin utuinen illan alkaessa hämärtyä. Olimme matkalla Espoosta kohti kotoista Kymenlaaksoa. Farmariauton takapenkillä veljenpojat olivat jo rauhoittuneet matkalle pienen joskin tavanomaisen nahistelun jälkeen. Kälyni ajoi varovasti, sillä heidän autonsa tuulilasin sulat jättivät pieniä vesivanoja jälkeensä muuttaen näkymän harmaaksi moskaksi. Silti hän piti yllä lain edellyttämää nopeutta.

Tiesimme, että pian meidän tulisi ryhmittyä vasemmanpuoleiselle kaistalle Lahdenväylälle kääntymistä varten. Koska kumpikaan meistä ei ollut poikkeuksellisen kokenut tämän tieosuuden kulkija, päätti kälyni vaihtaa vasemmalle kaistalle riittävän aikaisin, tuottaisihan sakkokierros Itäkeskuksen kautta lisää ajomatkaa pimenevässä sunnuntain illassa. Tämä oli selvästi virhe.

Kellon lähestyessä viittä (talviaikaa) olimme selvästi väärällä kaistalla väärällä nopeudella. Kuljettajat takanamme halajivat selvästi hekin tien päältä pois, sillä niin innokkaasti he tieliikennelaista piittaamatta kaasuttivat oikeaa kaistaa ohitsemme noina epävarmoina Itä-Helsingin kilometreinä jossain länteen Lahdenväylästä. Nopeimmat suorastaan liukuivat ohitsemme saiteisen udun jälkeen jättäen kuin rata-audot ikään.

Osasin tietenkin odottaa sitä, mutta silti tuntui kovin absurdilta, kun auton syöksyessä ohitsemme saatoin lähes aina katsoa silmästä silmään tämän kuljettajaa, joka oikeamielisessa tyrmistyksessään etsi syytä eteensä asetetulle hidasteelle. Näinhän hän menetti ne tärkeät sekunnit kotitelevision ääressä, joiden ajan Mikko Hirvonen kamppaili Walesin mutaisilla teillä elämästä ja kuolemasta. No, jotain hän koki kuitenkin menettävänsä, sillä ohitettuaan meidät hän (tarkoitan tällä oikeastaan heistä jokaista) kuin mielenosoituksellisesti antoi moottorin vinkua nopeuden taas noustessa sadan kilometrin tuntivauhtiin.

Henkilökohtainen suosikkini oli se yksin saabillaan liikkeellä ollut herra, joka näin ennalta-arvattavasti kääntyi tarkastamaan kuljettajaamme, mutta kohtasikin minut Dead Moon -lippalakissani ja mustaan huppariin sonnustautuneena tuijottamassa suoraan hänen sieluunsa. Se nopeus, jolla tämän sunnuntai-Schumacherin katse kääntyi hänen omalle kaistalleen on todellakin verrattavissa Shelly-Ann Fraserin ilmiöimäisiin reflekseihin mondolla.

Kaksi näistä likelti tusinasta autoilijasta ei kuitenkaan tyytynyt katsomaan, heidän oikeuksiaan, että pelkkä ohitusmulkaisu ei sitä oikeamielistä vihaa pois polttaisi. Ei, nämä miehet (kyllä, minä tarkistin) tekivät sen kuuluisan oman johtopäätöksen, ja löivät toistuvasti pitkiä päälle takanamme, ja varmuuden vuoksi vielä pisteeksi i:n päälle kunnon torven töräyksen meitä ohittaessaan. Molemmilla kerroilla me noudatimme niitä ohjeita, joita tämän tieosuuden suunnitelleet insinöörit olivat suuressa viisaudessaan katsoneet tarpeellisiksi noudattaa. Ajoimme meille asetetulla nopeudella vähintäänkin haastavissa olosuhteissa.

Miksi sitten nämä kaksi satasen sankaria sitten poikkesivat muista mulkoilijoista? Arvatkaapa huviksenne, minkä merkkistä kiesiä molemmat ohjastivat.

sunnuntai 18. lokakuuta 2009

iTunes Is Broken: Apple Fix It Again

iTunes kadotti sitten 40 % musiikistani. Kiva.

Tämä roska on todellinen maanvaiva, mutta minkäs teet.

Masentavaa.

keskiviikko 14. lokakuuta 2009

F Y Studiot: Sysikuun äänityssessiot, osa 4

No niin,

Olen viimeinkin toipunut viikonlopusta ja sitä seuranneesta työrutistuksesta sen verran, että on aika dokumentoida loppuun Sysikuu-sessioiden tapahtumat. Kun jätin sinut viimeksi, hyvä lukijani, olin juuri saanut paikat järjestykseen yhtyettä varten.

Perjantaina hippasen ennen iltaseitsemää ensimmäinen joukkio, rumpali ja soolokitaristi sekä toinen pelinjohtajista, saapuivat Mussaloon. Olimme ennakkoon määrittäneet tehtävänjaon siten, että kun osa porukasta kävi kaupassa, rumpali tuli suoraan säätämään soittimiaan. Olin nimittäin ennakoinut, että perjantain virittelystä ja säätämisestä noin. 95 % menisi rumpujen asettamiseen ja mikittämiseen. Olin arvannut oikein.

Paikka oli valmiina tuvan kaakonpuoleisessa nurkassa. Olin tämän valinnut osittain käytännönsyistä, mutta myös välttääkseni lähes neliömäisen, suorakaiteen muotoisen tilan keskellä syntyvää laatikkomaista ääntä. Valinta oli onnistunut. Siinä me sitten säädimme rumpuja ja mikkiständejä. Basarin mikittäminen osoittautui kaikkein haastavimmaksi. Rummun sisällä ollut pehmuste oli hippasen liian iso, joten etukalvo oli otettava pois ja pehmuste vaihdettava pienempään. Näin ääni saatiin rock-mittoihin. Virvelille laitettiin kaksi mikkiä, mikä alustavasti (en ole vielä pahemmin säätänyt saundeja) osoittautui hyödylliseksi miksaamisen kannalta. Tomit olivat selvästi helppoja tapauksia, varsinkin kun rumpalilla oli pikkutomeille oma erillinen ständi, mikä eristi ne basarista, eikä luottomikkini, AKG C1000S taaskaan pettänyt minua. Heitin mikin hihatin ylle mahdollisimman kauas virvelistä lautasten keskustan ja reunan puoliväliin ja signaali oli heti miellyttävän tuhti ja rokkaava. Overheadit olivat etukäteen herättäneet pelkoa, sillä ne olivat kaikkien lähteiden mukaan kaikkein haastavimmat koko setissä.

Kyllähän ne muusikot siinä vähän naureskelivat epäuskoisen oloisina, kun vedin viisimetrisen rullamitan peliin ja aloin mittailla mikeille paikkaa. Tämä oli kuitenkin tarpeen. Ensinnäkin piti ottaa huomioon overheadien suhde rumpujen "keskilinjaan". Toisin sanoen tarkoituksena on saada virveli ja basari saundaamaan siltä, kuin olisivat keskellä. No tämähän on illuusio, sillä virvelihän ei ole suoraan basarin takana vaan vähän sivussa. Sitten oli saatava viis lautasta (kaksi crashia, splash, china ja ride) kahdella mikillä sopivasti talteen. Tulihan sinne raidalle aimo tujaus haitsuakin, mutta mikä parasta rumpalilla oli sen verran laadukkaat pellit, että homma oli lopulta todella helppoa. Käytin minä siinä vähän psykologiaakin, katsokaas rumpaleilla on tapana paukuttaa lautasia vähän liiankin kovaa. Tämän minä sitten mainitsin ennen kuin alettiin nauhoittaa, ja rumpali soittikin koko setin sopivalla voimakkuudella.

Lisää rumpujen nauhoittamisesta muuten täällä, täällä ja täällä.

Kitarat ja bassot vedettiin suoraan narulle DI-boksien läpi. Basson kieliä piti vähän nostaa, mutta muuten homma oli vähän liiankin helppoa. Itse äänityksiä varten olin lainannut velipojalta toisen mikserin, johon vedin rumpusaundit suoraan ja näin sain rumpalille selkeän monitorimiksin. Toinen mikseri meni basistille, jolle hoidettiin Marshall Major -mallinnuksen avulla oikein miehekäs mörinä. Kitaristit vetivät sessioissa vahvistimien läpi, joilla siis kuulivat itsensä rumpujen yli. Tämä kaikki sitten nauhoitettiin tilamikillä melko keskeltä huonetta (tämänkin saundi näyttäisi onnistuneen kohtuullisen hyvin). Tein lähes jokaiseen biisiin rumpalia varten click trackin kevyellä rumpusyntsalla. Tämä toimi hyvin, ja aionkin vastedes käyttää tätä menetelmää kaikkialla ja aina...

Pidimme hyvää tahtia. Ensimmäiseen biisiin tosin meni viisi ottoa, mutta tämän jälkeen homma alkoi lutviutua ja useimmat kappaleet saatiin toisella otolla narulle. Yhtyeen livekokemus näkyikin todella hyvin, sillä kun he pääsivät vauhtiin homma potki huolella. Kun sitten kävin raitoja läpi, saatoin todeta muun muassa, että basisti oli todella tiukasti kiinni biitissä. Kun sitten iltapäivään mennessä olivat yhteisotot purkissa, oli aika purkaa rummut ja aloittaa laulujen nauhoitus. Samalla nauhoitimme kitaristeiltä uusia ottoja DI:llä.

Laulajan dynaamisen tyylin vangitsemiseksi päätin nauhoittaa kaiken kolmella mikillä, noin ihan varmuuden vuoksi. Lähimikkinä käytin Shuren SM58:a pop-filtterin takana. Tämän taakse sopivan ilmavalle etäisyydelle laitoin Røden putkimikin ja tilasaundia tallentamaan noin metrin päähän toisen isokalvoisen, NT1:n. Lauluja otettiin muutama otto purkkiin ja samalla saatiin lisää kitaraa sunnuntaita varten.

Ajatuksena oli ollut sunnuntaina nauhoitella vähän overdubbeja, yhtä sun toista. Sessiot olivat kuitenkin menneet vauhdikkaasti ja hyvänolon tunne valtasi porukan lauantaina saunan tienoilla. Tästä seurasi sitten se luonnollinen palautus, ja jo iltayöstä saatoin todeta, että huomenna ei ainakaan lauluja nauhoitettaisi. Tämä jäi näin jälkikäteen vähän itseäni jäytämään, mutta toisaalta olennaiset jutut olivat nauhalla ja hallussa. Ryhdyin siinä sitten sunnuntaiaamuna hiomaan DI-kitaroita kuntoon re-ämppäystä varten. Olin nimittäin poistanut uuden lelun, jonka avulla nämä DI-saundit hoidettiin takaisin styrkkareihin ja näin narulle. Homma toimikin kuin väärä raha Viipurin torilla.

Muuta ei sitten ehdittykään sunnuntaina tehdä. Materiaalia kertyi kaiken kaikkiaan 12 gigatavua, biisejä todellakin ne viisi ja hyvää fiilistä sitäkin enemmän. Ja kunhan pääsen miksailemaan matskua, tarina jatkuu.

perjantai 9. lokakuuta 2009

F Y Studiot: Sysikuun äänityssessiot, osa 3

No niin,

Viime yönä tein tuon aiemmin postitetun listan perusteella rasituskokeen laitteistolle. Kiinnitin kaiken kaikkeen ja ajoin nauhoituksia testaten tasoja, johtoja ja tietokoneen ja kovalevyn toleransseja.

Ensialkuun on hyvä todeta, että rajat eivät tulleet vastaan, vaan moniraitanauhoitus onnistui asianmukaisesti. Niin muuten, refenrenssisignaalina mikkejä varten oli stereoista tuutannut Rotten Soundin debyytti Under Pressure. Oli hauskaa...

Testasin tosiaankin samalla kaikki liitännät ja johdot. Yksi lainamikkipiuha oli romuna, mikä aiheutti alkuun sydämentykytyksiä, sillä se oli kiinni basarimikissä, jota ilman olisi saattanut tulla suru puseroon. No siitä selvittiin johdonvaihdolla. Myös yksi balansoitu linjapiuha oli sanonut hyllylläni maatessaan sopimuksensa irti.

Näitä suurempi haaste (ja osoitus tuottajan tyhmyydestä) tuli vastaan, kun aloitin ADAT:n synkronoinnin. Kuten tietänettekin jo, ADAT Lightpipe kantaa signaalin seassa sekvenssisignaalia masterlaitteelta slavelaitteille. Äänikortissani on poikkeuksellisen laadukas sisäinen kello, minkä takia haluan tietenkin sitä käyttää digitaalilaitteiden tahdittamiseen jitterin ja roskan eliminoimiseksi. No mitä en ollut tietenkään loppuun asti ajatellut oli se, että ADAT kuljettaa piuhaa pitkin signaalia vain yhteen suuntaan, joka nyt yhdellä johdolla oli ADAT-etuasteesta äänikorttiin (ei päin vastoin). Ei onnistunut, ja testit tein Presonuksen kellon kanssa.

Näinpä tänään piti taas käydä häiritsemässä luottopakkiani Samia Soitinmestassa. Onneksi olivat ostaneet useamman piuhan varastoon. Nyt homman pitäisi siis onnistua.

Tänään aamulla laittelinkin sitten tupaa järjestykseen. Vielä pitää hakea mattoja ja tehdä kaikenlaista, mutta viimeistään kuudelta pitäisi rumpalin koputella ovelle. Sitten alkaa se todelinen säätö.

torstai 8. lokakuuta 2009

F Y Studiot: Sysikuun äänityssessiot, osa 2

Sysikuun kanssa olen päättänyt toteuttaa yhden tuottajan unelmistani. Laitetaan koko bändi samaan tilaan soittimineen kaikkineen ja nauhoitetaan. Toisin sanoen tarkoituksena on äänittää oikeat rummut, kitarat ja basso samalla. Sen verran aion fuskata, että kitarat ja basso nauhoitetaan DI:n kautta konsoliin, mistä ne voidaan uudelleenvahvistaa Radialin eläimellistä X-Amp -pedaalia käyttämällä samassa tilassa. Näin vältytään bleediltä rumpumikkeihin mutta saadaan otot kerralla purkkiin ja tunnelma pysymään.

Alustava nauhoituslista on seuraava (niille, joita kiinnostaa, eli lukijoistani ehkä yhtä, mutta kuitenkin):

Äänikortin kautta (RME fireface 800)
In 1 (Instrument): Basso DI (basson signaali splitataan Morleyn ABY-boksilla ennen tätä)
In 2 (Line): Basso PodXT:n läpi (tätä signaalia käytetään monitoreissa)
In 3 (Line): Kitara Pod 2.0 ehkä, en tiedä vielä
In 4 -In 6 (Line): toistaiseksi vapaana
In 7 (Mic): Rummut Overhead L (Shure PG 81)
In 8 (Mic): Rummut Overhead R (Shure PG 81)
In 9 (Mic): Rummut Snare yläkalvo (Shure SM58 / PG 57 / Beta 58A saundista riippuen)
In 10 (Mic): Rummut Snare alakalvo / laulufiilistely (Shure SM58 / PG 57 / Beta 58A ylijäävä)

Äänikorttiin ADAT Lightpipen kautta Presonus Digimax FS:stä
In 13 (Mic): Rummut Hihat (AKG C1000S)
In 14 (Mic): Tilamikki (Røde NT1000) / laulufiilistely (Shure SM58 / PG 57 / Beta 58A ylijäävä)
In 15 (Mic): Kitara A DI (Behringer DI-boksi)
In 16 (Mic): Kitara B DI (Behringer DI-boksi)
In 17 (Mic): Rummut kick (Shure PG 52)
In 18 (Mic): Rummut Tom 10" (Shure PG 56)
In 19 (Mic): Rummut Tom 12" (Shure PG 56)
In 20 (Mic): Rummut Tom 14" (Shure PG 56)

Repikää siitä!

Lisää seuraa, pian.

keskiviikko 7. lokakuuta 2009

F Y Studiot: Sysikuun äänityssessiot, osa 1

Nyt on viimeinkin musiikkisessioiden aika. Helsinkiläisen Sysikuu-yhtyeen kanssa on jo jonkin aikaa puuhattu aikaa äänityssessioille F Y:n Kotkan tupastudioon. Lokakuun 9.-11. varattiin näin jo kauan sitten kesällä. Pitkään ajatus sitten muhi, mutta nyt se on noussut kuin feeniks ja palaa kirkkaana. Seuraavien postien tarkoituksena on dokumentoida F Y:n saagan uusinta, kunniakasta vaihetta soveliaalla tarkkuudella. Ensin kuitenkin vähän historiaa sitä tuntemattomille, tai vain kertaukseksi.

Vuonna 1996 perustimme ystävieni Kallen ja Tuomaan kanssa bändin, joka kovin lyhyen aikaa kantoi nimeä Zirakzigil. Pian halusimme kuitenkin äänittää musiikkiamme, joten vaihdoimme nimemme Third Summer:ksi ja menimme Tapiolan lukion musiikkiluokan studioon nauhoittamaan analogisella 12-raitanauhurilla. Tuottajamme ja äänittäjämme oli legendaarinen opiskelijatoverimme ja kaverimme Jussi Uosukainen. Tuloksena oli neljän laulun mittainen Teardrops-demo. Mikäli omistatte originaalin valkoisen kasettikopion, on se todella poikkeuksellista ja harvinaista. Äänenlaatu - ja ainakin omalta osaltani myös soitanta ja mölinä, sillä soitin rumpuja, kitaraa, syntetisaattoria ja lauloin - oli kovin kurja ja tulos jossain määrin pettymys.

Third Summer teki kuitenkin toisenkin demon. Neljän laulun pituinen Trinity nauhoitettiin Toisen opiskelijatoverimme, legendaarisen Antti Rehtijärven, isän kotistudiossa Espoon Mankkaalla ADAT-nauhurilla digitaalisesti. Tällä kertaa mukana oli tiukasti tempoa yllä pitänyt Ismo Tahti. Äänenlaatu oli huomattavasti edellistä debyyttiämme parempi, joskin oma lauluni oli edelleen kohtuuttoman huonoa ja Metal zonen ja Marshall Valvestaten läpi ajettu kitara näin jälkiviisaasti sanottuna aika karseata surinaa.

Lyhyesti sanottuna minulle jäi paljon hampaan koloon näistä ensimmäisistä kokeiluista "studiossa". Aikaa oli todella vähän, ja lopputulos oli ihan jonkun muun käsissä kuin omissani. Onneksi ajat olivat dylanilaisittain muuttumassa. Tietokonepohjainen studio teki kovasti läpimurtoaan. Sellaisen halusin siis minäkin. Vuonna 1999 hankin pelit ja rensselit: tietokoneen, äänikortin (jonka mukana tuli Logic sekvensseriohjelman halpisversio), mikserin ja mikin. Pian mukaan tuli myös uuden, vasta läpimurtoaan tekevän digitaalivahvistinmallinninyrityksen, Line6:n maailman mullistanut Pod (ei tosin tuo 2.0 vaan se alkuperäinen).

Tein vuonna 2000 uudessa kotistudiossani sooloprojektin Archon: Prayers of a Godless Man. Nimeään taas muuttanut yhtyeemme Nine Hues of Dark nauhoitti pikaisesti kokonaista yhdeksän laulua käsittäneen Made Me and Left -demon. Tätä tuotosta seurasivat suurinpiirtein saman porukan (ja vierailleiden tähtien kuten MC Red Pepperin) tuotokset: Reconciliation / Siege: The Zeppelin Sessions / Henry Miller Experience (2000); Brighton Beach: Tonite (2001) ja Think (2003); sekä Clockwork Overkill: The Fragments (2005). Jälkimmäiset nauhoitettiin samalla roinalla, mutta uudelle sekvensseriohjelmalle basistimme kotona. Niin minä asuin pihan toisella puolella, joten hetkellisesti kotistudio oli "naapurin kotistudio".

Unelmani paremmasta studiosta eli kuitenkin koko ajan omaa elämäänsä. Hankin tarvikkeita pikkuhiljaa, kun tilanne antoi myöten. Sitten Tuomas lähti Ranskaan, minä muutin Kotkaan ja Kalle meni naimisiin.

Kaikkien näiden suurten ja pienempien elämänmuutosten keskellä siirryin käyttämään mäkkiä, koska alusta asti käyttämäni sekvensseri Logic oli siirtynyt Applen onnelliseen tuoteperheeseen. Hankin sitten Merikeskus Vellamon näyttelytyömaalla uhraamillani ylityörahoilla uuden äänikortin (mistä kerroinkin jo viime vuonna) ja Logic Pro -ohjelman uuden version. Sitten hoidin itselleni Ismon seuraajan, upean Superior Drummer -ohjelman. Mutta arvatkaapa mitä? Minullapa oli enää vähän aikaa tehdä musaa, ja kaverit olivat kaukana.

Ja näin olemmekin nykytilanteessa. Olen tekemässä kovasti paluuta vapaa-ajan muusikkona, mutta tätäkin enemmän vapaana tuottajana. Jänittää, hyvällä tavalla tosin.

perjantai 2. lokakuuta 2009

Raaka ja epätavallinen

Yhdysvalloista lienee useimmille tuttu käsite raa'asta ja epätavallisesta epätavallisesta rankaisusta (eli cruel and unusual punishment). Perinteisesti tässä on tietenkin ollut kyse erinäisestä kidutuksesta, mutta olen vakaasti sitä mieltä, että tällainen rankaisumenettely pitäisi pystyä hahmottamaan myös psyykkisellä tavalla. Tällöin me täällä koti-Suomessa taas epäonnistumme täysin luokattomasti. Miksi? Siksi.

Miten juridinen prosessi voi muka kestää näin kauan?

tiistai 22. syyskuuta 2009

Beatle-testi

Kuka heistä olisit?

Minä olisin yllätys, yllätys: John Lennon.

Oikeasti kuitenkin, näinä Rock Band: The Beatlesin jälkeisinä aikoina lienee asiallista käydä keskustelua siitä, miksi beatlet ovat niin poikkeuksellisessa asemassa?

Ensinnäkin täytyy muistaa suurten ikäluokkien vaikutus populaarikulttuurin suunnanmuutoksille. Etenkin länsimaissa nämä baby boomerit olivat vuonna 1962 12-16 -vuotiaita. Toisin sanottuna juuri siinä herkässä iässä tällaisen suhteen. Suomeen beatlemania tuli hippasen myöhässä, mikä selittänee osittain sen, että suuriin ikäluokkiin kuulunut isäni piti musiikkia itseään nuorempien juttuna. Silti nuoria oli paljon ja nuorten kulttuurissa oli tapahtunut 1950-luvun rockräjähdyksen ansiosta paljon muutoksia.

Toisaalta beatlet osasivat "lopettaa" ajoissa. Mitä bändille olisikaan käynyt, jos homma ei olisi lipsahtanut käsistä (en ota kantaa Macka-Ono -keskusteluun, en nyt enkä myöhemmin). Puolen tusinaa toistaan vähemmän innostavaa levyä 1970-luvulla, huumeongelmia, suuria egoja, epäilemättä paluu parrasvaloihin (muistammehan Rolling Stonesin uran pääpiirteet), mutta silti vanhoja 60-luvun hittejä soittaen, loputtomia areenakiertueita; menestystä varmasti, mutta kuolemattomuutta, ei ehkä niinkään.

Sitten on tietenkin se tosiasia, että herrat piitlessit tekivät tajottuman hienoja juttuja, joskin olen sitä mieltä, että ne luovimmat jutut tulivat ns. aseella uhaten, yhtyeen loppumetreillä. Niin ja bändin paras säveltäjähän on George Harrison!

Vakavasti voidaan todeta, että yhtye on pyhitetty, ja monista sen uraan liittyvistä asioista on ihan turha käydä mitään hedelmällistä historiallista keskustelua kunnes The Beatles on pölyttynyt ja kalkkiutunut. Se, mikä populaarimusiikin historiasta ja juuri tällaisten suosittujen brändien historiasta puuttuu, on arviointi aikalaisvaikutuksesta muussa kuin "kirkuvat pikkutytöt ja miljoonat myydyt levyt" -hengessä. Meillä on rikollisen huonosti tiukan kliometristä dataa, jolla arvioida popbändien osuutta viihdeteollisuudessa ja yhteiskunnassa, etenkin näiltä villeiltä vuosikymmeniltä. Kun beatlelevyjä on sittemmin myyty n:ssä eri formaatissa, kokoelmassa ja mediumissa, on ihan mahdoton muodostaa mitään järjesllistä kuvaa ilman kovatasoista lähdetutkimusta, ja sitä miellä on niukasti.

Ehkäpä jonain päivänä...

Sillä välin todettaneen, että altistun asemaani Mussalon John Lennonina ja etsin itselleni sängyn, jolta julistaa maailmanrauhaa! Peace out.

keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Kuvia vuorilta

Vähän kuvia patikkapolulta. Kaikki kuvien oikeudet kuuluvat Tuomas Pylkkäselle, eli älkääpä hyötykö näistä. Luvat.



Alku oli rankka, mutta kun pääsimme pilvien yläpuolelle alkoi päivä paistaa.

Grenoble elää valumavesillä. Tässä yksi keruualtaista, paikallisittain lac.

It's a perfect day. I'm glad I spent it with you!


Järven yllä avautui vuorisola liki 2200 metrin korkeudessa.

...ja toisella puolella lounastauko karuissa maisemissa.

Aaro järvessä, bändikuvia silmällä pitäen nääs.

sunnuntai 13. syyskuuta 2009

Ensimmäinen lomapäivä

Pikapäivitys (kuvia myöhemmin): Lähdimme tänään Tuomaan kanssa italialaispoppoossa Grenoblen itäpuolelle Colonin vuoren maisemiin patikoimaan. Kaunis kuskimme Laura haki meidät vähän yhdeksän jälkeen ja noin yhdentoista tienoilla olimme Le Chênevreyn yläpuolisissä metsissä valmiina koitokseen ensisijaisena kohteenamme Lac du Crozet. Tiedossa oli lopulta tämänkin valumisvesijärven ohi läheisen coli ylitse toisella puolella sijaitsevalle patikointimajalle ja takaisin.

Reissua kertyi n. 6 km suuntaansa ja kiipeämistä noin 900 metriä (vastaavat siis myös alas). Nousuun järvelle (korkeuseroa n. 650 metriä) meni kaksi tuntia ja takaisin järveltä tultiin aika tiukasti tuntiin. Sanomattakin selvää, että olemme rikki, kaput, hajalla.

Nyt kokkaamaan ja ehkäpä pian koisimaan. No en ajatellut mitään masentavaa koko päivänä, henkeä piti säästää suoriutumiseen, vaikka italialaiset todellakin menivät menojaan.

perjantai 11. syyskuuta 2009

Koomaloma

Lähden tänään lomalle, huomenna Ranskaan. En ole pahemmin kirjoitellut viime aikoina, sillä työ on vienyt mukanaan. Siitä lisää joskus myöhemmin. Seuraavat kuulumiset Grenoblesta, Alppien kainalosta.

Matkalukemisena: The 9/11 Comission Report, parempi kuin Jimin dokkarit! Hae omasi täältä.

perjantai 4. syyskuuta 2009

Liian myöhään: Jäässä

Kirjoitin hiljan Antares Auto-Tunesta. No nytpä vasta on helvetti päässyt irti tavalla, jota en minäkään uskonut mahdolliseksi. Räppäri T-Pain ja Antares ovat lyöneet hynttyyt yhteen ja kehittäneet iPhone-ohjelman I Am T-Pain.

No, tosiasiassa kyseessä on pikkuinen pelin tapainen sähläys, jossa voi lauleskella herran biisejä. Tämä toteutus avaa kuitenkin ovet paljon, paljon pelottavammille mahdollisuuksille. Kun joku iPhonen omistamistani kavereista jonain kauheana päivänä autotunettaa puheensa, revin pelihousuni.

torstai 3. syyskuuta 2009

Italian pääministeri Silvio Berlusconi on jo useaan otteeseen osoittanut olevansa avoimen, lakiin nojautuvan yhteiskunnan vihollinen. Mikäli teillä on mitään epäilystä tämän herran näkemyksistä, tässä uusin esimerkki:
Jos Italian pääministeri Silvio Berlusconi saisi päättää, suurta valtaa käyttävän EU-komission toiminnasta kertoisi julkisuuteen vain kaksi miestä.

Berlusconi sanoi tiistaina Gdanskissa, että Italia ei aio enää hyväksyä sitä, että EU-komission jäsenet ja heidän tiedottajansa antavat lausuntoja.

Italialaisjohtajan mielestä komission asioista – eli EU-kansalaisten elämään vaikuttavista linjauksista – kertominen pitää keskittää sen puheenjohtajalle (nyt José Manuel Barrosolle) ja hänen tiedottajalleen. Muut 26 komissaaria ja heidän tiedottajaansa eivät saisi puhua toimittajille.

Jos näin ei tapahdu, Italia aikoo rampauttaa EU:n huippukokoukset, Berlusconi uhkasi.

Purkauksen taustalla on EU:n Italialle lähettämä tiedustelu siitä, mitä tapahtui Italian takaisin Libyaan käännyttämälle 70 siirtolaisen laivalle.

Eräs komission tiedottaja oli kommentoinut tapausta tavanomaiseen tapaan italialaistoimittajille, mikä oli suututtanut Berlusconin.

Berlusconista Italian oppositio hyötyy komission "avoimesta" tiedotuskäytännöstä.
Ihanko oikeasti, Silvio?

perjantai 14. elokuuta 2009

keskiviikko 12. elokuuta 2009

Ei sitten kuitenkaan...

Aiemmin olin iloinen, kun Michael Suuri palaa formuloihin. Näin ei kuitenkaan ollut tarkoitus käydä. Schumin niska on alkukevään moottoripyöräkaatumisesta edelleen heikkona. Sääli.

torstai 6. elokuuta 2009

Garfunkel & Oates

Ehkä olette huomanneet, mutta tämä on pelastanut mun päiväni.

Eli kyseessä ovat yhdysvaltalaiset näyttelijät Kate Micucci ja Riki Lindhome, joiden yhteinen humoristinen musiikkiprojekti on tietenkin ottanut nimensä Simon & Garfunkelilta ja Hall & Oatesilta (kasariklasari on tietenkin kohtuulegendaarinen Maneater).

Anywho, kannattaa tsekata myös hitit:

One Night Stand
Only You
F**k You
sekä Sex With Ducks

keskiviikko 5. elokuuta 2009

Politiikkaa

Jarla taas asialla. Näinhän se suurinpiirtein menee.

maanantai 3. elokuuta 2009

Laulamisen tarkkuudesta

Kun Freddie Mercury vuonna 1976 venytti äänensä Somebody to Loven finaalissa uskomattomalla tarkkuudella ainutlaatuiseen suoritukseen, oltiin taituruuden äärillä. Vielä 21 vuotta tämän suorituksen jälkeenkin tällaisen, äänen korkeudeltaan ainutlaatuisen suorituksen takeena oli laulutaito. On totta, että jo Queen harjasi ottojaan studiossa, taisivathan niin tehdä jo Beatlet, joten mistään puritismista tässäkään nyt ei ole kyse. Studiossa tehty on studiossa tehtyä, eikä sen minun mielestäni tarvitsekaan kuulostaa livenä äänitetyltä, sillä live on life, tai jotain sinne päin (joo tiedän, maailman parhaassa livelevyssä on huomattavasti studiolisäyksiä).

Silti minun lapsuuteni ajan oli totta se, että laulajan piti onnistua tuottamaan oikean taajuuksisia ääniä, ainakin jossain vaiheessa. Joskus käytettiin sitten hyvännäköisen artistin tuplana studiossa hyvä-äänistä stunttia, joskus pistettiin kunnolla efektiä. Kaikki tämä kuitenkin muuttui, sillä tietokoneiden aika oli tuonut mukanaan näppärät insinöörit myös musiikkiin. Muutamat näistä olivat todenneet, että kuinka paljon olisikaan apua, jos muuten hyvän laulusuorituksen yhden huonon nuotion voisi korjata ilman jälkiäänityksiä, tai jos muuten sielukkaan laulajan tasaisen falskin suorituksen saisi kertanäpäytyksellä istumaan konemusiikki taustaan. Vuonna 1997 Antares Auto-Tune julkaistiin, ja mikään ei ollut kuten ennen.

Hulluinta tässä jutussa on se, että koko soppa sai alkunsa Esson insinöörin pyrkimyksestä hahmottaa paremmin seismistä informaatiota. Saamme siis kiittää/syyttää tästäkin lahjasta/katastrofista laattatektoniikkaa! No, vakavammin täytyy todeta, että Auto-Tunea olen minäkin vähän käyttänyt, ja etenkin taustalauluharmonioissa muunnin on mitä parhain. Falski harmonia kun ei koskaan nosta pulssia kuten tarkka soulahtava stemma. A-T onkin ymmärrettävästi ollut todellinen hitti.

A-T:lle kävi kuitenkin nopeasti, kuten jotakuinkin kaikille efekteille ennen sitä (ja sen jälkeen): se käytettiin kuoliaaksi. Varmasti efektin olisi joku muukin "keksinyt", mutta tämä kyseenalainen kunnia menee itse petolinnun perseelle, Cherille. Tarkoitan tietenkin "hittiä" Believe. Vain vuotta A-T:n ilmestymisen jälkeen studioteknikot olivat onnistuneet säätämään ohjelman asetukset niin päin honkia, että tuloksena oli suorastaan vocodermainen lähdeäänen degeneraatio, eli Cher-efekti. Mark Taylor, Haagissa vielä tavataan!

Kannattaa muuten lukea Neil Straussin erinomainen artikkeli aiheesta. Kyllä, se sama, joka kirjoitti Pelimiehen. Lainaan siitä vain olennaisen:

''We were tackling 'Believe' for the gazillionth time,'' she said. ''And I said: 'I'm so tired of doing this. Let's just put on this CD and listen to music and get away from this.' '' On one song the vocals were processed through a vocoder to sound mechanical. Cher remembers suggesting that they add something like that to ''Believe.''

In the interim a new voice-tuning program for Cubase had arrived in the studio, and Mr. Taylor decided to teach himself how to use it. He randomly chose two bars of ''Believe'' and looped it on the computer. In his tinkering, he came across the wavering, soulful, robotic vocal sound that is now the song's most loved and recognizable element. But he was afraid that if Cher heard it, she would object to his experimenting with her vocals. ''But something just snapped, and a couple of beers later we decided to play it for her, and she just freaked out,'' he said.

Victory

And a High-Five

That is, freaked out in a good way. ''We high-fived,'' Cher said. ''It was like some stupid 'Rocky' film.'' When Cher left the studio to begin filming ''Tea With Mussolini'' Mr. Taylor put together a quick mix of ''Believe'' and sent it to Cher and Mr. Dickins, who thought they had gotten carried away with the robotic sound.

''He said, 'Everyone loves that song but wants to change that part of it,' '' Cher said. ''I said, 'You can change that part of it, over my dead body!' And that was the end of the discussion. I said to Mark before I left, 'Don't let anyone touch this track, or I'm going to rip your throat out.' ''

(NYT 11.3.1999)

Hirviö oli syntynyt.

Tässä jutussa kaveri ei muuten enää väittänyt käyttäneensä Digitechin Talkeria (jos teillä en sellainen ehjänä myytävänä, olen kiinnostunut!).

No, tietenkin suurin osa A-T:n käyttäjistä pysyy kohtuuden rajoissa, joten mikä siis on ongelmana? Josh Tyrangiel käsitteli ongelmaa hiljattain Time-lehdessä julkaistussa artikkelissaan Auto-Tune: Why Pop Music Sounds Perfect. Kuten monet haastatellut studiovelhot toteavat, kaikki sitä käyttävät, ja jokainen studioon kävelevä laulaja olettaa A-T käsittelyn kuuluvan hintaan. Henkilökohtainen studioidolini Rick Rubin sitävastoin toteaakin seuraavaa:
Rubin, who's produced artists as diverse as the Dixie Chicks and Metallica, worries that the safety net of Auto-Tune is making singers lazy. "Sometimes a singer will do lots of takes when they're recording a song, and you really can hear the emotional difference when someone does a great performance vs. an average one," says Rubin. "If you're pitch-correcting, you might not bother to make the effort. You might just get it done and put it through the machine so it's all in tune." Rubin has taken to having an ethical conversation before each new recording session. "I encourage artists to embrace a natural process," he says.
(Time 5.2.2009)
Kun ei ole pakko hioa ottoja Freddie Mercuryn, Brian Mayn ja Roger Taylorin tavoin, ei sitten usein jakseta edes yrittää.

Toisaalta Antaresin VP, Marco Alpert on ihan oikeassa todetessaan, että:
We make no value judgments on how people use our product.. ...It’s a tool to be used by the people who buy it, and we’re happy when consumers find new uses for it.
(NYT 30.7.2009, linkki alempana)
Tällä ilmiöllä on kuitenkin yksi huomattava seuraus. Me totumme asioihin, myös musiikissa ilmeneviin sellaisiin. Viimeisten kahdentoista vuoden aikana me olemme tottuneet täydellisiin äänisuorituksiin. Kun A-T viuhahtaa lauluraidalla sekvensseriohjelmassa, se tekee konemaisen tasaista jälkeä. Pienet vivahdukset (niitä voi myös kutsua äänenkorkeuden epäpuhtaudeksi, jos haluaa arvottaa asioita vähän toisella tavalla) katoavat ja nuotit rävähtävät parin millisekuntin viiveellä kuin syntetisaattorista ikään: just eikä melkein.

Kun ihmiset sitten on totutettu täydelliseen äänenkorkeuteen (ja kun taustat ovat yhtälailla täydellisiä), alkaa moni hyvä laulaja, joka ei A-T:n kelkkaan ole lähtenyt, kuulostaa falskilta. Jep, enää ei riitä se, että osaa laulaa. Mutta onneksi A-T:n saa myös räkkiin ja keikalle mukaan. Kysykää vaikka Anthony Kiedisiltä!

No, koska kyseessä on popin ihmeellinen maailma, joku keksii upean tavan protestoida ilmiötä vastaan. Pohjat vetää tietenkin Jay-Z. Kaiffari haki inspiraatiota ohjelman väärinkäytöstä, ja poltti videossaan tukun sen pakkauslaatikoita. Koko artikkeli NYT:ssä. Mikä oli tulos? Antaresin myynti kääntyi nousuun. Ja näinhän se on, nykyään jokainen kadun tallaajakin tietää, että styget on autotunetettu, ihan niinkuin kuvatkin on fotosopattu.

Kaikista tätä varten lukemistani argumenteista parhaiten asiaa luotaa Rubin, joka puhuu ilmiön syvemmästä merkityksestä artistin tavalle tuottaa taidettaan/tuotettaan. Minä haluaisin nostaa esille myös kulttuurimme sisäisen epärehellisyyden. Kun ihminen on kuvassa ruma (kuten Kate Winslet, mikäli muistatte), niin onhan se väärin päästää sitä meidän silmiämme pilaamaan. Yhtälailla onhan se nyt kauheaa, kun Aretha Franklin vetää epätäydellisesti Amazing Gracea, Yhdysvaltain presidentin virkaanastujaisissa.

Me saamme kaikki pitää mistä haluamme, on se sitten C64-humppaa, big band -jazzia, tai ihan mitä tahansa. Kun alamme arvottaa asioita edellä mainitulla tavalla, on meidän kuitenkin katsottava peiliin, pitkään ja hartaasti. Minä pidän inhimillisestä äänestä, virheineen kaikkineen. En kuitenkaan pidä "korjaamatonta" ääntä absoluuttisesti sen parempana kuin A-T:lla tai muilla työkaluilla muokattuakaan. Maailmasta ei vaan löydy yhtään laulajaa, joka pystyy samaan kuin A-T. Siksi laulajien dissaaminen on syytä asettaa oikeisiin mittasuhteisiin. Minun lauluani saatte haukkua, sillä tiedän olevani vähintäänkin kehno hommassa (siksi olen kitaristi ja tuottaja), mutta jotain rajaa siihen BS:än, pyydän!

Sitä paitsi, Auto-Tune EVO on enää 399 dollaria. Pitäisiköhän minunkin hypätä kehityksen kelkkaan?

keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

maanantai 27. heinäkuuta 2009

Kantrille se lentoyhtiökin taipuu

Tämä Live Musicians Centeristä.

Keväällä 2008 United Airlinesin kenttätyöntekijät osoittivat, miten niitä kitaroita pitää kohdella: heittämällä. Kyseessä oli muusikko Dave Carrollin Taylor (täällä Suomessa muuten helposti 3000 euron keppi), joten ymmärrettävästi herra ei ollut kovin mielissään havaittuaan määränpäässä kitaransa tulleen ruhjottua täysin soittokelvottomaan kuntoon.

Olihan hän tietenkin jo lentokoneen ikkunasta kauhistuneena seuranneena pyytänyt henkilökuntaa toimenpiteisiin, tuloksetta.

Kun Carroll sitten reklamoi asiasta, hän kohtasi suuryhtiön byrokraattisen asenteen. Miestä pomputeltiin virkailijalta toiselle, mutta lopullinen vastaus oli suora EI. Koska kyseessä oli Taylor, Carroll ei tähän tyytynyt, vaan ilmoitti lentoyhtiölle tekevänsä aiheesta kolme laulua, musiikkivideoineen kaikkineen, ja laittavansa nämä sitten Youtubeen koko maailman nähtäväksi. (lisää tietenkin Wikipediasta...)

Video ilmestyi jakeluun tässä heinäkuun alussa. Kolme miljoonaa katsojaa kymmenessä päivässä ja tuloksena todellinen pr-katastrofi United Airlinesille. Go Dave!

Parasta tapauksessa on tietenkin se, että UA:n henkilökunta ei noudattanut yhtiön olemassa olevia asiakaspalveluperiaatteita. Nyt kaverin bändin levyjä myydän monikymmenkertaisesti, Taylor on lahjoittanut hänelle, ei yhden, vaan kaksi uutta kitaraa (heillekin todella hyvää mainosta), ja muut lentoyhtiöt ovat päässeet nekin naureskelemaan UA:lle.

Piilomarkkinointia? Kyllä. Kansalaisvaikuttamista? Todellakin. Viihdettä? Ehdottomasti.

Don't mess with our guitars!

lauantai 18. heinäkuuta 2009

Keikka-arvostelu: Deep Purple Kotkan kantasatamassa 17. heinäkuuta 2009

Kotkan meripäivillä oli viime vuonna Scorpions. Tänä vuonna paikalle saapui ainoa ja oikea Deep Purple! Tätähän piti mennä tietenkin todistamaan oikein joukolla.

Aloitin tosin fiilistelyn jo päivällä: avasin tuuletusikkunan työhuoneestani ja kuuntelin sound checkiä. Pian kävi ilmeiseksi, että äänet olivat vain ja ainoastaan pääbändin käytössä, sillä ketään muuta kuin Purplen poikien instrumenttejä ei kuulunut.

Keikka oli myös oikein huolella ansoitettu. Ovet aukesivat kello 17.00, mutta ensimmäinen lämppäri aloitti vasta yhdeksän tienoilla. Kalja (lappari tai fosters), lonkero (0,33) ja siideri 6 €. Purplen aloitusaika 23.20!

Me menimme paikalle noin 22.00 ja ehdimme ihan hyvin fiilistellä Melrosen. Lopettivat kohtuulliseen Rich Little Bitchiin, joten sain mitä halusin.

-

Deep Purple on viime vuosina kokenut muutoksia. Edellisen kerran näin bändin 90-luvun lopussa Helsingin jäähallissa. Tuolloin remmissä oli jo yksi suosikkikitaristeistani, Steve Morse. Vaikka takana olikin kova Purpendicular-levy , oli Morsen oli yhtyeessä vielä jotenkin epämääräistä. No ei enää! Koko ilta nimittäin rakentui Kotkan yössä hänen ja toisen vaihdokkaan, Don Aireyn yhteistyölle. Ja tätähän Deep Purple on aina parhaimmillaan ollut: kiipparien ja kitaran kilpasoittoa ja yhteistyötä.

Niin, Airey, hän muuten on soittanut mm. seuraavilla levyillä:
  • Black Sabbath: Never Say Die!
  • Gary Moore: Back on the Streets, Corridors of Power, Still Got the Blues
  • Rainbow: Down to Earth, Difficult to Cure
  • Michael Schenker Group: sama
  • Ozzy Osbourne: Blizzard of Ozz, Bark at the Moon
  • Whitesnake: sama (Like a homo!)
  • Judas Priest: Painkiller
Toisin sanoen kyseessä on hard rockin ja heavyn todellinen työmies. Ja tätä Airey myös toi mukanaan. Vanhat biisit soitettiin just, eikä melkein, mutta semmoisella innolla, joka myös tarttuu.

Veljeni Simo arvasi oikein avausraidan, legendaarisen Highway Starin. siitä propsit! Alkuun mahtui vähän vähemmän tunnettakin matskua, mutta myös kolmantena Strange Kind of Woman, joka todella alkoi nostattaa jotakuinkin täyden hallin yleisöä hurmaa kohti.

Fireballin ja Morsen soolon jälkeen tapahtui sitten se, jota en edes toiveissani uskaltanut odottaa. Deep Purple soitti ehkä hienoimman Morsen vuosien kappaleen, Sometimes I Feel Like Screaming. Tämä kitaristin virtuositeetin näytös keinotekoisine harmonioineen ei ehkä ollut illan kovin yleisön huudattaja, mutta minut se sai täysin vakuuttuneeksi. Siitäkin huolimatta, että Ian Gillan näytti illan läpi lähinnä isältäni, eli vanhalta mieheltä, verkkareissaan, kyyristyen aina korkeisiin ääniin mikkinsä ylle ja köpötellen kuin kuntoutuksessa oleva vanhus.

Mutta vielä parempaa oli luvassa. Muutaman instrumentaalin, aina yhtä hienon Wring That Neckinkin, jälkeen bändi veti todellisen yllärin. Vuoden 1993 The Battle Rages On jäi viimeiseksi Blackmoren paluun jälkeiseksi levyksi, eikä siltä ole mitään oikeastaan kuultukaan. Minä olen kuitenkin levystä pitänyt ja näinpä oli todella uskomatonta, että bändi vetäisi nimibiisin naftaliinista, ja se toimi todella hyvin. Taas kerran valtaosa yleisöstä ei ollut ihan langalla, toisin kuin keikoilta tutussa Perfect Strangersissa, mutta kyllä muutama meistä meni ihan banaaneiksi.

Tämän jälkeen olikin sitten hra Aireyn soolon vuoro. Don veti puhtaasti klassisella tyylillä. Kaikki neljä hammondia, syntsaa ja kiipparia vaan vinkuivat, kun klassinen kappale toisensa jälkeen sai todella Purplemaisen käsittelyn. Sokeriksi pohjalle mies oli kuitenkin varannut suomalaisittain erinomaisen vedon - Finlandian.

Tietenkin se upposi yleisöön, mutta täytyy sanoa, ettei tämä johtunut pelkästään valinnasta. Airey nimittäin loihti vintagesaundeilla eläväisen ja toimivan tulkinnan, jossa oli luonnetta ja uskallusta. Juuri näin pitäisi vanhaa musiikkia käyttääkin: uudella tavalla, erilaisissa yhteyksissä.

Varsinaisen setin loppuun kuultiin sitten ne arvattavat kaksi Machine Headin klassikkoa: Space Trucking ja Smoke on the Water. Ja yleisö sekosi täydellisesti. Niin täydellisesti, että tästä kokeneesta porukasta saatiin kunnon messu aikaiseksi ja yhtye takaisin lavalle.

Encore koostui todella pitkästä jammailusta versiosta vanhasta lainaklassikosta. Kyseessä on tietenkin Hush. Tässä vaiheessa kaikki vanhatkin nuortuivat kertsin rallatukseen, mutta ei siinä vielä kaikki! Finaalin huipensi, kuten muuan vanhempi herrasmies niin kauniisti meille osuvasti lausui, Black Night.

Deep Purple on henkilöstövaihdoksistaan ja lukuisista vuosistaan huolimatta rautaisessa vedossa. Tämä oli eittämättä yksi parhaista keikoista, joita olen pitkään aikaan nähnyt, ja olen nähnyt muutamia vallan mainioita. On todella ilo todeta, että noin ne vanhatkin jaksavat ottaa homman tosissaan joka kerta, ja aina kun on tarvis. Erinomaista.

Koko settilista täältä.

maanantai 13. heinäkuuta 2009

Keikka-arvostelu: Hasse Walli Varissaaressa

Näin hiljattain kaupungilla mainoksen: Rock&Food -tapahtuma Kotkan Varissaaressa, pääesiintyjänä Hasse Walli. Oikeasti!

Sinne oli pakko mennä. Teille, jotka putositte kärryiltä, suosittelen hyllystäni löytyvää Appe Vanajaksen kirjaa Hehkuva kitara. Se on Hassen elämänkerta nimittäin.

Hasse Walli on aloittanut 1960-luvulla Suomen ensimmäisen aallon rautalankayhtyeissä, mm. The Typhoonsissa, Islandersissa ja myöhemmin Jormasissa (kysykää isältänne jos lyö tyhjää!). Hasse hankki Briteistä bluesvaikutteita, jotka tulivat esiin mm. Blues Sectionissa. 1970-luvulla mies soitti mm. Paroni Paakkunaisen unisonossa ja tietenkin vuosikymmenen legendaarisessa proge-suunnannäyttäjässä Piirpaukessa. Kotka-teemaan sopivasti hän oli perustamassa taistolaishengessä Punainen lanka -yhtyettä. Kun nämä setit sitten kuivuivat kasaan Walli lähti Afrikkaan. Siellä syntyi monenlaista, mutta jälkipolvien on etenkin syytä tuntea Senegalilaislähtöinen ja -vaikutteinen Asamaan (eli taivas).

Kaiken tämän ohella Walli on kuitenkin pysynyt kiinni myös siinä musiikissa, joka hänet sai aikanaan polvilleen. Tämä on blues-rock Jimi Hendrixin tyyliin soitettuna. Ja tätä musiikkia hän nyt oli Varissaareen tullut soittamaan.

Hasse soitti yksin, ilman taustaa, mikä toi todella raa'alla tavalla bluesin sydämen esiin. Vaikka soittimena oli Fender Stratocaster Englin styrkkarin läpi, oli soitannassa ja laulussa sitä deltabluesin alkukantaisuutta, joka vain vetoaa meihin bluesjamppoihin aina.

Biisit olivat pääsääntöisesti vanhoja bluesstandardeja, mikä ehkä vähän jäi alkuun minua hämäämään, sillä eihän kaveri ole Chicagosta. Tämä onkin se yksi ja suuri ongelma bluesissa nykyään. Se on pitkälti historiaa ja entistä musiikkia; bluesin koti on tätä nykyä Yhdysvaltain National Archives.

Silti täytyy todeta, että kitaran kanssa Walli on vähintäänkin yhtä mestarillinen kuin pikkuveljensä, surullisen hahmon proggari, Pete Walli.

Kun Walli sitten keikan loppua kohti nosti tehoa, Voodoo Chile (Slight Return) ja Hey Joe -kappaleilla, on todettava, että tuskinpa Suomesta paljoa sielukkaampia Henkan lainaajia löytyy, kuin tämä Henkan Kultsalla aikanaan nähnyt veteraani.

Tämä oli kitaristin keikka, ja varmaan yleisön onnellisimpia olivat kitaristit. Seurueeni keikka jätti nimittäin selvästi kylmemmäksi, mutta minkäs teet, kun on suru puserossa ja kitara laulaa!

sunnuntai 12. heinäkuuta 2009

Uusin perheenjäseneni

Joo, kuten osa teistä tietääkin, kitarani ovat lapsiani. Vanhin, isältäni adoptoitu "vanha kunnon sormentappaja" ei oikeastaan enää ole soittokunnossa, vaan viettää talon nurkassa eläkepäiviä. Onhan tuo Landolan 6-kielinen akustinen kuitenkin jo likemmälti 40-vuotias (sarjanumeroni on 244164 ja malli V-71, mutta eihän tämän tarkka ajoittaminen nyt kuitenkaan ole niin helppoa) ja siis teräskieliseksi kitaraksi todellinen ikäloppu. Tuolla halolla minä olen kuitenkin parhaat lauluni säveltänyt ja oppinut sotannan perusteet. Ah niitä muistoja.

Sitten oli tietenkin ensimmäinen sähkikseni. Isoveljeni, ja yhden idolini, Simon opastuksella joskus 1994 tienoilla ostettu hyvän vanhemman burgundin värinen japsi-stratoni, jonka avulla minustakin tuli oikein hevari. Olin tosin vielä tuolloin niin kiinni Jimi Hendrixissä ja Ritchie Blackmoressa (enkä silloinkaan pitänyt Les Pauleista), että soittamani musiikin tarpeista riippumatta oli pakko saada Stratocaster-kitara. Noh niitä se Wallin Hassekin yhä käyttää.

Myin stratoni ystävälleni, kun en sitä enää katsonut tarvitsevani. Ei ehkä ollut paras päiväni, mutta joskus on ihan hyvä putsata pöytää.

Joskus vuosituhannen taitteessa oli sitten aika päivittää settiä. Tuolloin kävin jo töissä, ja saatoin laittaa ihan oikeasti rahaa kitaraan. Näinpä päädyin radikaaleimpaan musiikilliseen ratkaisuuni, joka eittämättä on määrittänyt kaikkea sen jälkeen tekemääni: ostin seitsemänkielisen kitaran. En varsinaisesti popitellut Kornia kovinkaan paljon, mutta jostain kumman syystä baritoni b-kielen murinassa oli jotain tuttua ja turvallista. Sellainen piti vaan olla, vaikka aiheutinkin basistillemme (joka ei edelleenkään suostu soittamaan viisikielistä bassoa!) näin jatkuvaa päänvaivaa viritysten suhteen.

Toinen sähkökitarani oli näin Ibanezin musta RG7620, se perusjamppaversio firman todellisesta johtotähdestä, Universesta. Omassani taisi vielä olla DiMarzion mikit (malli siis tyyliin 2000), mutta mitkä olivatkaan, en niistä oppinut koskaan pitämään. Kitara oli nimittäin tähdätty Kornelius Kukko -wannabeille, eikä siitä saanut hyvää saundia kirveelläkään. Lo pro edge -tremolo nyt oli kuitenkin vallan mainio, ja Wizard -kaula samoiten.

Joskus vuoden 2002 tienoilla teinkin siis ainoan oikean ratkaisun, ja teetätin Suomen parhaassa soitinliikkeessä, Kitarapajalla, elektroniikkaremontin ibaani. Kaulaan laitettiin Seymour Duncanin 59 humppari ja tallaan Invader, vola ja tone säädettiin myös siten, että sain 59:n puolitettua ja tarvittaessa kokonnaan hiljennettyä Tom Morello -maisen geittailun tarpeisiin.

Viimeiset vuodet iba onkin ollut pääkitarani studiossa ja keikoilla. Kovan kulutuksen myötä se tosin pääsi varsin huonoon kuntoon (sivupolkuna todettakoon, että ainakin kertaalleen olen keikalla Voodoo Chilen aikana heiluttanut kitaraa yhdellä kädellä kammesta ilman tukea, sillä se on ROCK! Keikka oli muuten tämä:).

Pienenä mainoksena muuten: jos tarvitsette ihan sairaan hyvää kuvaajaa, ottakaa Heikkiin yhteyttä, hän hoitaa homman kuin homman. Heikki on ainoa kuvaaja, joka on saanut minut näyttämään tyylikkäältä kuvassa!

No niin, eli iba oli päässyt huonoon happeen, joten vein sen takaisin lekurille kitarapajaan, missä keppi sai monenmoista hoitoa tässä kevättalvella ja voi taas vallan hyvin.

Dead Moonin fanitukseni hyppäsi myös pari vuotta sitten uudelle tasolle, kun päätin poistaa kaupasta DeArmondin mustan Sevenstar-kitaran. Bändin kitaristi-laulaja Fred Cole on tietenkin tunnettu käyttämästään GUildin Jet Star -kitarasta suoraan 1960-luvulta. Tämän kitaran kanssa ollaan siis todellisessa "lore obscuressa". Sevenstarini oli halpa, ja päätin tehdä siitä työhalkoni, jolla voisi ilman jännitystä harjoitella elektroniikkasekoilua. Olen aimmen blogissani kirjoittanut tästä projektista, joten ei siitä sen enempää.

Kuluvan vuoden alussa mieleeni alkoi kuitenkin hiipiä se kaamiva tunne, että ehkä nykyiset kitarani eivät kuitenkaan riittäisi. Halusin jotain vähän vihaisempaa; mielellään aktiivimikeillä ryyditettynä. Olin jo aiemmin miettinyt aktiivien hankkimista, mutta syystä jos toisesta tämä oli aina jäänyt tekemättä. Samalla olin todennut tarvitsevani toisen hyvän ja luotettavan kammellisen kepin keikkoja varten (en oikeasti mutta kuitenkin ;)).

Näinpä lähdin taas metsästämään.

Ensin mietin erinäisiä vaihtoehtoja moneltakin valmistajalta. Ibanezin vähääkään kelpuutettavat kepit jouduin hylkäämään yksistään siitä syystä, että jokaisessa muuten kelpuuttamassani kepissä (olivat myös vallan hyviä) oli DiMarziot alla, ja tiedän nyt jo ihan hyvin, ettei kyseinen lafka ole tehnyt yhtään minulle sopivaa kuparikelaa. Kun tämä tarkoittaa 7-kielisessä kitarassa vähintään 300 euron remonttia noin suoraan, ei kannata lähteä +1200 euron keppiä hankkimaan, hinta-laatu -suhde ei vain ole näissä kohdallaan.

Mietin tylyn näköistä Dimebag Darrell Razorback 7:aa, ja olisin kitaran varmaan ostanutkin, mutta täydellinen idiotismi esti hankinnan. Omista ja paikallisen, laadukkaan, musiikkiliikkeen parhaista yrityksistä huolimatta tätä kitaraa ei Suomeen saato. Nähtävästi se olisi pitänyt tilata suoraan tehtaalta ja tähän maahantuoja ei sitten näköjään kyennyt. Jotain uskomattoman arkaaista tässä kitarabisneksessä on vieläkin. En sitten myöskään halunnut tilata kitaraa Thomannilta, sillä soittimen takuun kanssa en lähde leikkimään.

No kun sitten juttelin edellä mainitun liikkeen herrojen kanssa, nousi esiin uusi haastaja, Schecterin C-7 Hellraiser FR. Niille, jotka eivät asiaa tunne, todettakoon Schecterin olevan osa samaa konsernia kuin ESP. Toisin sanoen kyseessä ovat jotakuinkin saman lafkan vähän eri linjan laitteet, ja omlemmat ovat tunnettuja nykyisin vallan hyvästä hinta-laatu -suhteesta.

C-7 Hellraiser on tummanpunaisen puun läpikuultava (kauppanimi värille on black cherry) perustyylikäs hevikeppi. Kepittäjille todettakoon, että siinä on seuraavat: Original Floyd Rose 7, Grover tuners, EMG 707-TW mikit (humppari ja single coil samassa), täysin muotoiltu kaula ylimmille nauhoille asti (joita on tietenkin 24). Ehkä se oli vanhan stratoni väri (olen oikeasti unelmoinut jo kohtuullisen pitkään tämän värisestä kepistä), ehkä se oli tilanteeseeni täydellisesti soveltuva tekniikka (aktiivimikit), tai ehkä älyttömän hyvä hinta (pro kitarakassin kanssa alle 1300 €), mutta tilasin kitaran jotakuinkin samalta seisomalta. Mikä parasta, tämän kepin maahantuoja saattoi myydä asenteella "tulee ja pian", sillä yksi C-7 oli jo matkalla Suomeen, ja nyt se sitten ohjattiin Eagleen.

Nyt olen taas onnellinen:

(kuva Aaro Sahari)

Lisää kuvia verkkoalbumissani!

maanantai 6. heinäkuuta 2009

Sotahuudon satoa

(kuva: Jarno Vähäniitty)

20 kiloa rautaa niskassa. Nuf said.

perjantai 3. heinäkuuta 2009

Orivesi Tonight-ta!

Olen City-Hotel Orivedessä chillaamassa iltaa pois Typen tahtiin odottaen huomista. Rämä on kaunis ja mahtava, sillä niin runsaslukuisna me kirmasimme Jonin johtamine jalkapallokentällä juuri.

Aseet ja haarniskat saatiin nekin yllättävän helposti tarkastettua ja homma hymyilee.

Huomenna yhdeksän aikaan sitten pärähtää ja homma muuttuu totiseksi, kun yli viisi ja puoli sataa innokasta ottaa toisistaan tosissaan mittaa!

torstai 2. heinäkuuta 2009

Kesäterveiset

Lähden viikonlopuksi sotaa huutamaan. Siksipä:


Pitäkää päät kylmänä.

sunnuntai 28. kesäkuuta 2009

13 vuoden tauon jälkeen - My Dying Bride Suomessa

My Dying Bride esiintyi tänään Helsingissä Tuska-festivaaleilla. Aikaa oli tiukanlaisesti, enkä ollut varmasti ainoa, joka olisi voinut toivottaa Volbeatin muualle ja MDB:lle lisää tilaa. Tunnissahan ei montaa doom-rypistystä vetäistä.


Bändin uusi viulisti-pianisti Katie Stone päätti jättää bändin kiertueen alla, joten tilalle palkattiin häthätää uusi Shaun, Shaun Macgowan. Herralla oli tiukalti treenattavaa, joten voi todeta keikan menneen häneltä ihan mukavasti, joskin muutamia haperointeja molemmilla instrumenteillä tapahtui, yleensä vanhemman materiaalin kanssa.

Tästä huolimatta bändi oli iskussa, etenkin nykyinen basisti Lena oli varsin upea (joskin soittaa plektralla). Aaron oli pukeutunut violettiin kauluspaitaan ja mustaan kravattiin, ja näytti muutenkin takavuosia riutuneemmalta. Kun sitten keikan kliimaksissa Ihmiskunnan tuskaa kokiessaan hän vajosi polvilleen pää käsiensä suojaamana, oli tunnelma helteestä ja auringonpaisteesta huolimatta juuri se, mitä oli tultu hakemaan.

Andrew ja Hamish vetivät kitaraosuutensa oletettavan tiukasti ja nykyinen rumpali Dan Mullins hoiti niin nopeat kuin hitaatkin osat todella mallikkaasti. Niin ja Andrew'n fleda oli edelleen ennätyspitkä, joskaan ei Clawfingerin basistin mitoissa!

Settilista (ei ihan satavarma sellainen, mutta kuitenkin):

1. Fall With Me (The Lies I Sire)
2. Bring Me Victory (The Lies...)
3. From Darkest Skies (The Angel and the Dark River)
4. And I Walk With Them (A Line of Deathless Kings)
5. Turn Loose the Swans (Turn Loose the Swans)
6. She Is the Dark (The Light at the End of the World)
7. The Cry of Mankind (The Angel...)
8. My Body, a Funeral (The Lies...)

Ennakoin ilman googlea, että keikalla kuullaan tarkoin valittujen hittien ohella paljon uutta materiaalia. Ottan huomioon kappaleiden pituudet, näin kävikin. Aloitus oli kalseahko, ja selvästi yleisö oli paremmin mukana Swansin ja angelin biiseissä. Silti uuden levyn suosikkini Bring Me Victory sai porukan liikkeelle myös livenä. Oikeastaan edellisen albumin kappale And I Walk With Them oli keikan suvanto, sillä Swans räjäytti taas yleisön ja She Is the Dark'kin toimi vallan hyvin Suomen suvessa.

Hiljattain bändi veti tällaisenkin Leipzigissa kiertueen avauksessa. Lisänä olivat siis vain Catherine Blake (Songs of Darkness, Words of Light) ja The Dreadful Hours (The Dreadful Hours). Tällöinkään ei siis kuultu Crown of Sympathya tai A Sea to Suffer Inia tai mitään Like Gods of the Sunilta tai prosentilta. Tuo Catherine Blake ei mieltä kaivele, mutta Dreadful Hoursin olisin kyllä mielelläni kuullut. Toivottavasti tulevat pian klubikeikalle.

perjantai 26. kesäkuuta 2009

Kehityssivusto roinaa varten

http://sites.google.com/site/aarosahari/

Tuolla on musiikkia ladattavana, kunnes jaksan tehdä oikean sivuston soittimineen...

tiistai 16. kesäkuuta 2009

Mitä isoveli edellä sitä pienempi perässä?

Ruotsin valtiopäivät on päättänyt siirtää maan asevelvollisuudesta ammattiarmeijaan. Vuodesta 2014 lähtien maa käyttää vain ammattisotilaita. Jo tätä ennen luovutaan asevelvollisuudesta ja armeijaa ylläpidetään vapaaehtoisvoimin.

Ehkä tästä voitaisiin nyt ruveta keskustelemaan Suomessakin.

Suomalaisen ihmisoikeudet

Ystäväni lähtee linnaan.

Ystäväni lähtee vankilaan laskemaan tiilenpäitä.

Ystäväni rikos on ihmisoikeuksien kunnioittaminen.

Ystäväni rikos on valtion mielivaltaan sopeutumattomuus, ja siksi hän lähtee linnaan.

-

Kun hän sinne joutuu, otan asiakseni raportoida hänen kuulumisistaan. Onhan tämä hurjaa, että Suomessa (jonne kuulemma on lottovoitto syntyä!) ihminen voi pasifistisen, tasa-arvoisen ja inhimillisen vakaumuksensa takia päätyä vankilaan.

Kannattaa lukea nuo manifestit siitä, miksi hän tähän lopulliseen ratkaisuunsa päätyi. Kannattaa lukea ne ilman fasismia, perinteisten ennakkoluulojen kurimusta, ilman vihaa tai välinpitämättömyyttä.

Tämä asia koskee meitä kaikkia, vaikkemme me kaikki ehkä niin ajattelisikaan. Tässä on kyse suomalaisen yhteiskunnan itseisarvosta koko maailman silmissä. Tässä on kyse siitä, mitä me olemme ja miksi me haluamme tulla.

-

Yö ei ole pimeä päivä.

maanantai 15. kesäkuuta 2009

iTunes Is Broken: Apple Fix It!

Untypically I'm writing in English. This is solely because I sincerely hope that someone in Apple Inc. reads this and then helps add momentum to fix the horrendous flaws that are generally referred to as iTunes.

First and foremost on my list of nuisances is the almost unusable randomization parameter activated by the little crossed in the bottom:


This bugger claims to play songs randomly, BUT DOES NOTHING OF THE SORT! iTunes seems to love picking up songs and then playing the hell out of them, just like Finnish commercial radio (this I guess goes for other folks as well). Seriously, I have a good bit of experience on how the damned "top of the pops filter" goes on overkill and starts pumping the same songs over and over and over...

When I have a modest collection of 8000 (and then some) songs, most of which are carefully selected for my pleasure, and when I have taken the time to evaluate most of these on the players five star chart (one of the more useful features), I would really appreciate that when I play the playlist of all the really good (5 stars) songs (currently 668 songs) all those songs get a chance. Instead the damn thing goes on a rut all the time and starts repeating certain songs. Why?

I guess this works for teenybobbers or diletants, but it sure doesn't work for me. It would be really helpful if I could go on and adjust the randomization parameters. Steve J. could keep his moronic repeater and I could play a really random set of songs.

Secondly I wanna talk about collection management. I recently swapped to a more effecient MBPro. No not one of those new unibodied slabs, but a late run of an earlier model as this had the features I really dig (2 firewire ports for both the external drives and the pro audio I/Os and a matte display, a must for a traveling man such as myself). With my old MBP I really had to store most of my music collection on a peripheral FW drive as I wasn't about to use 50 Gbs of a total of 120 for music.

Guess what? Whenever I used iTunes without the drive and did something stupid like program updates, attaching an iPod, playing the wrong list of songs, the information for certain songs would corrupt bringing forth an ugly little exclamation mark next to the song the app couldn't locate. Brilliant!


Now I know Adobe is a market leader for reasons, but how difficult it is to include some kind of drive management protocol for iTunes and similar programs that knows when a certain drive isn't attached and just shows this, and most importantly goes away when it sees the drive again? This works just fine in Photoshop Lightroom. Evidently you guys weren't thinking of users who have a lot of music, or what?

Thirdly a minor gripe. Earlier I could adjust the width of information columns on iTunes as I saw fit. Then came along v. 8, and lo, the column showing times played (in Finnish Soittokerrat) Couldn't be minimized anymore:


In the picture above you might notice this new feature? Now as I have a lot of music, I don't gather up repeats for any songs, but even if I did, four numbers would probably suffice more than well. Infact three might do it, I mean 999 times played? But no, I can't possibly optimize the field to any such width as iTunes won't allow anything that would compromize the full title bar of Soittokerrat to be shown.

Again minimizing these fields so that the titles become trunkaded might have perplexed some folks. I don't know, but for me it was paramount. As a former library worker (I'm not a librarian), I'm accustomed to having a lot of information on the screen. I can set up the order, so I know what's where. I never use the fancy Cover flows as they limit the amount of available information that I can use to order and filter things as I see fit. Now I could do this before, can I please do it again, Apple?

For all the nice stuff I can do with my MBP and the down right amazing quality of progs like Logic Pro 8 that I constantly use, iTunes is a pain in the &##. Cheers!